Kεραυνός Moody΄s, αλεξικέραυνο ΕΚΤ;

Η απρόσμενα μεγάλη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's συνιστά τορπίλη στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος. Η ζημιά είναι σημαντική, αλλά όχι απαραίτητα ανεπανόρθωτη.

Kεραυνός Moody΄s, αλεξικέραυνο ΕΚΤ;
Η χθεσινή μέρα έμοιαζε πολύ καλή.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε σημαντικά κέρδη και τα spreads των ελληνικών ομολόγων και των πιστωτικών παραγώγων CDS αποκλιμακώθηκαν, τονώνοντας κάπως την τραυματισμένη ψυχολογία της αγοράς.

Όμως όλοι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, που αφίχθη αργά και στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Moody's.

O οίκος που είχε επιδείξει την πιο μετριοπαθή στάση στο θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε σε μια ασυνήθιστη ενέργεια, υποβαθμίζοντας τη χώρα τέσσερις(!) βαθμίδες.

Είναι αλήθεια ότι στην αγορά κυκλοφορούσαν σενάρια που ήθελαν η Moody's να υποβαθμίζει την Ελλάδα από δύο έως τέσσερις μονάδες.

Όμως, οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι η υποβάθμιση δεν θα ξεπερνούσε τα τρία σκαλιά πιο κάτω, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να παραμείνει στο κλαμπ των χωρών χαμηλού κινδύνου (Investment grade).

Αναμφισβήτητα, η ενέργεια της Moody's είναι ασυνήθιστη και προδίδει προχειρότητα.

Είτε η Moody's είδε ξαφνικά το φως το αληθινό, είτε είχε κάνει λάθος εκτίμηση όλο το προηγούμενο διάστημα που παρακολουθούσε στενά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Όμως, τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Η S&P και η Moody's αξιολογούν την Ελλάδα ως οικονομία υψηλού κινδύνου, ενώ μόνο η Fitch Ratings τη διατηρεί στην επιφάνεια με τον βαθμό "ΒΒΒ-".

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αρκετοί ίσως χαρακτηρίσουν αδιάφορη τη χθεσινή εξέλιξη για τα κρατικά ομόλογα από τη στιγμή όπου η Ελλάδα δεν βγαίνει να δανειστεί στις αγορές, αλλά χρηματοδοτείται από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Υπό μία έννοια ίσως είναι.

Υπό μία άλλη έννοια, όμως, πιθανόν δεν είναι, καθότι η χθεσινή δραματική υποβάθμιση καθιστά επιτακτική την πώληση των ελληνικών ομολόγων από funds και ταμεία των οποίων το καταστατικό δεν επιτρέπει να τα έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους με τόσο χαμηλή αξιολόγηση.

Όμως, ο μοναδικός μεγάλος αγοραστής των ελληνικών ομολόγων είναι εδώ και λίγο καιρό η ΕΚΤ, αφού η αγορά των ομολόγων υπολειτουργεί και κάνει χαμηλούς τζίρους.

Επομένως, όλοι αυτοί είναι κατά κάποιον τρόπο εγκλωβισμένοι.

Όμως, η υποβάθμιση της Ελλάδας σε τόσο μεγάλο βαθμό είναι σίγουρο ότι θα συνοδευτεί από υποβαθμίσεις των τραπεζών.

Είναι, λοιπόν, αναμενόμενο ότι έρχονται υποβαθμίσεις τραπεζικών ομολόγων, τιτλοποιημένων στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών κ.λπ.

Οι τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει τις τιτλοποιήσεις ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας στο μέτρο που ικανοποιούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης ανάλογα με τον χρόνο έκδοσης των τίτλων.

Είναι δεδομένο ότι νέες τιτλοποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αφού δεν μπορούν να πιάσουν τη βαθμολογία "ΑΑΑ" από δύο τουλάχιστον οίκους αξιολόγησης λόγω της χαμηλής βαθμολογίας της χώρας.

Επομένως, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις προ του Μαρτίου τιτλοποιήσεις όπου το κατώφλι ήταν το "Α-".

Είναι προφανές ότι αργά ή γρήγορα οι συγκεκριμένες τιτλοποιήσεις δεν θα γίνονται αποδεκτές για χρηματοδότηση, εκτός κι αν η ΕΚΤ προβεί σε κάποιες αλλαγές στο ισχύον καθεστώς.

Αν η ΕΚΤ προβεί στις αλλαγές θα δώσει ανάσες ακόμη μία φορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όμως, οι όροι του "κουρέματος" θα είναι πιθανόν αυστηρότεροι και επομένως οι τράπεζες θα δουν τη ρευστότητά τους από αυτήν την πηγή να μειώνεται.

Το κράτος θα μπορούσε να κάνει την υπόλοιπη δουλειά, ενεργοποιώντας γρηγορότερα του αναμενομένου το πακέτο των νέων κρατικών εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα εκδίδουν ομόλογα που θα λαμβάνουν την κρατική εγγύηση και θα μπορούν να κατατίθενται στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για χρηματοδότηση.

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες ήθελαν το πακέτο να ενεργοποιούνταν από τον Σεπτέμβριο, όμως τώρα πια τα δεδομένα δείχνουν να αλλάζουν, ιδίως αν η αιμορραγία των καταθέσεων συνεχιστεί.

Με άλλα λόγια, ο κεραυνός της Moody's πλήττει κυρίως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα απαιτηθεί ένας συνδυασμός αλεξικέραυνου από την ΕΚΤ και το κράτος για να αντιμετωπιστεί.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v