To ΔΝΤ δεν είναι τράπεζα των φτωχών!

H χθεσινή δημοπρασία των 10ετών ομολόγων απέδειξε ότι η χώρα μπορεί να βρει τα λεφτά που θέλει στις αγορές. Υπό αυτήν την έννοια, η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν δικαιολογείται. Άλλωστε το ΔΝΤ δεν είναι τράπεζα.

To ΔΝΤ δεν είναι τράπεζα των φτωχών!
Σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, η Ελλάδα δεν ζητά δεκάρα από τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Αν όμως είναι όντως έτσι, προς τι όλη η φασαρία;

Η καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να προβεί σε μια ισχυρή δήλωση πολιτικής στήριξης της Ελλάδας μετά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου.

Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να υπενθυμίσει την ανακοίνωση της άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον Φεβρουάριο, που αναφερόταν σε αποφασιστικές ενέργειες για οικονομική στήριξη της Ελλάδας αν η τελευταία το ζητούσε και το θέμα θα έκλεινε εκεί.

Προφανώς δεν είναι έτσι.

Η Ελλάδα ζητά μέσω του πρωθυπουργού κάποιας μορφής οικονομική βοήθεια για να μπορέσει να μειώσει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.

Κοντολογίς, να βγουν κάποιες γερμανικές τράπεζες μαζί με γαλλικές κτλ να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα ώστε να συμπιεστεί το spread δανεισμού.

Μιλάμε δηλαδή για κάμποσα δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ελληνική πολιτική λογική, η κυβέρνηση πήρε μια σειρά αυστηρά μέτρα λιτότητας, αναλαμβάνοντας ένα υψηλό πολιτικό κόστος, και θέλει κάτι καλό σε αντάλλαγμα από την Ε.Ε. για να το δείξει στους πολίτες.

Αν όμως δεν κάνουμε λάθος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση παίρνει τα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας με τις ευλογίες της Ε.Ε. για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.

Αν η χώρα χρεοκοπούσε, οι μεγάλοι χαμένοι θα ήταν προφανώς οι Έλληνες.

Επομένως, δεν κάνουμε χάρη σε κανέναν πράττοντας το σωστό, κοινώς παίρνοντας μέτρα, για να διορθώσουμε τα λάθη μας και να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Χάρη κάνουμε μόνο στους εαυτούς μας και είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού.

Και προφανώς δεν μας φταίνε οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Πορτογάλοι κτλ που έχουμε τέτοια δημοσιονομικά χάλια και το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 110% του ΑΕΠ.

Εμείς φταίμε.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει παρόμοια μέτρα λιτότητας προσφεύγοντας στο ΔΝΤ που θα έβαζε επιπλέον στο τραπέζι 25 - 30 δισ. ευρώ, κάτι που δεν δείχνει να θέλει να κάνει η Ε.Ε.

Πιθανόν να έχει δίκιο.

Όμως, η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και δεν μπορεί προφανώς να κάνει του κεφαλιού της.

Εκτός κι αν έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από το κλαμπ, οπότε το θέμα αλλάζει. Όμως, δεν νομίζουμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Θα μπορούσε φυσικά να προσφύγει στο ΔΝΤ με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε., αν και η προσφυγή θα θεωρούνταν από πολλούς πλήγμα στο κύρος της ευρωζώνης.

Όμως, η Ελλάδα μπορεί να βρει τα λεφτά που χρειάζεται στις αγορές, έστω κι αν πληρώνει τσουχτερό επιτόκιο, όπως απέδειξε η χθεσινή κοινοπρακτική έκδοση των 10ετών ομολόγων.

Επομένως, ένας σημαντικός λόγος για προσφυγή στο ΔΝΤ, δηλαδή η αδυναμία εξεύρεσης χρημάτων στις αγορές, δεν υφίσταται.

Εκτός κι αν θέλει να παίξει τον Δούρειο Ίππο των ΗΠΑ στην ευρωζώνη.

Ούτε φυσικά το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δανείζεται με διπλάσιο spread σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. έχει βάση, γιατί είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το spread με το οποίο θα δανείζεται η χώρα σε μερικούς μήνες από σήμερα.

Πόσο μάλλον σε ένα ή δύο χρόνια.

Ιδίως αν η κυβέρνηση δείξει ότι εφαρμόζει με συνέπεια το πρόγραμμα σταθερότητας.

Άλλωστε, υπάρχουν απτά παραδείγματα.

Το spread στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έχει υποχωρήσει κάπου 70 με 100 μονάδες βάσης σε σχέση με έναν μήνα πριν.

Δεν πάνε ούτε 6 μήνες από τότε που το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων βρισκόταν κοντά στις 150 μονάδες βάσης.

Είναι απολύτως κατανοητό να χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός την προσφυγή στο ΔΝΤ σαν διαπραγματευτικό ατού για να πάρει ό,τι περισσότερο μπορεί από την Ε.Ε.

Όμως, το ΔΝΤ δεν είναι τράπεζα των φτωχών για να δανείζει χώρες που έχουν πρόσβαση στις αγορές με χαμηλότερα spreads.

Το ΔΝΤ είναι οργανισμός στον οποίο προσφεύγουν χρεοκοπημένες χώρες, για όσους το λησμονούνε.

Αυτό άλλωστε είναι το επιχείρημα του καθηγητή Ρουμπίνι για την Ελλάδα.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v