Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τρικλοποδιά του Τρισέ έσωσε την παρτίδα

Η κ. Μέρκελ πέρασε το πακέτο βοήθειας Ε.Ε. - ΔΝΤ προς την Ελλάδα που ήθελε και επί της ουσίας εμείς δεν θέλαμε. Όμως, ο κ. Τρισέ φρόντισε να την προκαταβάλει κι ευτυχώς για μας έδωσε την ευρωπαϊκή λύση.

Η τρικλοποδιά του Τρισέ έσωσε την παρτίδα
Η καγκελάριος κ. Μέρκελ απέδειξε ακόμη μία φορά χθες ότι η Γερμανία είναι αυτή που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ευρωζώνη.

Το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα που ενέκριναν χθες οι ηγέτες της ευρωζώνης αντικατοπτρίζει πλήρως τις απόψεις της.

Η ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έστω κι αν υπάρχει μια πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, από τη μια πλευρά, και η δυνατότητα της Ελλάδας να αντλήσει κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης μόνο ως «τελευταίο καταφύγιο» τα λέει όλα.

Αν λοιπόν παίρναμε μόνο αυτά χθες από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δεν θα έπρεπε να είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί δεν είναι αυτό ακριβώς που ζητούσε η κυβέρνηση αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα λεγόμενα των Ελλήνων αξιωματούχων το προηγούμενο διάστημα, παρότι μερικές φορές ήταν συγκεχυμένα.

Ουσιαστικά, εμείς ζητούσαμε ένα ανοιχτό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αν οι αγορές επέμεναν να μας δανείζουν με «ληστρικά επιτόκια» και προφανώς δεν είναι αυτό που πήραμε.

Δεύτερον, γιατί πολύ αμφιβάλλουμε αν η αποκλιμάκωση των spreads θα ήταν σημαντική εάν στο τραπέζι βρισκόταν μόνο το πακέτο της κ. Μέρκελ με τις προϋποθέσεις που το συνοδεύουν.

Ευτυχώς για μας, και ίσως για την Ε.Ε., ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ έσωσε την παρτίδα.

Ορμώμενος από την απροθυμία της ΕΚΤ να δει το ΔΝΤ να μπαίνει στα ευρωπαϊκά χωράφια με την άδεια του πακέτου της κ. Μέρκελ, ο κ. Τρισέ φρόντισε επί της ουσίας να προκαταβάλει την απόφαση των ηγετών της Ε.Ε. την οποία προφανώς ήδη γνώριζε για να την τορπιλίσει.

Προτίμησε λοιπόν να ρισκάρει τη φήμη της ΕΚΤ, παρατείνοντας τα ισχύοντα ελαστικά κριτήρια αποδοχής κρατικών ομολόγων ως ενεχύρων για χρηματοδότηση, για να μπλοκάρει κατά κάποιον τρόπο την είσοδο του ΔΝΤ στην ευρωζώνη.

Όπως κι αν το δει κανείς, η κίνηση της ΕΚΤ έχει μεγαλύτερη σημασία για τις ελληνικές και τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους εγχώρια κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 270 δισ. ευρώ.

Όλες αυτές βγάζουν λεφτά έχοντας ελληνικά ομόλογα με τοκομερίδια από 4,5% έως 6,25% που μπορούν να τα βάλουν για ενέχυρο στην ΕΚΤ και να πάρουν ρευστότητα πληρώνοντας επιτόκιο 1% εδώ και καιρό.

Όμως, και αυτή ακόμη η μεγάλη επιτοκιακή διαφορά (spread) που κερδίζουν δεν θα ήταν αρκετή να τις πείσει να διακρατήσουν τα ομόλογα και πολύ περισσότερο να αγοράσουν κι άλλα όσο υπήρχε θέμα μη αποδοχής τους από την ΕΚΤ από τον Δεκέμβριο του 2010.

Ως γνωστόν, τα ελληνικά χρεόγραφα δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως ενέχυρα με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ που επικρατούσαν πριν από την κρίση αν η Moody’s υποβάθμιζε την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας στην κατηγορία «Β» ακολουθώντας την S&P και τη Fitch.

Aν και όλοι πίστευαν ότι δεν μπορούσε μια κεντρική τράπεζα όπως η ΕΚΤ να αφήσει την Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα να καταρρεύσει, άλλο τόσο αναρωτιούνταν πώς θα γινόταν κάτι τέτοιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Παπαδήμος είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες ότι η ΕΚΤ δεν επρόκειτο να αλλάξει τους κανόνες αποδοχής χρεογράφων για να βοηθήσει κάποια χώρα, υποτιμώντας προφανώς την «ικανότητα» της ελληνικής πλευράς να αυτοσχεδιάζει.

Ο κ. Τρισέ έλυσε χθες όλες τις απορίες κι αυτό που απομένει να δούμε πλέον είναι το μέγεθος της αποκλιμάκωσης των spreads που ουσιαστικά ακυρώνει τον δανεισμό της χώρας από το πακέτο βοήθειας ΔΝΤ - Ε.Ε.

Αντί λοιπόν να ευχαριστεί τους ηγέτες της Ε.Ε. για την υποτιθέμενη αλληλεγγύη, ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να πάρει στο τηλέφωνο τον κ. Τρισέ και να του πει «ευχαριστώ».

Είναι ειρωνικό, αλλά ό,τι δεν κατάφερε ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Σαρκοζί το πέτυχε ένας άλλος Γάλλος, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δίνοντας ευρωπαϊκή λύση χωρίς πατερίτσες στο πρόβλημα της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, όμως, έδειξε τις βαθιές διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της ευρωζώνης κι αυτό ίσως αποτελέσει μια καλή δικαιολογία για τις αγορές να τεστάρουν ξανά στο μέλλον το σύστημα.

Eλπίζουμε χωρίς η Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο αυτήν τη φορά.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v