Με το τσιγκέλι δουλειά δεν γίνεται!

Στη ζωή μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα είναι αλάνθαστοι. Το ίδιο ισχύει για τους πολιτικούς. Για όσους όμως προσπαθούν και κάνουν λάθη, τα τελευταία θα πρέπει να γίνονται μαθήματα.

Με το τσιγκέλι δουλειά δεν γίνεται!
Αναμφισβήτητα, η χθεσινή ανακοίνωση που θέλει τα προκαταρκτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να δείχνουν ότι ο τακτικός προυπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα ύψους 574 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο είναι ενθαρρυντική.

Ακόμη κι αν μεγάλο μέρος της αύξησης των εσόδων προήλθε από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων. (Σημειώνεται ότι ο τακτικός προυπολογισμός είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του προυπολογισμού της γενικής κυβέρνησης)

Όμως, θα ήταν μεγάλο σφάλμα να νομίσουν όλοι και κυρίως η κυβέρνηση ότι η τήρηση του προυπολογισμού και τον Φεβρουάριο αρκεί για να μπορέσει να βγεί η χώρα στις διεθνείς αγορές και να δανεισθεί δεκάδες δισ. ευρώ τις επόμενες εβδομάδες με υψηλό μεν αλλά λογικό επιτόκιο.

Δυστυχώς, αυτό δεν αρκεί.

Επειδή όμως έχουμε ξαναδεί το έργο, καλά θα ήταν τα λάθη του παρελθόντος να γίνουν μαθήματα και να μην επαναληφθούν.

Τι εννοούμε;

Δεν θα ήταν σοφό να επιχειρήσει η χώρα να δανεισθεί στις αγορές μερικά δισ. ευρώ, βασιζόμενη στην τήρηση του τακτικού προυπολογισμού τον Ιανουάριο και την υπόθεση ότι θα βρεθούν αγοραστές για τα ομόλογα λόγω των υψηλών αποδόσεων και της πολιτικής δέσμευσης της ΕΕ ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα μόνη.

Αν επιχειρήσουμε να βγούμε στις αγορές να δανεισθούμε για 10 χρόνια, όπως είμαστε, στη καλύτερη περίπτωση θα βρούμε τα λεφτά πληρώνοντας τον κούκο αιδόνι και στη χειρότερη δεν θα καλυφθεί το επιδιωκόμενο ποσό, σπέρνοντας τον πανικό.

Με άλλα λόγια, θα ήταν ιδανικό να ανακοίνωνε η κυβέρνηση νέο πακέτο μέτρων όπως απαιτούν οι αγορές και οι εταίροι μας πριν το δημόσιο βγεί να δανεισθεί.

Είναι επόμενο κάτι τέτοιο να προκαλεί αντιδράσεις μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθότι ενέχει μεγάλο πολιτικό κόστος.

Όμως, η σημερινή κυβέρνηση εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία από τον ελληνικό λαό για να αντιμετωπίσει μια κρίση και αυτό οφείλει να κάνει τώρα που βρίσκεται στην αρχή της θητείας της.

Αν σκέπτεται το πολιτικό κόστος των επιπλέον μέτρων θα έπρεπε να ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας η τουλάχιστον μερικών κομμάτων ώστε να επιμερισθεί το διαβόητο πολιτικό κόστος.

Ετσι η αλλιώς , η χρεοκοπία δεν θα έπρεπε να υπάρχει στο λεξιλόγιο μας.

Ούτε η προσφυγή στο ΔΝΤ που θα έκανε κολοτούμπες να γίνουμε πελάτες του για πολιτικούς και άλλους λόγους.

Αν έχουν αντίρρηση θα μπορούσαν να ρίξουν μια ματιά στη Λετονία όπου πράγματι η ΕΕ τα είχε κάνει μούσκεμα νωρίτερα.

Επιπλέον, μια προσφυγή στο ΔΝΤ δεν θα μείνει πιθανόν αναπάντητη από τους εταίρους μας και θα είναι μάλλον πικρή για μας.

«Ώστε θέλουν να το παίξουν έξυπνοι;» ήταν η απάντηση ενός ευρωπαίου αξιωματούχου σε σχετική ερώτηση για τις φήμες περί πιθανής προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Είναι λοιπόν προς το συμφέρον της χώρας να πάρει τα νέα μέτρα από μόνη της.

Μόνο που τα λάθη του παρελθόντος θα πρέπει να γίνουν μαθήματα.

Με άλλα λόγια.

Πρώτον, το νέο πακέτο μέτρων θα πρέπει να ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατόν και αιφνιδιαστικά.

Δεύτερον, δεν θα πρέπει να συνίσταται στη λήψη ενός αποσπασματικού μέτρου που θα απογοητεύσει για να συμπληρωθεί αργότερα από άλλο κ.τ.λ με αποτέλεσμα να μην είναι αποτελεσματικά.

Κοινώς, όχι μέτρα με το τσιγκέλι και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v