Ελλάδα: Η λύση βρίσκεται στο εξωτερικό!

Ο τόπος έχει πιάσει φωτιά, αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί και μη στη Βουλή συνέχισαν χθες τον χαβά τους. Όμως, η χώρα μπορεί ακόμη να ελπίζει ότι οι θυσίες του λαού μπορεί να πιάσουν τόπο.

Ελλάδα: Η  λύση βρίσκεται στο εξωτερικό!
Θα είμαστε ειλικρινείς.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις των κυβερνώντων να υλοποιήσουν το πρόγραμμα λιτότητας που συμφώνησαν με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Όμως, έχουμε αρκετές αμφιβολίες κατά πόσον μπορεί να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί, λαμβανομένων υπόψη του κρατικού μηχανισμού και των δυσλειτουργιών που εμφανίζει η κυβέρνηση σε επίπεδο συντονισμού, προσώπων κ.λπ.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα λιτότητας καλεί για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010 έναντι 13,6% το 2009, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 4% φέτος.

Το έλλειμμα προβλέπεται να πέσει στο 7,6% του ΑΕΠ το 2011, κατόπιν στο 6,5% του ΑΕΠ το 2012, στο 4,9% το 2013 και στο 2,6% το 2014.

Αν λαμβάναμε υπόψη τη συνολική δημοσιονομική προσπάθεια των 9 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ και την πρόβλεψη της Κομισιόν για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% το 2010 και εφαρμόζαμε στατική ανάλυση, θα έπρεπε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το έλλειμμα του 2010 θα ήταν κοντά στον στόχο του 7,6% για το 2011.

Δηλαδή θα είχαμε «πηδήξει» μία χρονιά στο σχολείο του ΔΝΤ, εκπλήσσοντας ευχάριστα τις αγορές.

Όμως, η δυναμική των πραγμάτων είναι χειρότερη απ’ αυτήν που θα περίμενε κανείς.

Είναι πλέον σαφές ότι οι προσδοκίες για τη συμβολή του τουρισμού στην ανάκαμψη της οικονομίας το β΄ εξάμηνο θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.

Ως εκ τούτου, η οικονομία ίσως συρρικνωθεί περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπει η Κομισιόν.

Επιπλέον, το έλλειμμα του 2009 είναι πιθανότερο να αναθεωρηθεί στο 13,9% - 14,1% του ΑΕΠ παρά να παραμείνει στο 13,6%.

Ακόμη το κλίμα στην οικονομία είναι βαρύ και η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι βαριά τραυματισμένη, οπότε δύσκολα ξένοι ή Έλληνες επενδυτές εξ Εσπερίας θα θελήσουν να προχωρήσουν σε άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα το 2010 ή/και το α΄ εξάμηνο του 2011.

Όλα αυτά δημιουργούν αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος λιτότητας που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Όμως, η αποτυχία της Ελλάδας δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε εμάς, ούτε την Ε.Ε., ούτε το ΔΝΤ, ούτε την ΕΚΤ.

Γι’ αυτό άλλωστε οι τελευταίοι έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για το πακέτο-μαμούθ των 110 δισ. ευρώ.

Πώς όμως θα μπορούσαν να βοηθήσουν αφενός εμάς να πάρουμε μπροστά και αφετέρου τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης που κινδυνεύουν να κολλήσουν την ασθένειά μας;

Πολύ απλά, να ανοίξει ξανά η ΕΚΤ τις κάνουλες του χρήματος.

Η αποδυνάμωση του ευρώ κάτω από το 1,26 έναντι του δολαρίου προεξοφλεί αυτό ακριβώς το γεγονός. 

Ποια ακριβώς μορφή θα πάρει, π.χ. μείωση των επίσημων επιτοκίων, είναι άγνωστο.

Αν όμως η ΕΚΤ θέλει να σταματήσει την εξάπλωση της ελληνικής πυρκαγιάς στις άλλες χώρες και να βοηθήσει την ελληνική οικονομία δεν έχει άλλη επιλογή από το φθηνό και άφθονο χρήμα.

Το χρήμα θα διοχετευτεί προφανώς στις τράπεζες ώστε να μπορέσουν οι τελευταίες να ρυθμίσουν πολλά δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων για να μη σκάσουν και να χρηματοδοτήσουν πιο εύκαιρα νέες χορηγήσεις.

Είναι η μόνη λύση ώστε να μη βρεθεί η ελληνική οικονομία σε πιο βαθιά ύφεση, εκτροχιάζοντας το πρόγραμμα λιτότητας και τορπιλίζοντας το πρότζεκτ του ευρώ.

Πώς θα δανείζονται όσες ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν ενέχυρα να παραδώσουν στην ΕΚΤ;

Πολύ απλά.

Το Δημόσιο θα βγάλει νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους αρκετών δισ. ευρώ, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ, που θα δοθούν στις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη μιλάνε για ένα νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ, που ίσως δεν είναι το τελευταίο.

Οι τελευταίες θα εκδώσουν ομόλογα με τις νέες εγγυήσεις του Δημοσίου και θα πάνε στην ΕΚΤ για να λάβουν φθηνή ρευστότητα.

Εν συνεχεία θα διοχετεύσουν ένα μέρος στην οικονομία για να γίνουν επενδύσεις και να αναθερμανθούν οι λιανικές πωλήσεις.

Φυσικά, τα πράγματα θα μπορούσαν να απλοποιηθούν ακόμη περισσότερο αν υλοποιηθεί στην πράξη αυτό που ισχυρίζεται γελώντας μεγαλοτραπεζίτης.

«Θα πηγαίνουμε στην ΕΚΤ. Θα λέμε ότι είμαστε Έλληνες, θα δείχνουμε την ταυτότητά μας και θα μας ρωτάνε: Πόσα δισ. ευρώ θέλετε; Ορίστε, δικά σας».

Είναι λίγο κωμική η προσέγγιση, αλλά δεν παύει να συμφωνεί μ’ αυτό που είπαμε πιο πάνω.

Το φάρμακο στην ασθένεια της ύφεσης είναι το φθηνό και άφθονο χρήμα κι αυτό ελέγχει η ΕΚΤ.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v