Η Ελλάδα άλλαξε τον κόσμο!

Η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Όμως, θα μπορούσε να μετατραπεί σε καταστροφέα του αν δεν υπήρχαν πυροτεχνουργοί. Παρ' όλα αυτά, πρόλαβε να αλλάξει πολλά στην ευρωζώνη και στον κόσμο.

Η Ελλάδα άλλαξε τον κόσμο!
H ευφορία που επικρατούσε στις αγορές τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης των 750 δισ. ευρώ και τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων έχει σχεδόν εξανεμιστεί.

Όμως, η ψυχολογία έχει βελτιωθεί καθώς οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι ο κίνδυνος της μετάστασης της ελληνικής κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της νοτίου Ευρώπης, π.χ. Πορτογαλία, Ισπανία κτλ, έχει μειωθεί σημαντικά, τροφοδοτώντας το ράλι στα ομόλογα και στα συμβόλαια CDS των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.

Το spread στο 5ετές CDS επί του ελληνικού δημοσίου χρέους υποχώρησε κάτω από τις 500 μονάδες βάσης, όμως απέχει ακόμη αρκετά από τα επίπεδα των 435 μονάδων βάσης στα οποία βρισκόταν στα μέσα Απριλίου.

Πόσο μάλλον στο επίπεδο των 300 μονάδων βάσης όπου βρισκόταν στις αρχές Μαρτίου.

Επομένως, είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια συμπίεσης των ελληνικών spreads τόσο στα CDSs όσο και στα ομόλογα, βοηθούντων των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Όμως, είναι πλέον άγνωστο πού θα καθίσει η μπίλια των ελληνικών spreads καθότι αρκετά πράγματα έχουν πλέον αλλάξει.

Μερικές από τις αλλαγές αφορούν αποκλειστικά στη χώρα και στα ελληνικά ομόλογα και οφείλονται σε καθαρά τεχνικούς λόγους.

Πολύ απλά, κάποιοι από τους παλιούς κατόχους ελληνικών ομολόγων δεν θέλουν πλέον να τα έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους από τη στιγμή που η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης (Standard & Poor's) τα κατατάσσει στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (junk bonds).

Όμως, κάποιες άλλες αλλαγές αφορούν στην ευρωζώνη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατ’ αρχάς, είναι φανερό ότι η ευρωζώνη έχει κάνει τουλάχιστον ένα βήμα παραπάνω προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης με τον μηχανισμό στήριξης και μεγαλύτερο έλεγχο των εθνικών πολιτικών προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες.

Επίσης, πολλοί έχουν πλέον αντιληφθεί ότι ο κίνδυνος μετάστασης της ελληνικής κρίσης χρέους είναι πραγματικός, οδηγώντας τις χώρες της ευρωζώνης στην υιοθέτηση μιας αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής.

Η τελευταία θα λειτουργήσει αφενός καθησυχαστικά προς τις αγορές και αφετέρου περιοριστικά ως προς την ευρωπαϊκή, κυρίως, και την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα γενικότερα.

Κι όλα αυτά που όλοι αναμένουν, η ανάκαμψη που ξεκίνησε πέρυσι να σταθεί στα πόδια της χωρίς κρατικά δεκανίκια με στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Όμως, ίσως, η πιο σημαντική συνέπεια είναι άλλη:

Η ελληνική κρίση έχει καταστήσει σαφείς στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τους κινδύνους που διατρέχουν χώρες με μεγάλα ελλείμματα και υψηλά χρέη.

Πρόκειται για συστημικό ρίσκο που θα πρέπει να αποζημιωθεί υπό τη μορφή μεγαλύτερων ασφαλίστρων κινδύνου (risk premia).

Αν όμως τα κρατικά ομόλογα πολλών χωρών πρέπει να τιμολογούνται με υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου, τότε θα πρέπει να αλλάξει επίσης η τιμολόγηση των μετοχών κτλ, καθιστώντας τα πιο ακριβά.

Επομένως, οι συνέπειες της ελληνικής κρίσης έχουν επιπτώσεις που ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια της ευρωζώνης.

Ιδού λοιπόν γιατί η Ελλάδα άλλαξε ολόκληρο τον κόσμο.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v