Βάλτε 8-12 δισ. ευρώ στο τραπέζι σήμερα!

Οι αγορές αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας να καλύψει ανάγκες 12 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαΐου. Η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, βάζοντας 8 - 12 δισ. ευρώ στο τραπέζι μέσω private placement.

Βάλτε 8-12 δισ. ευρώ στο τραπέζι σήμερα!
Όταν οι αγορές ανεβάζουν το spread του 10ετούς ομολόγου στις 440 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό και το spread στο ελληνικό 5ετές CDS (Credit Default Swap) ξεπερνά τις 450 μονάδες βάσης σημαίνει ότι αμφισβητούν ευθέως την ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.

Αν και η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη δανεισμού για να καλύψει τις ανάγκες της, δεν μπορεί να αφήσει την πρόκληση αναπάντητη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο λόγος είναι απλός.

Η Ελλάδα δεν είναι μια κλειστή οικονομία με ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.

Είναι μια ανοιχτή, μικρή οικονομία της οποίας οι κάτοικοι -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- μπορούν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία και να μεταφέρουν τόσο αυτά τα λεφτά όσο και τις καταθέσεις τους εκτός Ελλάδος όπου επιθυμούν.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν επικρατούσε πανικός για τον οποιοδήποτε λόγο.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται από τη στιγμή που η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) μπορεί να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες και το νόμισμα είναι το ευρώ και όχι κάποιο άλλο αδύναμο που θα είχε μεγάλο συναλλαγματικό ρίσκο.

Κοντολογίς, η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει ένα μεγάλο ποσό στο τραπέζι για να πείσει τους άπιστους Θωμάδες στις αγορές ότι έχει τα 12 δισ. ευρώ περίπου που χρειάζεται για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της μέχρι τα τέλη Μαίου.

Αν όμως κρίνουμε από την κίνηση των αγορών, θα ήταν οξύμωρο να περιμένει κανείς ότι η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει τα λεφτά μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης ή δημοπρασίας.

Απομένει λοιπόν η ιδιωτική τοποθέτηση (private placement).

Εδώ οι γνώμες διίστανται.

Θα υπήρχαν ξένες τράπεζες που θα ήταν διατεθειμένες να αγοράσουν ελληνικά 10ετή ή 15ετή ομόλογα αξίας μερικών δισ. ευρώ με απόδοση κοντά στο 7% με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά για τη χώρα;

Λίγοι στην αγορά ισχυρίζονται ότι υπάρχουν, όμως οι περισσότεροι πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο.

Υπάρχουν όμως κάποιες άλλες τράπεζες που θα ήθελαν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες, αλλά δεν μπορούν ως έχουν τα πράγματα αυτήν τη στιγμή.

Αναφερόμαστε στις ελληνικές τράπεζες.

Όμως, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αν είχαν λάβει το πράσινο φως από την ΕΚΤ και τον αγαπητό πρόεδρό της κ. Τρισέ ώστε να χρηματοδοτήσουν τις αγορές μ’ αυτόν τον τρόπο.

Αναμφισβήτητα, το γεγονός ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ έχει αυξηθεί καθιστά πιο δυσχερή μια τέτοια απόφαση, αλλά όχι απαγορευτική, με δεδομένα τα οφέλη που θα προκύψουν για όλη την ευρωζώνη.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ελληνικές τράπεζες με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ και κάποια ή κάποιες άλλες ξένες τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν ομόλογα αξίας 8 - 12 δισ. ευρώ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα απαντούσε στην πρόκληση των αγορών βάζοντας 8 - 12 δισ. ευρώ στο τραπέζι σήμερα ή μέχρι τη Δευτέρα το αργότερο, αγοράζοντας πολύτιμο χρόνο για τα περαιτέρω.

Let’s go with a private placement, λοιπόν.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v