Η επιθυμία των "καμένων" επενδυτών!

Όταν κάνεις "πόλεμο" πρέπει να έχεις συμμάχους. Όμως, στον ιδιότυπο "πόλεμο" εναντίον των διεθνών σπεκουλαδόρων οι σύμμαχοί μας απέχουν. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να τους ξανακερδίσουμε.

Η επιθυμία των καμένων επενδυτών!
Αν είχατε αγοράσει πριν από δύο εβδομάδες περίπου 7ετή ομόλογα, που πρόσφεραν απόδοση 5,99% μέχρι τη λήξη, και γυρίζατε χθες από διακοπές, ανοίγατε την οθόνη και βλέπατε τις τιμές των ομολόγων να έχουν καταρρεύσει και την απόδοση των ιδίων ομολόγων στο 7,2% ,πώς θα αισθανόσασταν;

Θα τολμούσαμε να πούμε καθόλου όμορφα.

Ακόμη κι αν ήσασταν μακροπρόθεσμος θεσμικός επενδυτής, π.χ. συνταξιοδοτικό ταμείο, που δεν δίνει μεγάλο βάρος στην άνοδο των αποδόσεων, η υψηλή μεταβλητότητα των ελληνικών τίτλων θα σας έκανε να προβληματιστείτε.

Το ίδιο θα συνέβαινε ακόμη κι αν δεν είχατε αγοράσει 7ετή ομόλογα από την τελευταία κοινοπρακτική έκδοση, αλλά είχατε ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου από παλαιότερα.

Το πιθανότερο είναι ότι αγοράσατε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα για την έξτρα απόδοση που πρόσφεραν πάνω από τα γερμανικά, υποθέτοντας ότι οι τιμές τους δεν θα είχαν τις αυξομειώσεις που παρατηρούνται σε τιμές μετοχών.

Όταν λοιπόν βλέπετε τις τιμές να βυθίζονται και τη μεταβλητότητα (volatility) να αυξάνεται σημαντικά, μάλλον οδηγείστε στις δύο ακόλουθες αποφάσεις:

Πρώτον, να μην αγοράσετε νέα ελληνικά ομόλογα και, δεύτερον, να ξεφορτωθείτε μερικά από αυτά που έχετε είτε στις τωρινές συμπιεσμένες τιμές είτε, το πιθανότερο, να περιμένετε για να διαμορφωθούν καλύτερα επίπεδα τιμών και spreads.

Πρακτικά, η συγκεκριμένη ομάδα των μακροπρόθεσμων επενδυτών που θα ήθελε κάθε χώρα να έχει μας εγκαταλείπει.

Τι απομένει;

Οι ελληνικές και ξένες τράπεζες, οι άλλοι παραδοσιακοί επενδυτές, π.χ. αμοιβαία κεφάλαια και hedge funds κάθε είδους.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα αν μπορούσαν να τα αναχρηματοδοτήσουν φθηνά στην ΕΚΤ, παρότι κάτι τέτοιο δεν θα άρεσε στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Οι περισσότερες ξένες τράπεζες δεν έχουν πλέον εξουσιοδότηση από τα αρμόδια τμήματα διαχείρισης κινδύνου να επενδύσουν στην Ελλάδα, γιατί θεωρείται αυξημένου κινδύνου.

Τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν και αυτά δυσάρεστη εμπειρία και προτιμούν να απέχουν ή να πουλάνε μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Απομένουν τα hedge funds, τα περισσότερα από τα οποία θα αγόραζαν για το γρήγορο κέρδος, τροφοδοτώντας συνήθως τη μεταβλητότητα που απωθεί άλλους θεσμικούς επενδυτές.

Όμως, η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν θέλει τα hedge funds.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η χώρα θα είχε ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τον απαραίτητο δανεισμό για τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς, ώστε να αφοσιωθεί από εδώ και πέρα στην εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Όμως, δεν το έπραξε για διαφόρους λόγους και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με δανειακές ανάγκες 10 δισ. ευρώ περίπου μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Από τη στιγμή που οι περιβόητοι κερδοσκόποι δεν πρόκειται προφανώς να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, το βάρος πέφτει στους υπόλοιπους που είναι πολύ περισσότεροι.

Όμως, οι τελευταίοι δεν δείχνουν διάθεση να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, όπως άλλωστε δείχνει η ανοδική πορεία των spreads και των αποδόσεών τους στη δευτερογενή αγορά, γιατί πολύ απλά έχουν καεί.

Κατόπιν τούτου, η επιλογή είναι πικρή μεν, αλλά μονόδρομος:

Να ζητήσει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια από το ντουέτο Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί με κάθε τρόπο όταν υπήρχε ακόμη χρόνος, αλλά δυστυχώς δεν έγινε.

Η προσφυγή στο πακέτο είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος για να υποχωρήσουν αισθητά τα spreads, να περιοριστούν οι απώλειες των παραδοσιακών επενδυτών σε ελληνικά ομόλογα και πιθανόν να βγάλουν κέρδη ορισμένοι από τους τελευταίους.

Μόνο έτσι, και αφού φυσικά η χώρα δώσει δείγματα γραφής στο δημοσιονομικό μέτωπο και στα διαρθρωτικά μέτρα, θα μπορέσει να τους πείσει να επανακάμψουν ως αγοραστές έπειτα από κάμποσους μήνες.


Δυστυχώς.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v