CDS: H απασφάλιση μιας χειροβομβίδας

Η απαγόρευση του "γυμνού" σορταρίσματος στη Γερμανία δεν είχε τις επιπτώσεις που θα περίμεναν οι εμπνευστές της. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες, ιδίως στα CDSs.

CDS: H απασφάλιση μιας χειροβομβίδας
H "πολιτική" απόφαση της γερμανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (BaFin) να προχωρήσει στην προσωρινή(;) κατάργηση του πονταρίσματος στην υποχώρηση των μετοχών και των ομολόγων που δεν κατέχουν είχε σε σημαντικό βαθμό το αναμενόμενο αποτέλεσμα

Την αρχική ανοδική αντίδραση ορισμένων αγορών, όπου οι σορτάκηδες έσπευσαν άρον-άρον να κλείσουν θέσεις, ακολούθησε η μετέπειτα προσγείωση των τιμών των μετοχών και το άνοιγμα των spreads στα ομόλογα των περιφερειακών αγορών.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών και η απροθυμία των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου ήταν κάτι παραπάνω από ορατές.

Από την άλλη πλευρά, το ευρώ δεν υποχώρησε αισθητά έναντι του δολαρίου, όπως περίμεναν οι περισσότεροι.

Αυτό όμως μάλλον οφείλεται στη φημολογία για πιθανή παρέμβαση της ΕΚΤ, που έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έπειτα από παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας όπως αυτή που διανύει το ευρώ.

Είναι σαφές ότι οι επιπτώσεις της γερμανικής πρωτοβουλίας στις αγορές δεν ήταν ευχάριστες.

Όμως, η πρωτοβουλία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αξιολογηθεί από την πρώτη μέρα.

Πάντως, φαίνεται ότι μάλλον έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι τα μέτρα εναντίον του "γυμνού" σορταρίσματος είχαν έντονη πολιτική χροιά και έγιναν εν μέρει για εσωτερική κατανάλωση.

Είναι όμως σαφές ότι η γερμανική απόφαση έδειξε ακόμα μία φορά το μεγάλο πρόβλημα συντονισμού των χωρών και των ηγετών της ευρωζώνης, που πληγώνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το ευρώ και γενικότερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Περισσότερο λοιπόν από οτιδήποτε άλλο, η ευρωζώνη θα πρέπει επιτέλους να βρει μια κοινή γλώσσα και κοινή θέση σε θέματα εποπτείας και λειτουργίας των παγκοσμιοποιημένων αγορών.

Για να είναι όμως πειστικά και αξιόπιστα τα μέτρα εποπτείας που προτείνει η ευρωζώνη θα πρέπει να τυγχάνουν της έγκρισης και αποδοχής των ΗΠΑ.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων, π.χ. της κατάργησης του "γυμνού" σορταρίσματος, είναι λογικό να αμφισβητείται αν δεν εφαρμόζονται στις αμερικανικές αγορές.

Η περίπτωση των πιστωτικών παραγώγων CDSs (Credit Default Swap) στο κρατικό χρέος είναι χαρακτηριστική.

Είναι γνωστό ότι τα ανωτέρω συμβόλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για σπέκουλο είτε για αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) του υποκείμενου χαρτοφυλακίου.

Είναι ευκολότερο να ποντάρεις στην πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων αγοράζοντας CDS παρά να το κάνεις με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή να τα δανείζεσαι και να τα πουλάς.

Ουσιαστικά, οι επιλογές των εποπτικών αρχών για τα CDSs είναι δύο αφού είναι κουτό να προτείνει κάποιος την κατάργησή τους.

Η πρώτη επιλογή είναι να καταργηθούν τα "γυμνά" CDSs στο κρατικό χρέος, κοινώς να μην μπορεί να τα αγοράσει όποιος δεν το κάνει για αντιστάθμιση κινδύνου.

Πρόκειται για τη γερμανική επιλογή.

Το πρόβλημα είναι ότι αρκετά CDSs trades δεν εκκαθαρίζονται σε clearing houses και επομένως θα είναι δύσκολο για τις εποπτικές αρχές να επιβάλουν την απαγόρευση.

Όμως, το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να συμφωνούν με την κατάργηση των "γυμνών" swaps. Αν οι Αμερικανοί δεν συμφωνήσουν, είναι προφανές ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρεθούν σε μειονεκτικότερη θέση.

Η δεύτερη επιλογή είναι να εισαχθούν τα CDSs σε οργανωμένες αγορές, ώστε να υπάρχει εποπτεία και διαφάνεια στις συναλλαγές.

Σήμερα, η αγορά των CDSs είναι εξωχρηματιστηριακή (over-the-counter) και επομένως λίγες μεγάλες ξένες τράπεζες μπορούν πιθανόν να επηρεάζουν σημαντικά τη διαμόρφωση των τιμών.

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν απαγορεύει το "γυμνό" CDS trade.

Όμως, δημιουργεί κάποιον "ηθικό φραγμό" από τη στιγμή που μπορεί να ζητηθεί η δημοσιοποίηση τέτοιων συναλλαγών.

Είναι προφανές ότι η δεύτερη επιλογή είναι μονόδρομος αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιμένουν στη μη κατάργηση των αγορών CDSs από νομικά πρόσωπα που δεν έχουν στην κατοχή τους το υποκείμενο χαρτοφυλάκιο ομολόγων.

Ίσως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απασφάλισης της χειροβομβίδας των CDSs.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v