Η ΕΚΤ μπορεί να το κάνει όπως η Fed!

Ο σκοπός της ΕΚΤ είναι πιο περιορισμένος σε σχέση μ’ αυτόν της Fed. Aυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αγνοεί το παράδειγμα της Fed όταν ο κάμπος των ευρωπαϊκών ομολόγων έχει πάρει φωτιά.

Η ΕΚΤ μπορεί να το κάνει όπως η Fed!
Tα χθεσινά νέα από τη Γερμανία για τη χώρα μας ήταν καλά.

Χάρη στην αδυναμία μερικών Γερμανών βουλευτών που δεν μπορούν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό, πληροφορηθήκαμε ότι το ύψος του συνολικού πακέτου προς την Ελλάδα θα ανέλθει στο ιλιγγιώδες ποσό των 100 - 120 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Αν μάλιστα αληθεύει ότι τα διμερή δάνεια των εταίρων μας θα είναι υποδεέστερα (subordinated) από εκείνα των υφιστάμενων ομολογιούχων θα είναι ακόμη καλύτερα.

Οι εταίροι μας στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σ’ ολόκληρη την επενδυτική κοινότητα, έστω και έπειτα από πολλές παλινωδίες, ότι μας θεωρούν ακόμη μέλος του κλαμπ της ευρωζώνης.

Ακόμη κι αν το κάνουν επειδή θέλουν να προστατεύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το ευρώ, έχει τη σημασία του.

Η αντίδραση των αγορών στο χθεσινό νέο-διαρροή ήταν μεν θετική, αλλά όχι τέτοια που να προδιαθέτει για ράλι διαρκείας ακόμη κι αν τα χρήματα μπουν στο τραπέζι.

Με άλλα λόγια, έδειξε ότι ακόμη κι αυτό το μεγάλο πακέτο δεν αρκεί για να επαναφέρει τα spreads των ελληνικών ομολόγων και των άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, έστω στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από λίγες εβδομάδες.

Τα χτυπήματα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας από την S&P στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» και η φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ήταν αρκετά ισχυρά για να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Όμως, είναι επίσης σαφές ότι ο ελληνικός ιός έχει κάνει μετάσταση σε άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, με τους σπεκουλαδόρους να βγάζουν αρκετά λεφτά.

Δεν είναι η πιο ευχάριστη εικόνα για την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, που έχει κύριο σκοπό τη σταθερότητα των τιμών και του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ένας άμεσος τρόπος αποκατάστασης των ισορροπιών στην αγορά θα ήταν να ακολουθήσει η ΕΚΤ το παράδειγμα της Fed και να βγει να αγοράσει ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά.

Απ’ ό,τι τουλάχιστον γνωρίζουμε, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα πρωτογενώς, π.χ. από δημοπρασίες. Όμως, κανείς δεν της απαγορεύει να κάνει το ίδιο στη δευτερογενή αγορά.

Αν η ΕΚΤ προχωρούσε σε μια τέτοια παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, θα έστελνε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι τόσο ανέξοδο να ποντάρει κανείς εναντίον των πιο αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης.

Μερικοί ίσως ισχυριστούν ότι μια τέτοια παρέμβαση προϋποθέτει αρκετά «πυρομαχικά» και καλό τάιμινγκ για να είναι αποτελεσματική, και ασφαλώς έχουν δίκιο.

Έχουν επίσης δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι μια τέτοια κίνηση θα πήγαινε πίσω το χρονοδιάγραμμα της αφαίρεσης της πλεονάζουσας ρευστότητας που η ΕΚΤ έριξε στο σύστημα για να αντιμετωπιστεί η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση.

Κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως ανεβάσει τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.

Παρ' όλα αυτά θεωρούμε ότι η επίδραση στο ευρώ θα ήταν θετική αν αναλογιστεί κανείς τους κινδύνους που απορρέουν από πιθανή μετάδοση του ελληνικού ιού σε ολόκληρη την περιφέρεια της ΟΝΕ.

Επομένως, ίσως θα ήταν μια λύση να ακολουθήσει η ΕΚΤ το παράδειγμα της Fed αν η κατάσταση στην αγορά ομολόγων των περιφερειακών χωρών της ΟΝΕ συνεχίσει να παρουσιάζει μεγάλες αυξομειώσεις μετά τη δόση προς την Ελλάδα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v