Η «προφητεία» των Κινέζων!

Η Σοφοκλέους πνέει τα λοίσθια, αλλά και οι άλλες δυτικές αγορές δεν διάγουν τις καλύτερες μέρες τους. Ίσως θα έπρεπε να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους Κινέζους και στις «προφητείες» τους.

Η «προφητεία» των Κινέζων!
Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να εκπλήσσει δυσάρεστα, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες που επιβαρύνουν την ψυχολογία των συμμετεχόντων και γενικότερα των Ελλήνων καταναλωτών, καταθετών και άλλων.

Η Σοφοκλέους έχει ειδικούς λόγους για να συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο και συνδέονται κυρίως με την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας και τα σενάρια περί ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως αναφέραμε χθες.

Όμως, ούτε οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Δύσης πάνε καλά από τη στιγμή που διέγραψαν τα κέρδη των προηγούμενων μηνών μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η κρίση του δημοσίου χρέους που ξεκίνησε από την Ελλάδα, ο φόβος εξάπλωσης της κρίσης σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η αρνητική επανεμφάνιση της Ουγγαρίας στο προσκήνιο αλλά κι οι ανησυχίες για μια νέα ύφεση έχουν παίξει τον ρόλο τους.

Αυτήν τη φορά, σε αντίθεση με άλλες, οι αγορές δεν αγνόησαν τα άσχημα νέα.

Τουναντίον, τα πήραν πολύ σοβαρά υπόψη τους.

Όμως, ξέχασαν να δώσουν την πρέπουσα σημασία σε κάτι άλλο.

Στους κινεζικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Δεν θα έπρεπε.

Αν μη τι άλλο, το 40% της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ την τελευταία 4ετία οφείλεται στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας που οι κινεζικοί χρηματιστηριακοί δείκτες τείνουν να προεξοφλούν.

Μια ματιά στην πορεία των κινεζικών δεικτών δείχνει ότι προηγούνται των δυτικών χρηματιστηριακών δεικτών κατά κάμποσους μήνες.

Οι κινεζικοί δείκτες έξυσαν πάτο τον Νοέμβριο του 2008 και εν συνεχεία ξεκίνησαν το ράλι που κορυφώθηκε τον Αύγουστο του 2009.

Από εκείνο το σημείο και μετά μπήκαν σε πτωτική τροχιά, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα εκεί που ήταν το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου του 2009.

Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Δύσης βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο στις αρχές Μαρτίου του 2009, για να κάνουν εν συνεχεία ράλι που τους έφερε σε νέο υψηλό τον Απρίλιο του 2010.

Χρειάστηκαν μόλις λίγες εβδομάδες για να απολέσουν τα κέρδη περίπου 10 μηνών τον προηγούμενο μήνα.

Αν λοιπόν οι κινεζικοί δείκτες λειτουργούν ως προπομπός μελλοντικών εξελίξεων στα αμερικανικά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως πιστεύουν μερικοί, οι τωρινές εξελίξεις θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί.

Κοινώς, τα δυτικά χρηματιστήρια επρόκειτο να μπουν σε πτωτική τροχιά που μάλλον θα έχει διάρκεια παρά τα συνηθισμένα πάνω-κάτω των αγορών.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορεί η τεχνική εικόνα των αγορών, αλλά όχι τα θεμελιώδη μακροοικονομικά και μικροοικονομικά δεδομένα.

Τα επιχειρηματικά κέρδη ανακάμπτουν, ενώ διάφορες έρευνες για την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και αλλού είναι ενθαρρυντικές.

Ως εκ τούτου, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί η κινεζική «προφητεία» για την πορεία των χρηματιστηρίων της Δύσης.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v