Τράπεζες: Η αλληλεγγύη έχει κόστος!

Οι τράπεζες δεν πέφτουν έξω επειδή δεν βγάζουν κέρδη. Πέφτουν έξω όταν δεν έχουν επαρκή ρευστότητα. Η επανενεργοποίηση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ βοηθά κάποιες να ανασάνουν, αλλά έχει κόστος για όλες.

Τράπεζες: Η αλληλεγγύη  έχει κόστος!
Είναι γνωστό ότι η οικονομική κρίση σε άλλες χώρες προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ατυχείς επενδυτικές επιλογές των τραπεζών τους.

Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να κατηγορηθούν για διάφορες επιλογές τους, π.χ. την απλοχεριά στον δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όχι για επενδύσεις σε τοξικά παράγωγα.

Τουναντίον, οι τράπεζες σήμερα είναι θύματα της οικονομικής ύφεσης και κυρίως της κρίσης του δημοσίου χρέους, που σε μεγάλο βαθμό χρεώνεται στο κράτος.

Το γεγονός ότι το κράτος είναι βασικός μέτοχος σε κάποιες από αυτές δεν αλλάζει τα δεδομένα.

Αν υπάρχει, επίσης, κάποιο νέο στοιχείο, αυτό είναι η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι πιο ισχυροί παίκτες απέναντι στους πιο αδύναμους.

Το περίφημο πακέτο στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας, ύψους 28 δισ. ευρώ, που λανσαρίστηκε στα τέλη του 2008 και επανενεργοποιήθηκε πρόσφατα, είναι ενδεικτικό.

Όπως ίσως θυμούνται πολλοί, ορισμένες τράπεζες με προεξάρχουσα την Εθνική δεν επιθυμούσαν να συμμετάσχουν γιατί εκτιμούσαν ότι δεν το χρειάζονταν.

Τελικά, η Εθνική και οι λοιποί άπιστοι Θωμάδες μεταμέλησαν και συμμετείχαν.

Όμως, η εντύπωση που δόθηκε προς τα έξω ήταν ότι αυτό έγινε υπό κυβερνητική πίεση, για να καλυφθούν κάποια ή κάποιες τράπεζες που είχαν πραγματικά ανάγκη το πακέτο και δεν επιθυμούσαν να στιγματιστούν.

Ενάμιση χρόνο αργότερα δεν τίθεται παρόμοιο ζήτημα.

Οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας αιτούνται μαζί την επανενεργοποίηση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ που επικρίθηκε όσο λίγα άλλα στο παρελθόν γιατί θεωρήθηκε προνομιακό.

Η κίνηση είναι τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική.

Δείχνει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των μεγάλων τραπεζών της χώρας σε μια δύσκολη περίοδο, καθότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι μία από αυτές έχει μεγαλύτερη ανάγκη το πακέτο σε σχέση με τις άλλες.

Ως γνωστόν, η μοναδική πηγή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αυτήν την περίοδο είναι η ΕΚΤ.

Όμως, για να δανειστεί κανείς από την ΕΚΤ με το χαμηλό επιτόκιο του 1% θα πρέπει να έχει ενέχυρο χρεόγραφα.

Αν λοιπόν τα χρεόγραφα που έχει μια τράπεζα στη διάθεσή της εξαντλούνται, θα πρέπει να βρει κι άλλα.

Το Δημόσιο μπορεί να έχει δυσκολίες να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια, όμως μπορεί ακόμη να εκδίδει ειδικά ομόλογα και να δίνει εγγυήσεις στις τράπεζες για να πάνε να αντλήσουν λεφτά από την ΕΚΤ.

Οπωσδήποτε η αυξανόμενη εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ δεν συνιστά θετική εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, η εναλλακτική λύση του κλεισίματος ορισμένων τραπεζών είναι πολύ χειρότερη.

Όμως, η κοινή αίτηση των τραπεζών για το κρατικό πακέτο, παρότι κοστίζει, υποδηλώνει κάτι ακόμη:

Αδυναμία.

Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν αρέσει βέβαια στους επενδυτές, κάτι που έγινε ορατό από τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν οι μετοχές τους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Καλή, λοιπόν, η εκδήλωση αλληλεγγύης, αλλά έχει το κόστος της.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v