Αγορές: Το καλό σενάριο της ελπίδας!

Η κατάσταση στις αγορές δεν είναι καλή το τελευταίο διάστημα. Όμως, η ιστορία διδάσκει ότι θα πρέπει να ανησυχούμε όταν επικρατεί επενδυτική ευφορία και απληστία και όχι το αντίθετο.

Αγορές: Το καλό σενάριο της ελπίδας!
Δεν είναι εύκολο να είναι κανείς αισιόδοξος όταν οι αγορές υποχωρούν, οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέα μέτρα λιτότητας για να μειώσουν τα ελλείμματα, συμπιέζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη "μεταλαμπαδεύεται" στον τραπεζικό τομέα.

Όμως, δεν είναι όλα τόσο μαύρα όσο φαίνονται μερικές φορές.

Προφανώς αναφερόμαστε στις διεθνείς αγορές και όχι στην ελληνική οικονομία και στη Σοφοκλέους.

Απλώς είναι λίγο δύσκολο να διακρίνει κάποιος εύκολα τα θετικά σημάδια που δικαιολογούν μια καλύτερη πορεία των αγορών το επόμενο 6μηνο με 12μηνο μέσα στη γενικότερη θολούρα.

Αναμφισβήτητα, το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, π.χ. Κορέα, η κρίση των εθνικών χρεών στην ευρωζώνη, η μεγάλη βουτιά των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας και των ΗΠΑ και ασφαλώς η αύξηση του επιτοκίου libor στο δολάριο συνιστούν ένα ισχυρό κοκτέιλ αρνητικών εξελίξεων.

Όλα τα ανωτέρω παραπέμπουν σε αποπληθωριστικό σοκ για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματιστηριακές αγορές.

Όμως, υπάρχει αντίλογος.

Οι αποκαλούμενοι εμπροσθοβαρείς (leading) δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς συνεχίζουν να στέλνουν σήματα για ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης το επόμενο 12μηνο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και ο δείκτης ISM νέων παραγγελιών φωτογραφίζουν ρυθμό ανάπτυξης 2,5% - 3,5%.

Σε ακόμη ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας της τάξης του 4% παραπέμπουν οι δείκτες παραγγελιών PMI.

Φυσικά, πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν αν οι χώρες της ευρωζώνης σφίξουν πολύ περισσότερο το δημοσιονομικό ζωνάρι και η Κίνα που αποτελεί την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας δεν κλατάρει.

Η ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θεωρείται κλειδί για τις πωλήσεις και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ίσως αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που εξηγεί την ανοδική αναθεώρηση των εταιρικών κερδών ανά μετοχή σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και κάποιον καιρό.

Ειδικότερα για την πορεία των επιχειρηματικών κερδών στην ευρωζώνη θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη του την πιθανότητα μιας παρατεταμένης αδυναμίας του ευρώ.

Το τελευταίο θα ενίσχυε τον ρυθμό ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατά 10% και πλέον.

Υπέρ του καλού σεναρίου για τις αγορές το επόμενο 6μηνο - 12μηνο ψηφίζουν ουσιαστικά επίσης οι θεσμικοί επενδυτές με τις συντηρητικές τοποθετήσεις τους.

Τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν επενδύσει το 45% του ενεργητικού τους σε μετοχές έναντι 51% που είναι ο ιστορικός μέσος όρος, σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse.

Ειδικότερα, τα αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων αντιστοιχούν στο 20% και πλέον της κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηρίων έναντι 18% που είναι ο ιστορικός μέσος όρος.

Ασφαλώς, θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί επίσης στις αποτιμήσεις των μετοχών και να βγάλει ανάλογα θετικά συμπεράσματα.

Αναμφισβήτητα, η συλλογιστική του καλού σεναρίου στηρίζεται στην υπόθεση ότι η κρίση χρέους δεν θα πάρει μεγάλες διαστάσεις στην ευρωζώνη κι αλλού.

Είναι μια λογική υπόθεση, αλλά τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί εδώ που φτάσαμε.

Πάντως, υπάρχουν κάποιοι λόγοι που δικαιολογούν αισιοδοξία με ορίζοντα τους επόμενους 6 με 12 μήνες.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v