Mέ έκτακτους φόρους, δουλειά δεν γίνεται!

Η έκτακτη φορολογία στα κέρδη των κερδοφόρων εταιρειών ίσως χαροποιήσει μερικούς από εκείνους που μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν θα πρέπει όμως τους υπόλοιπους.

Mέ έκτακτους φόρους, δουλειά δεν γίνεται!
Όταν ο λαϊκισμός και η επιθυμία ικανοποίησης του κοινού αισθήματος περί κοινωνικής δικαιοσύνης μπουν στον ίδιο κουβά μπορεί κάλλιστα να προκύψει έκτακτος φόρος.

Η προηγούμενη κυβέρνηση τον επέβαλε αναδρομικά πέρυσι στους μισθωτούς που έτυχε να έχουν εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ το 2007.

Δεν είχε καμία σημασία αν οι ίδιοι άνθρωποι είχαν στο μεταξύ μείνει άνεργοι η είχαν βρει μια δουλειά από την οποία έβγαζαν λιγότερα και πιθανότατα χρειάζονταν κάποια από τα χρήματα που είχαν αποταμιεύσει πριν δύο χρόνια.

Ούτε αν είχαν πολυμελή οικογένεια και επομένως περισσότερα έξοδα απ’ ότι κάποιος άλλος που έβγαλε ίσως 50.000 ή 55.000 ευρώ και είχε πολύ λιγότερα έσοδα.

Το κράτος ήθελε λεφτά και απευθυνόταν, ως συνήθως, στους σίγουρους πελάτες του δηλαδή τους μισθωτούς.

«Αυτούς ξέρουμε (μισθωτούς), αυτούς θα πάμε να πιάσουμε,» όπως ανέφερε πρώην υπουργός.

Η νέα κυβέρνηση αποδείχθηκε πιο έξυπνη ή/και πιο ευαίσθητη πάνω σε τέτοια ζητήματα με εξαίρεση την υπουργό περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη.

Η τελευταία όχι μόνο έφερε ένα νόμο για την νομιμοποίηση των ημιηπαίθριων με καθυστέρηση κάμποσων μηνών που είναι παρόμοιος μ’ εκείνο του προκατόχου της, αφήνοντας μια μεγάλη τρύπα στο προϋπολογισμό του 2009, και συμβάλλοντας στη κρίση του δημοσίου χρέους.

Φρόντισε επίσης να αφήσει ξεκρέμαστους όσους θα ήθελαν να νομιμοποιήσουν τους ημιηπαιθρίους σε αναδρομική φορολόγηση ενώ αφαίρεσε επίσης την έκπτωση στο τίμημα που είχε προβλέψει ο συντηρητικός Σουφλιάς για τους πολύτεκνους.

Κατάφερε επίσης να ικανοποιήσει κάποια συντεχνιακά επαγγελματικά συμφέροντα επιβαρύνοντας με νέα πρωτότυπα χαράτσια (ταυτότητα κτιρίων) τους ιδιοκτήτες ακινήτων για μια ζωή.

Τώρα τι θα εισπράξει το κράτος σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και με τα κριτήρια διαβίωσης και φόρου κατοχής να επικρέμονται πάνω από το κεφάλι των φορολογουμένων ακόμη και για πρώτη κατοικία ένας θεός ξέρει.

Επανερχόμενοι στο θέμα της έκτακτης φορολόγησης, η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να επιβάλει έκτακτο φόρο στις επιχειρήσεις που εμφάνισαν κέρδη άνω των 100.000 ευρώ το 2009 παρότι είχε προηγηθεί άλλη έκτακτη εισφορά για την χρηματοδότηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης που θα γίνει τελικά κατά το ήμιση.

Είναι σαφές ότι ο συγκεκριμένος έκτακτος φόρος μπορεί κάλλιστα να ανατρέψει κάποια επενδυτικά σχέδια που υπήρχαν αν κρίνουμε από την χθεσινή αντίδραση μη εισηγμένου επιχειρηματία.

Σίγουρα πάντως σηματοδοτεί την απουσία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου κι ως γνωστό αυτό δεν ευνοεί τον προγραμματισμό των εταιρειών και τις επενδύσεις σε μια περίοδο που η χώρα τις χρειάζεται.

Όμως, είναι πολύ πιθανό να είναι ακόμη χειρότερες οι συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 και του 2012.

Με δεδομένο ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων θα είναι πεσμένος λόγω της ύφεσης και ως εκ τούτου τα κέρδη, οι επιχειρήσεις έχουν ένα πολύ σημαντικό λόγο να μην εμφανίσουν κέρδη ή τουλάχιστον υψηλά κέρδη για να αποφύγουν την βαριά φορολογία.

Μάλιστα, ορισμένοι επιχειρηματίες ίσως τελικά ενσκήψουν στις σειρήνες που τους έλεγαν να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησής τους εκτός Ελλάδας ή να γίνουν θυγατρικές κυπριακών επιχειρήσεων.

Συμπέρασμα;

Κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών πήγαν για μαλλί και μάλλον θα βγουν κουρεμένοι.

Αυτοί μπορεί να κάνουν ένα βήμα μπροστά, όμως η αγορά θα έχει κάνει ήδη δύο ή τρία.

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, την νύφη θα πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v