H χρεοκοπία μας στα χέρια των άλλων!

Το χθεσινό μήνυμα της κ. Μέρκελ και άλλων εταίρων μας είναι σαφές για το τι θα πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να σωθούμε. H επιλογή από τη στιγμή που οι αγορές ζητάνε αναδιάρθρωση χρέους.

H χρεοκοπία μας στα χέρια των άλλων!
Όταν πριν από μερικές εβδομάδες τα περισσότερα ΜΜΕ θριαμβολογούσαν για την ελληνική επιτυχία(!) σχετικά με το πακέτο Ε.Ε. - ΔΝΤ, εμείς επιχειρηματολογούσαμε για το αντίθετο, λέγοντας «παίξαμε και χάσαμε».

Δυστυχώς, είχαμε δίκιο όπως απέδειξε η συνέχεια.

Οι ενδιαφερόμενοι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν χθες 671 μονάδες βάσης (spreads) για να αγοράσουν 5ετή συμβόλαια CDSs ώστε να προστατευτούν απέναντι στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου, έναντι 623 στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Kοινώς, πλήρωναν 671.000 δολάρια για την προστασία ελληνικών ομολόγων αξίας 10 εκατ. δολαρίων από ενδεχόμενη χρεοκοπία, έναντι μόλις 281.000 δολαρίων στις 8 Μαρτίου.

Η μεγάλη άνοδος των spreads στα ιρλανδικά συμβόλαια και η συνεχισθείσα στα αντίστοιχα πορτογαλικά CDSs παραπέμπουν σε πιθανή μετάσταση του ελληνικού ιού σε εκείνους.

Είναι προφανές ότι η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί στις διεθνείς αγορές και επομένως ο μόνος τρόπος για να παραμείνει ζωντανή και να συνεχίσει να λειτουργεί είναι να λάβει οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Όμως, είναι επίσης σαφές πως η βοήθεια των 40 - 45 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι δεν επαρκεί για πάνω από 12 μήνες.

Επομένως, είτε η χώρα θα έχει κατορθώσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να μπορεί να δανείζεται, εκδίδοντας ομόλογα, είτε θα πρέπει να λάβει νέο πακέτο βοήθειας από την Ε.Ε. για να μη χρεοκοπήσει, είτε και τα δύο.

Πώς θα μπορέσουν όμως οι κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία κ.λπ. να πείσουν την κοινή τους γνώμη, που μας θεωρεί κλέφτες και ψεύτες, για να δώσουν νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα;

Η απάντηση είναι απλή.

Μόνο αν αποδεχτούμε τα νέα σκληρότερα μέτρα του ΔΝΤ και της Ε.Ε. και αποδείξουμε ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχουν τεθεί.

Υπό αυτήν την έννοια, η μείωση του κρατικού ελλείμματος που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, είτε το τωρινό είτε το επικαιροποιημένο, αν υπάρξει, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.

Θεωρητικά, η επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010 εμφανίζεται εφικτή από τη στιγμή όπου τα πρόσθετα μέτρα ισοδυναμούν με 6,4 μονάδες του ΑΕΠ ή 15,6 δισ. ευρώ.

Όμως, η νέα αναθεώρηση του ελλείμματος στο 13,6% του ΑΕΠ το 2009 και ίσως μία ακόμη ανοδική αναθεώρησή του στο μέλλον δυσκολεύουν την κατάσταση.

Επομένως, το μαξιλαράκι για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 ανέρχεται μόλις στη μιάμιση μονάδα του ΑΕΠ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη μεγαλύτερη της αναμενομένης καθίζηση της οικονομίας το 2010, οι επιπρόσθετες δαπάνες για τόκους και τα ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα κάποιων φορολογικών μέτρων.

Με άλλα λόγια, η μείωση του ελλείμματος το 2010 δεν είναι πλέον τόσο βέβαιη όσο πριν από λίγο καιρό.

Αν όμως θέλουμε πραγματικά να ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών της ευρωζώνης θα προσφέρουν στους «κλέφτες και ψεύτες» ένα ακόμη τουλάχιστον πακέτο βοήθειας για το επόμενο 12μηνο μέχρι τον Μάιο του 2012, πηγαίνοντας κόντρα στην κοινή τους γνώμη, το ελληνικό έλλειμμα θα πρέπει να πάει κοντά στο 8,7% του ΑΕΠ.

Μερικοί ίσως επιχειρηματολογήσουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν μια χώρα της ευρωζώνης να χρεοκοπήσει, γιατί θα είναι άσχημο για το ευρωπαϊκό πρότζεκτ.

Ίσως κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί να το δουν από αυτήν την οπτική γωνία. Όμως, δεν υπάρχουν πολλοί πλέον από τη γενιά του Κολ η του αείμνηστου Μιτεράν κ.λπ., εκτός ίσως του Σαρκοζί, του Γιούνκερ και κάνα-δύο ακόμη.

Αντίθετα, υπάρχουν αρκετοί άλλοι που θα ήθελαν να μας δουν εκτός ευρωζώνης γιατί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα καθιστούσε πιο αξιόπιστο το ευρώ και δεν θα έπληττε τις άλλες περιφερειακές χώρες.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ, που όμως δεν προβλέπεται νομικά από τη Συνθήκη, θα έστελνε αυστηρό μήνυμα στους υπολοίπους για δημοσιονομική πειθαρχία σύμφωνα με τη συλλογιστική τους.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα διδαχτούμε από τα λάθη μας και δεν θα τα επαναλάβουμε στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε ως χώρα.

Είναι καλό, όμως, να γνωρίζουμε ότι η χρεοκοπία μας ή μη βρίσκεται σε χέρια τρίτων που έχουν πολύ αρνητική άποψη για μας.

Το γνώθι σαυτόν δεν έκανε ποτέ κακό.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v