Eυρώ: Αγγλοσάξονες εναντίον ευρωφρουρών!

Η διολίσθηση του ευρώ ερμηνεύεται με άλλον τρόπο από τους Αγγλοσάξονες και με άλλον από τους υπέρμαχους του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος. Όμως, και οι δύο δεν μπορούν να έχουν δίκιο.

Eυρώ: Αγγλοσάξονες εναντίον ευρωφρουρών!
Το ευρώ υποχώρησε χθες στο 1,2335 έναντι του δολαρίου, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2006.

Είναι αλήθεια ότι η απότομη διολίσθηση του ευρώ έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια ακόμη και σε εκείνους που θα το ήθελαν πιο αδύναμο.

Αναμφίβολα, είναι άλλο πράγμα να χάνει ένα νόμισμα μέρος της αξίας του σταδιακά κι άλλο να τη χάνει απότομα μέσα σε λίγες μέρες.

Όμως, το βασικό ερώτημα παραμένει:

Τι ακριβώς σηματοδοτεί η ταχεία αποδυνάμωση του ευρώ;

Από τη σκοπιά εκείνων που θεωρούν την ευρωζώνη στη σημερινή της μορφή ένα αποτυχημένο πείραμα με ημερομηνία λήξης, η διολίσθηση του ευρώ είναι ενδεικτική της χρηματοοικονομικής αστάθειας του ευρωσυστήματος.

Είναι απόρροια της κρίσης χρέους που μαστίζει την Ελλάδα και απειλεί να μεταδοθεί σε άλλες χώρες του Νότου.

Είναι, επίσης, απόρροια του πλήγματος που, κατ' αυτούς, υπέστη η ανεξαρτησία της ΕΚΤ όταν δέχτηκε να αγοράσει ομόλογα των "γουρουνιών" στη δευτερογενή αγορά.

Όσο λοιπόν δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, που θα μειώσει δραστικά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας των αδύναμων κρίκων-χωρών, το ευρώ δεν πρόκειται να ανακάμψει, υποστηρίζουν σχετικά.

Όταν όμως κάποιες χώρες παίρνουν αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα για να μειώσουν το έλλειμμα, οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι τα μέτρα υπονομεύουν την ανάπτυξη και απειλούν να βάλουν τις οικονομίες σε φαύλο κύκλο.

Κοινώς, τα μέτρα οδηγούν σε περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή.

Είναι η σκοπιά από όπου έχουν επιλέξει να βλέπουν τα πράγματα αρκετοί από τον αγγλοσαξονικό κόσμο, έχοντας πιθανόν ποντάρει αναλόγως.

Ευτυχώς, δεν βλέπουν όλοι στην αγορά το ίδιο θέμα από την ίδια σκοπιά.

Ακόμη κι αν η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου κι άλλων νομισμάτων οφείλεται κυρίως στην κρίση χρέους, το αποτέλεσμα δεν κρίνεται άσχημο.

Το αποδυναμωμένο ευρώ και η ισχυρότερη ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας θεωρούνται οι δύο πιο αναίμακτοι τρόποι για να υποβοηθηθούν οι οικονομίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης και να βάλουν τα δημοσιονομικά τους ευκολότερα σε τάξη.

Ποια πλευρά έχει δίκιο θα φανεί αργά ή γρήγορα από την πορεία της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αν η ισοτιμία υποχωρήσει κάτω από το 1,20, όπως προβλέπουν ορισμένοι, οι αδύναμες οικονομίες του ευρώ με εξαγωγικό τομέα θα επωφεληθούν περισσότερο μεν, αλλά η αποδυνάμωση του ευρώ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα κλονίσει περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτό και στις αγορές της ευρωζώνης.

Είναι λοιπόν σημαντικό να δούμε πού θα καθίσει η μπίλια του ευρώ, γιατί δεν μπορεί και οι Αγγλοσάξονες και οι ευρωφρουροί να έχουν δίκιο.


Dr. Money

[email protected] 

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v