Πόσο ακόμη θα αντέξουμε;

Η χθεσινή μέρα απέδειξε ότι η ικανότητα κάποιων ιθυνόντων να εκπλήσσουν δυσάρεστα τις αγορές έχει υποεκτιμηθεί. Αυτό σημαίνει ότι τίποτε δεν θα πρέπει πλέον να αποκλειστεί.

Πόσο ακόμη θα αντέξουμε;
Όλοι όσοι γνωρίζουν πώς δουλεύουν οι αγορές θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι η κρίση του δημοσίου χρέους δεν θα έπρεπε να αφεθεί ποτέ να πάρει τέτοιες διαστάσεις, απειλώντας με σοβαρή υποβάθμιση το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων Ελλήνων.

Όμως, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει πλέον και θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η έκδοση των 7ετών κρατικών ομολόγων της Μεγάλης Δευτέρας θα απέφερε αφενός 5 δισ. ευρώ στον κρατικό κορβανά και αφετέρου θα ηρεμούσε τις αγορές, συμβάλλοντας στη σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads.

Όμως, η επιμονή των ιθυνόντων να τιμολογήσουν τα ομόλογα κατά τρόπο που δεν ευνοούσε η αγορά έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αφενός περιόρισε το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα από το εξωτερικό και αφετέρου ανάγκασε τις ελληνικές τράπεζες να απορροφήσουν το 43% της έκδοσης.

Όπως ήταν επόμενο, αυτό προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές και ερωτηματικά για τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει τα απαιτούμενα ποσά μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Η άνοδος των spreads ήταν απόρροια αυτής της εξέλιξης.

Μία μέρα αργότερα, το Δημόσιο έκρινε σκόπιμο να προχωρήσει σε δημοπρασία μέχρι το ποσό του 1 δισ. ευρώ, ανοίγοντας ξανά το παλαιό 20ετές ομόλογο που λήγει το 2012.

Το κράτος έκανε τελικά αποδεκτές προσφορές ύψους 390 εκατ. ευρώ, αλλά έχασε τις εντυπώσεις.

Το ίδιο ισχύει για την κυβέρνηση, που βρέθηκε να ικανοποιεί το αίτημα των σορτάκηδων, δηλαδή των κερδοσκόπων, για αγορά των 20ετών ομολόγων σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της αγοράς αλλά υψηλότερες από εκείνες που ζητούσαν άλλες τράπεζες για να τους τα πουλήσουν.

Όμως, όσοι ήλπιζαν ότι τα spreads θα ηρεμούσαν έστω κι αν παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα διαψεύστηκαν οικτρά χθες, καθότι είχαν υποεκτιμήσει την «ικανότητα» κάποιων ιθυνόντων να προκαλούν αναταραχή στις αγορές με τις δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με το Euro2day, το πρακτορείο Market News International, επικαλούμενο ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τροποποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., προκειμένου να παρακάμψει την οικονομική συνεισφορά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Oι διαψεύσεις από άλλους ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους που ακολούθησαν αργότερα δημιούργησαν σύγχυση, ενώ η επίσημη διάψευση από τον υπουργό Οικονομικών ήρθε κάπως αργά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων προκαλούν νευρικότητα στις αγορές, άνοδο των spreads και παραμονή της χώρας στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου.

Όμως, αυτήν τη φορά είναι κάπως διαφορετικό, γιατί τα spreads επέστρεψαν στα υψηλά επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν ανακοινωθούν το 3ο πακέτο των μέτρων λιτότητας και η συμφωνία στήριξης από Ε.Ε. - ΔΝΤ.

Επιπλέον, η χώρα έχει δείξει στις αγορές ότι θα πρέπει να είναι έτοιμες για το απροσδόκητο κι αυτό έχει κόστος που παίρνει τη μορφή υψηλότερων spreads και κόστους δανεισμού.

Από συγκριτική άποψη, η χώρα βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη θέση.

Είναι μάλιστα απορίας άξιον πώς έχει αντέξει μέχρι σήμερα και δεν έχει συμβεί κάποιο «ατύχημα», κυρίως στον χρηματοοικονομικό κλάδο που πληρώνει από τη μια πλευρά τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και από την άλλη τα υψηλά spreads.

Αναμφισβήτητα, οι ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ, η υγιής χρηματοοικονομική κατάσταση των τραπεζών πριν από την κρίση και η αλληλεγγύη μεταξύ τους έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο.

Όσο όμως περνά ο καιρός και η κρίση στην ελληνική αγορά ομολόγων δεν λέει να καταλαγιάσει, οι πιθανότητες κάποιου ατυχήματος αυξάνονται.

Η κυρίαρχη άποψη θέλει οι χώρες της ευρωζώνης να μη χρεοκοπούν.

Αν η άποψη είναι σωστή, η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί τα επιπλέον 12 δισ. ευρώ περίπου που χρειάζεται μέχρι τα τέλη Μαΐου, έστω κι αν χρειαστεί να πληρώσει επιτόκια της τάξης του 6% - 7% στα 10 χρόνια χωρίς να κάνει χρήση του πακέτου στήριξης και να ελπίζει σε ομαλοποίηση των spreads από εκεί και πέρα.

Ακόμη κι αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα δυσάρεστη έκπληξη τις επόμενες εβδομάδες.

Ποιος όμως θα μπορούσε να εγγυηθεί κάτι τέτοιο με όλα αυτά που έχουν δει τα μάτια μας;



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v