H S&P διευκολύνει την ΕΚΤ μέσω Ελλάδας!

Η χθεσινή απόφαση της S&P να βγάλει την Ελλάδα από τον προθάλαμο μιας νέας υποβάθμισης δεν ευνόησε μόνο τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές. Έκανε ευκολότερο το έργο της ΕΚΤ.

H S&P διευκολύνει την ΕΚΤ μέσω Ελλάδας!
H χθεσινή ανακοίνωση της S&P με την οποία βγάζει την Ελλάδα από τον προθάλαμο
της υποβάθμισης
δεν προκάλεσε ανακούφιση μόνο στην Αθήνα, γεγονός που αποτυπώθηκε στη Σοφοκλέους και στα ελληνικά ομόλογα.

Ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση θα πρέπει να προκάλεσε σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και πιο συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη, την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τον λόγο.

Η ελληνική κρίση βοήθησε να έρθουν στην επιφάνεια μια σειρά δυσλειτουργίες και ελλείψεις σε επίπεδο θεσμών στην Ε.Ε. και ειδικότερα στην ευρωζώνη.

Μία απ’ αυτές αφορά στην ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει επικριθεί από πολλούς Ευρωπαίους και όχι μόνο επειδή στην ουσία έχει εκχωρήσει στους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή στην S&P, στη Moody’s και στη Fitch, το δικαίωμα να αποφασίζουν τι είδους ενέχυρα θα αποδέχεται από τράπεζες για αναχρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι τα κρατικά ομόλογα μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης με πιστοληπτική διαβάθμιση κατηγορίας «Β» από τους τρεις προαναφερθέντες οίκους αξιολόγησης δεν θα γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ με βάση τους κανόνες που ίσχυαν πριν από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση.

Υπό αυτήν την έννοια, ήταν εύλογο να υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τα ελληνικά ομόλογα από τη στιγμή που η S&P και η Fitch αξιολογούσαν τη χώρα με «ΒΒΒ+» με την προσθήκη των «αρνητικών προοπτικών», ενώ η Moody’s την αξιολογούσε μεν με «Α2», δηλαδή δύο σκαλιά πιο πάνω, και με «αρνητικές προοπτικές».

Οι περισσότεροι Έλληνες τραπεζίτες, αν όχι όλοι, εύλογα θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να άφηνε μια κεντρική τράπεζα, όπως η ΕΚΤ, το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης να καταρρεύσει.

Άλλωστε κάτι τέτοιο ερχόταν σε αντίθεση με τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας και επιπλέον θα προκαλούσε συστημικό κίνδυνο στο ευρώ και στην ευρωζώνη γενικότερα.

Όμως, η ΕΚΤ θέλει προφανώς να διορθώσει το λάθος της αλλά να μη φαίνεται ότι λειτουργεί υπέρ της Ελλάδας υπό την πίεση των αγορών και των μεγάλων οίκων αξιολόγησης.

Προφανώς, η ΕΚΤ επιθυμεί να φύγει από τη μέση το ερωτηματικό για τη στάση της S&P, της Moody’s και της Fitch πριν αλλάξει τους κανόνες, πιθανόν ακολουθώντας την πρόταση του κ.Webber, προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Ο επικεφαλής της Bundesbank τάχθηκε υπέρ της αποδοχής κρατικών χρεογράφων με χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση αλλά με ταυτόχρονο περιορισμό του ποσοστού χρηματοδότησης.

Σήμερα, η ΕΚΤ χρηματοδοτεί με 97 ευρώ την τράπεζα που θα εμφανίσει για ενέχυρο κρατικό ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ. Η χρηματοδότηση θα μπορούσε π.χ. να μειωθεί στα 90 ευρώ για ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ και αξιολόγησης κατώτερης του «Α».

Το πιο πιθανό είναι ότι χρονικά δεν είμαστε ακόμη στο σημείο όπου η ΕΚΤ θα δημοσιοποιούσε μια τέτοια απόφαση.

Ιδανικά θα ήθελε πιθανόν να αποκλιμακωθεί η κρίση του ελληνικού χρέους και να βγει επίσης μια θετική ετυμηγορία της Moody’s για την αξιολόγηση της Ελλάδας πριν κάνει οτιδήποτε.

Υπό αυτήν την έννοια, ίσως αργήσει κάπως αφού η Moody’s αναμένεται να τοποθετηθεί το επόμενο δίμηνο.

Το σίγουρο όμως είναι ότι η χθεσινή απόφαση της S&P για την Ελλάδα διευκολύνει την ΕΚΤ να προχωρήσει στην αλλαγή των κανόνων για τα ενέχυρα έστω και αργότερα χωρίς να υποστεί πλήγμα το κύρος της.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v