Κρίση; Πρώτα το ρευστό, μετά το κόστος!

Η χώρα βγαίνει στις αγορές για να δανειστεί μερικά δισ. ευρώ, κεφαλαιοποιώντας τις εξελίξεις από τη Σύνοδο Κορυφής. Υπάρχουν όμως αρκετοί που θεωρούν ότι θα έπρεπε να είχε ενεργήσει διαφορετικά.

Κρίση; Πρώτα το ρευστό, μετά το κόστος!
Σε κάθε ζήτημα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Θα ήταν λοιπόν οξύμωρο να μην υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο φλέγον θέμα του δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

Η Ελληνική Δημοκρατία, όπως η Ελλάδα είναι γνωστή στις διεθνείς αγορές, θα πρέπει να βγει σήμερα ή αύριο, το αργότερο, να αντλήσει ένα αξιόλογο ποσό, πιθανόν 5 δισ. ευρώ, για να εκμεταλλευτεί την αύρα από τις θετικές ανακοινώσεις της ΕΚΤ και της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα.

Όμως, όλα δείχνουν ότι είτε πρόκειται για κοινοπρακτική έκδοση 15ετούς είτε 7ετούς ομολόγου, το πιθανότερο είναι ότι το Δημόσιο θα την πληρώσει ακριβά.

Ακόμη κι αν η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη κοινοπρακτική έκδοση μετά την ευνοϊκή απόφαση της ΕΚΤ για επέκταση των υφιστάμενων κανόνων αποδοχής ενεχύρων για χρηματοδότηση και τη σχεδιαζόμενη εκτεταμένη χρήση του 6μηνου φθηνού δανεισμού από την ΕΚΤ.

Όμως, υποτίθεται ότι έγιναν όλα αυτά που έγιναν, π.χ. ανταλλαγή κατηγοριών με τη Γερμανία, επαφές και εκστρατεία ενημέρωσης για τις ελληνικές θέσειν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με σκοπό να πάρουμε κάτι χειροπιαστό, ώστε να σταματήσει να πληρώνει η χώρα "ληστρικά επιτόκια" όταν θα έβγαινε να δανειστεί.

Το χειροπιαστό ήταν προφανώς η συμφωνία οικονομικής στήριξης από Ε.Ε. - ΔΝΤ σε περίπτωση έσχατης ανάγκης, όταν δηλαδή δεν μπορούμε να δανειστούμε στις αγορές και αυτή ακόμη υπό προϋποθέσεις.

Ασφαλώς δεν θα ήταν σωστό να μηδενιστεί η συμφωνία που παρουσίασε η κ. Μέρκελ στον κ. Σαρκοζί και οι δυο τους στους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το πακέτο διευκολύνει την εκτέλεση του δανειακού προγράμματος της Ελλάδας μέχρι το τέλος της χρονιάς και πιθανόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθότι σηματοδοτεί την πρόθεση της Ε.Ε. να μην αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει κι αυτό είναι σημαντικό για τους επενδυτές.

Όμως, τις δύο προηγούμενες φορές όπου η χώρα βγήκε να δανειστεί από την αρχή της χρονιάς, π.χ. μέσω των 5ετών και 10ετών ομολόγων, οι υποβληθείσες προσφορές ξεπέρασαν κατά πολύ το ζητούμενο ποσό, έστω κι αν η αποζημίωση που ζητούσαν για τον κίνδυνο ήταν μεγάλη.

Αν υπήρχε κάτι που παρέπεμπε σε ενδεχόμενη στάση πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδας ήταν η αντεστραμμένη καμπύλη των ελληνικών spreads, όπου τα βραχυπρόθεσμα spreads ήταν υψηλότερα από τα μακροπρόθεσμα.

Όμως, η ανωτέρω καμπύλη δεν άλλαξε μορφή μετά την ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα.

Πιθανόν θα αλλάξει μορφή μετά την ολοκλήρωση των επόμενων εκδόσεων του Δημοσίου, δηλαδή της σημερινής ή αυριανής, και των επόμενων, μέχρις ότου ο αποκαλούμενος κίνδυνος αναχρηματοδότησης (refinancing risk) του ελληνικού χρέους ύψους 15 - 20 δισ. ευρώ το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου εξαλειφθεί.

Αν όμως η χώρα πληρώσει πάλι ακριβά τα επόμενα 10 - 15 δισ. ευρώ που θα δανειστεί από τις αγορές, θα δικαιωθούν εκείνοι που ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε κάποια ή κάποιες εκδόσεις ομολόγων το προηγούμενο διάστημα, πληρώνοντας τα υψηλά επιτόκια που απαιτούσε η αγορά.

Με αυτόν τον τρόπο θα εξάλειφε το ρίσκο της αναχρηματοδότησης του χρέους μια ώρα αρχύτερα, ευνοώντας την ομαλοποίηση της αγοράς των ελληνικών ομολόγων και αποφεύγοντας όλη αυτήν την αρνητική διαφήμιση με την προβολή του προβλήματός της στα διεθνή ΜΜΕ.

Ο χρόνος θα δείξει αν έχουν δίκιο όσον αφορά στο κόστος δανεισμού.

Όμως, ποτέ δεν θα μάθουμε στα σίγουρα τι θα συνέβαινε αν είχαν προηγηθεί περισσότερες εκδόσεις ή έκδοση ομολόγων.

Από τη σκοπιά μας, και χωρίς να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, μάλλον θα συμφωνήσουμε με εκείνους που υποστηρίζουν ότι σε περιόδους κρίσης πρώτα μαζεύεις τη ρευστότητα που θέλεις και μετά αρχίζεις να γίνεσαι επιλεκτικός για το κόστος δανεισμού.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v