Oι αγορές απέναντι στους πολιτικούς!

Η ξαφνική απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει το «γυμνό» σορτάρισμα σε κάποιες κινητές αξίες εγείρει ερωτήματα. Το ίδιο και η χθεσινή συμπεριφορά των αγορών και κυρίως της Wall Street.

Oι αγορές απέναντι στους πολιτικούς!
Κάτι δεν κολλάει εδώ.

Ανταποκρινόμενες στα παράπονα πολλών εταιριών που θεωρούσαν ότι οι μετοχές τους βρίσκονταν υπό πίεση, οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν την προσωρινή απαγόρευση στο αποκαλούμενο «γυμνό» σορτάρισμα των μετοχών τον Οκτώβριο του 2008.

Η ανωτέρω απαγόρευση πήρε μόνιμη μορφή τον Ιούνιο του 2009.

Κοινώς, το «γυμνό» σορτάρισμα αμερικανικών μετοχών θεωρείται παράνομο και έχει καταργηθεί εδώ και καιρό.

Χθες, ο Γερμανός επόπτης (BaFin) των αγορών έκανε εν μέρει το ίδιο.

Απαγόρευσε ξαφνικά το «γυμνό» σορτάρισμα στις μετοχές 10 μεγάλων γερμανικών χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών ομίλων, στα ομόλογα των κρατών της ευρωζώνης και το «γυμνό» σορτάρισμα στα ομόλογα μέσω των πιστωτικών παραγώγων CDSs για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η ξαφνική και χωρίς προειδοποίηση απαγόρευση έπιασε προφανώς πολλούς σορτάκηδες στον ύπνο και ταυτόχρονα προκάλεσε ερωτήματα.

Πρώτον, τι παραπάνω γνώριζε η Γερμανία για να ρισκάρει να κινηθεί τόσο γρήγορα, καθιστώντας εαυτήν ευάλωτη σε μηνύσεις από τους θιγόμενους και τους δικηγόρους τους;

Πιθανόν η κ. Μέρκελ ήθελε απλώς να κάνει επίδειξη πυγμής και ηγεσίας σε μια περίοδο όπου επικρίνεται για τη στάση της απέναντι στον ελληνικό μηχανισμό διάσωσης.

Πιθανόν να γνώριζε περισσότερα για τις ανοικτές θέσεις πώλησης και τους σπεκουλαδόρους που ήταν από πίσω και ήθελε να τους κάνει να πονέσουν.

Κάποτε, ίσως σύντομα, μάθουμε το γιατί. Μπορεί όμως και όχι.

Πάντως, τα νέα δεν θα έπρεπε να προκαλέσουν έκπληξη στη Wall Street, αφού οι Γερμανοί επέβαλαν στις μετοχές των 10 δικών τους εταιριών τους ίδιους κανόνες για το «γυμνό» σορτάρισμα που ίσχυε ήδη στις ΗΠΑ.

Στο «γυμνό» σορτάρισμα μιας μετοχής ή ομολόγου, ο σπεκουλαδόρος πουλά αέρα τις κινητές αξίες, ποντάροντας ότι θα τις αγοράσει χαμηλότερα, κερδίζοντας τη διαφορά.

Αντίθετα, το κανονικό σορτάρισμα προϋποθέτει τον δανεισμό της μετοχής ή του ομολόγου που θα βγει αμέσως προς πώληση.

Όμως, η Wall Street κατέγραψε σημαντικές απώλειες μετά τη γνωστοποίηση των νέων από τη Γερμανία που πολλοί συνέδεσαν με την περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου υποχώρησε κάτω από το 1,22 αργά χθες.

Η εξήγηση που έδιναν πολλοί ήθελε οι αγορές να πιέζουν το ευρώ γιατί ήταν πλέον η μοναδική κινητή αξία που θα μπορούσαν να σορτάρουν ανενόχλητα για να εκφράσουν την αρνητική άποψή τους για την ευρωζώνη.

Όμως, το σορτάρισμα των ευρωπαϊκών ομολόγων και των γερμανικών μετοχών δεν απαγορεύτηκε.

Το «γυμνό» σορτάρισμα απαγορεύτηκε προσωρινά από τη Γερμανία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν.

Ίσως το ίδιο ισχύει για τις «γυμνές» αγορές συμβολαίων CDSs (Credit Default Swaps) επί κρατικού χρέους που ισοδυναμούν με «γυμνό» σορτάρισμα των ομολόγων.

Οι «γυμνές» αγορές CDSs γίνονται από funds ή άλλους που δεν έχουν στην κατοχή τους κάποιο χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Αν καταφέρουν να ωθήσουν την τιμή (spread) των CDSs προς τα πάνω μπορούν να τα πουλήσουν, κερδίζοντας τη διαφορά.

Το ερώτημα είναι αν αυτές οι κινήσεις και άλλες παρόμοιες, π.χ. εκείνες για τον μεγαλύτερο έλεγχο των hedge funds και των private equities, θα έχουν αποτέλεσμα.

Αν οι πολιτικοί που κατηγορούν τους σπεκουλαδόρους για τις πιέσεις στο ευρώ και τη διόγκωση της κρίσης του δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη έχουν δίκιο, τότε θα δούμε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τις πιέσεις στο ευρώ και στα κρατικά ομόλογα να υποχωρούν.

Αν όχι, θα αποδειχτεί ότι μάλλον είχαν δίκιο όσοι ισχυρίζονται πως οι πολιτικοί κατηγορούν τους σπεκουλαδόρους για τη δική τους αδυναμία να βάλουν τα δημόσια οικονομικά των χωρών τους σε τάξη.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v