Αφήστε τις μαγκιές στην άκρη!

Η κ. Μέρκελ έδωσε χθες τη δική της απάντηση στο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς περί προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν δεν ικανοποιηθoύμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Έγινε όμως αντιληπτή;

Αφήστε τις μαγκιές στην άκρη!
Το είδαμε κι αυτό:

Να υπάρχουν Έλληνες που να θεωρούν την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ ένα είδος λύτρωσης και εκδίκησης συνάμα για τα υποτιθέμενα καψόνια των Βρυξελλών.

Όμως, ακόμη χειρότερο είναι κάτι άλλο:

Να υπάρχουν άνθρωποι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που θεωρούν την προσφυγή στο ΔΝΤ ούτε λίγο, ούτε πολύ, επίδειξη ηγετικής ικανότητας.

Στη χώρα όπου το απλό και λογικό είναι δυσνόητο δεν εκπλήσσει που συμβαίνουν όλα αυτά.

Είναι εύλογο για μια χώρα να χρησιμοποιεί ορισμένα χαρτιά, π.χ. το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της, ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ίδια.

Θα περίμενε όμως κανείς να μην προβαίνει σε σχόλια ή ενέργειες που την εκθέτουν και να γνωρίζει τα όριά της.

Μακάρι να κάνουμε λάθος, αλλά δεν διακρίνουμε κάτι τέτοιο στη δική μας περίπτωση.

Αν ήταν έτσι, δεν θα αποδίδαμε τη διεύρυνση των ελληνικών spreads στους κακούς κερδοσκόπους και στα "γυμνά" CDSs, που όντως επέτειναν το πρόβλημα, αλλά δεν το δημιούργησαν, όπως σωστά επισήμανε χθες η κ. Μέρκελ.

Αν γνωρίζαμε τα όριά μας, θα έπρεπε να είχαμε κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια στο εσωτερικό ώστε η κόντρα με τη Γερμανία να μην πάρει διαστάσεις και να περιοριστεί στα ταμπλόιντ.

Καλώς ή κακώς, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία και χρηματοδότης της Ε.Ε. και θα τη βρούμε ξανά μπροστά μας ακόμη κι αν βρεθεί λύση στο θέμα της οικονομικής στήριξης από την Ε.Ε. το επόμενο διάστημα.

Μερικοί ίσως ισχυριστούν ότι γερμανικές τράπεζες, ασφαλιστικές και ταμεία διαθέτουν ελληνικά ομόλογα αξίας μερικών δεκάδων δισ. ευρώ στα βιβλία τους και επομένως έχουν κάθε συμφέρον να πιέσουν για να βοηθηθεί η Ελλάδα και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν ξέρουμε πόσα από αυτά τα ομόλογα έχουν "προστατευτεί" με αγορές CDS επί του ελληνικού χρέους, ούτε πόσα έχουν... παρκαριστεί στην ΕΚΤ για αναχρηματοδότηση.

Για όσους επίσης το λησμονούν, η Ελλάδα θα είναι σε επιτήρηση από την Ε.Ε. τρία τουλάχιστον χρόνια, μέχρις ότου μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2012.

Δυστυχώς, το κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις έχει δηλητηριαστεί και οι σχέσεις της κ. Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιδανικές αυτήν την περίοδο.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι που χρησιμοποιούν το χαρτί του ΔΝΤ για να πιέσουν την Ε.Ε. τσαντίζονται όταν ακούνε τους Γερμανούς επισήμους να τους λένε ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να πάει στο ΔΝΤ.

Όμως, αυτό που προφανώς επιθυμούν οι περισσότεροι από τους τελευταίους είναι αυτό που ανέφερε χθες η καγκελάριος κ. Μέρκελ.

Κοινώς, να βάλει η Ελλάδα πρώτα τα δημοσιονομικά της σε τάξη, ευελπιστώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads, χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στο ΔΝΤ ή άλλη βοήθεια από την Ε.Ε.

Για όσους δεν το εμπέδωσαν και σηκώνουν το φλάμπουρο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η κ. Μέρκελ είχε ένα ακόμη μήνυμα:

Την ανάγκη να υπάρξει ρήτρα που θα προβλέπει την αποπομπή μιας χώρας-μέλους από την ευρωζώνη στο μέλλον.

"Στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχει μια ρήτρα στο Σύμφωνο, η οποία θα καθιστά δυνατή, ως ύστατη λύση, την αποπομπή μιας χώρας από την ευρωζώνη, αν οι όροι δεν τηρούνται επανειλημμένως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο", τόνισε η ίδια.
Συμπέρασμα;

Όσοι επιμένουν για προσφυγή στο ΔΝΤ θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το πιθανό κόστος μιας μελλοντικής έξωσης της χώρας από την ευρωζώνη, όσο μακρινή κι αν μοιάζει μια τέτοια προοπτική αυτήν τη στιγμή.

Επομένως, με δεδομένο το βεβαρημένο δημοσιονομικό παρελθόν μας και πολλούς κοινοτικούς εταίρους απέναντι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τυχόν προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ δεν θα είναι μαγκιά αλλά κίνηση μεγάλου ρίσκου.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v