Oι «άγιοι» οίκοι αξιολόγησης και η Ελλάδα!

Η S&P, η Moody’s και η Fitch δεν είναι άγιες. Μπορεί μάλιστα να είναι αμαρτωλές. Όταν όμως δεν έχεις δικό σου εθνικό νόμισμα, αυτό έχει μικρή σημασία.

Oι «άγιοι» οίκοι αξιολόγησης και η Ελλάδα!
Τον Νοέμβριο του 1998, μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση του προγράμματος δημοσιονομικής ώθησης της οικονομίας από την τότε ιαπωνική κυβέρνηση, η Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης του χρέους της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου που ήταν σε γεν.

Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος οίκος αφαιρούσε τη διαβάθμιση "ΑΑΑ" από την Ιαπωνία.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2000, η Moody’s υποβάθμισε εκ νέου την Ιαπωνία, ενώ το ίδιο έκανε τον Δεκέμβριο του 2001. Δεν σταμάτησε εκεί.

Τον Μάιο του 2002, η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιαπωνίας κατά δύο βαθμίδες σε "Α2" από "Αα2".

Παρ’ όλα αυτά, το αφτί των Ιαπώνων δεν ίδρωσε. Η κυβέρνησή τους συνέχισε να δανείζεται σε πολύ χαμηλά επιτόκια παρότι ο λόγος δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπέρασε το 200%.

Ο λόγος είναι προφανής.

Η Ιαπωνία έχει δικό της νόμισμα που μπορεί να τυπώσει κατά το δοκούν αν χρειαστεί για να αποπληρώσει όσους έχουν αγοράσει κρατικά ομόλογα σε γεν.

Επιπλέον, έχει μια μεγάλη αποταμιευτική βάση στην οποία μπορεί να βασιστεί.

Για παρόμοιους λόγους μια ανάλογη απόφαση της Moody’s ή της S&P ή της Fitch να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του αμερικανικού δημοσίου χρέους δεν πρόκειται να φέρει το τέλος του κόσμου.

Αν χρειαστεί, ο θείος Μπερνάνκε θα αρχίσει να γράφει τσεκ, έστω κι αν υπάρχει ο κίνδυνος του πληθωρισμού.

Δυστυχώς, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Παπακωνσταντίνου ή ο συνάδελφός του στην Πορτογαλία και στην Ισπανία δεν έχουν την ίδια δυνατότητα.

Το ευρώ ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη που θέλει να ακολουθήσει το πετυχημένο μοντέλο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank.

Μάλιστα, η ΕΚΤ έχει πάει ένα βήμα παραπέρα, παραχωρώντας στους μεγάλους οίκους αξιολόγησης ρόλο στη χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης, κάτι που πολλοί θεωρούν απαράδεκτο και μάλλον έχουν δίκιο.

Υπενθυμίζεται ότι μια χώρα θα πρέπει να αξιολογείται με τουλάχιστον "ΒΒΒ-" σήμερα από τους ανωτέρω οίκους για να γίνονται τα ομόλογά της αποδεκτά στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας.

Αν μάλιστα η ΕΚΤ μεταβεί στα προ κρίσης στάνταρντ, ο βαθμός αξιολόγησης θα ανέβει στο "Α-", τα ελληνικά ομόλογα θα είναι όμηρος της απόφασης της Moody’s.

Yπό αυτήν την έννοια, η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει τους χρησμούς ή τις αποφάσεις της S&P, της Moody’s και της Fitch.

Η χθεσινή μέρα το απέδειξε ακόμη μία φορά.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνάδουν με βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού χρέους που είναι χαμηλότερος από τον τωρινό "ΒΒΒ+" της S&P και της Fitch Ratings.

Παρ' όλα αυτά, η χθεσινή βουτιά των τιμών των ελληνικών ομολόγων, ιδίως στις πιο κοντινές διάρκειες, όπου το ρίσκο ενδεχόμενης στάσης πληρωμών αποτυπώνεται πιο εύγλωττα, δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα στις αποφάσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης.

Όσοι περίμεναν ότι η αντίδραση της αγοράς ομολόγων θα ήταν περιορισμένη στην προειδοποίηση της S&P για επικείμενη υποβάθμιση κατά μία με δύο βαθμίδες έκαναν λάθος. Δυστυχώς.

Μπορεί να είναι άδικο.

Όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα και με αυτήν θα πρέπει να ζήσουμε, προκαταβάλλοντας τις εξελίξεις με δικές μας ενέργειες και πράξεις, κάτι στο οποίο έχουμε επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν είμαστε καλοί.

Πολλοί ίσως επικρίνουν τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για το τάιμινγκ κάποιων ανακοινώσεων, συνδέοντάς το με άλλα συμφέροντα κ.λπ.

Όμως, όλα αυτά έχουν μικρή σημασία από τη στιγμή που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι άγιοι, όμως θα ήταν ανόητο να μη συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις τους για το καλό μας.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v