To ελληνικό "φάουλ" της PIMCO

Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές. Ακόμη κι αυτές που δεν μας αρέσουν. Ιδίως όταν προέρχονται από γκουρού των αγορών όπως ο Μπιλ Γκρος της PIMCO. Όμως, υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά.

To ελληνικό φάουλ της PIMCO
Πολλά αμερικανικά funds, και όχι μόνο, έχουν βρει έναν απλό και εύκολο τρόπο για να αξιολογούν ξένα χρεόγραφα και να αποφασίζουν αν θα τα αγοράσουν ή όχι.

Ο εύκολος τρόπος έχει όνομα:

Πρόκειται για την PIMCO, τον μεγαλύτερο διαχειριστή ομολογιακών αμοιβαίων στον κόσμο και μέλος του ομίλου του γερμανικού χρηματοασφαλιστικού ομίλου της Allianz.

O OΔΔΗΧ και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έλαβαν το μήνυμα τον Απρίλιο όταν σχεδίαζαν το περίφημο roadshow παρουσιάσεων της ελληνικής οικονομίας στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της έκδοσης του δολαριακού ομολόγου.

Το μήνυμα που είχαν λάβει ήταν σαφές. Πολλοί Αμερικανοί θεσμικοί περίμεναν να δουν τι θα έκανε η PIMCO πριν αποφασίσουν.

To μήνυμα δεν άργησε να έρθει από την PIMCO και ήταν αρνητικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η ελληνική δολαριακή έκδοση.

Ήταν η περίοδος όπου ο κ. Μπιλ Γκρoς, ο θεωρούμενος γκουρού των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων, είχε δηλώσει στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg ότι οι επενδυτές θα έπρεπε να μείνουν μακριά από τα ελληνικά ομόλογα.

Η συνέχεια με το ξεχείλωμα των ελληνικών spreads και τη διάχυση της κρίσης στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δικαίωσε τη σύσταση του κ. Γκρος, ο οποίος ήταν αντίθετος στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ στο Βιετνάμ, στα νιάτα του, αλλά και πιο πρόσφατα στον πόλεμο στο Ιράκ.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, τόσο ο κ. Γκρoς όσο και ο κ. Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής PIMCO, έχουν προβεί σε διάφορα σχόλια και έχουν γράψει άρθρα στους "F.T." που έχουν από πίσω τους μια κοινή συνισταμένη.

Ποια είναι αυτή;

Μια αρνητική τοποθέτηση έναντι του ευρώ, που δεν διατυπώνεται σταράτα, αλλά εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους και κυρίως μέσω της Ελλάδας που είναι ο αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη.

Ο κ. Γκρος φρόντισε να μας το υπενθυμίσει πάλι χτες όταν δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι αναπόφευκτη.

Προηγουμένως, είχε αναλάβει δράση ο κ. Ελ- Εριάν με διάφορα άρθρα του στους "Financial Times".

Αν όμως κρίνουμε από την υποδοχή που επιφύλαξαν ορισμένοι από εκείνους που έκαναν post σε blog των "F.T.", μάλλον αντιλήφθηκαν τι παίζεται, οπότε έπρεπε να έρθει η σειρά του γκουρού.

Οι άνθρωποι αρκετών hedge funds δεν εκπλήσσονται καθόλου από όλα αυτά.

Όπως εξηγούν, δεν είναι η πρώτη φορά όπου η PIMCO έχει λάβει κάποια μεγάλη επενδυτική θέση και στέλνει το βαρύ πυροβολικό της, δηλαδή το δίδυμο των κ. Γκρος και Ελ-Εριάν, να εξηγήσει τη συλλογιστική πίσω από το trade και να πείσει κι άλλους να το υιοθετήσουν, για να βγάλουν λεφτά οι μεριδιούχοι τους και οι ίδιοι πιθανόν ένα καλύτερο μπόνους.

Φυσικά, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η ανωτέρω κριτική είναι άδικη και οι άνθρωποι θα πρέπει να κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα.

Ίσως έχουν δίκιο.

Όταν όμως μια τακτική επαναλαμβάνεται συνεχώς, όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, είναι εύλογο να δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα.

Δεν είμαστε ούτε υπέρ της συνωμοσιολογίας, ούτε υπέρ της άποψης ότι οι άλλοι φταίνε για τα προβλήματα που δημιουργήσαμε μόνοι μας.

Όμως, η επικοινωνιακή πολιτική του διδύμου της PIMCO είναι εύλογο να προκαλεί διάφορες πονηρές σκέψεις, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι η εκτίμησή του είναι λανθασμένη.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v