Λονδίνο vs ηπειρωτική Ευρώπη για χάρη μας!

Μπορεί μία δήλωση στήριξης της Ελλάδας μετά τις χθεσινές διαφωνίες των υπουργών Οικονομικών της ΟΝΕ για το σχέδιο διάσωσης να σώσει την παρτίδα; Εξαρτάται από το σε ποια μεριά είναι κανείς.

Λονδίνο vs  ηπειρωτική Ευρώπη για χάρη μας!
Δεν γνωρίζουμε αν στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία υπάρχει προηγούμενο άλλης χώρας που αυτοβούλως έβγαλε όλα τα άπλυτα του σπιτιού της στη φόρα.

Κι όμως, η Ελλάδα αυτό ακριβώς έκανε.

Την πρώτη φορά ήταν η δημοσιονομική απογραφή του 2004, που μας άφησε το στίγμα της χώρας που μπήκε στην ευρωζώνη με μαγειρεμένα στοιχεία.

Η δεύτερη φορά ήταν πριν από λίγους μήνες όταν αυτοπροβάλαμε πόσο διεφθαρμένη χώρα είμαστε, πόσο αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία έχουμε και πόσο χάλια είναι τα δημόσια οικονομικά μας.

Δεν αφήσαμε πολλά πράγματα σε όλους εκείνους που θα ήθελαν να διαβάλλουν τόσο εμάς όσο και εκείνους που μας ανέχονται, δηλαδή τους εταίρους μας, και κυρίως το ευρωπαϊκό πρότζεκτ που ακούει στο όνομα ΟΝΕ.

Αντί να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα άμεσα, χωρίς να το διαφημίσουμε, κάναμε ακριβώς το αντίθετο και δυστυχώς αυτήν τη φορά θα το πληρώσουμε περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όλες οι πληροφορίες θέλουν να μην υπήρξε συμφωνία στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Αν αυτό οφείλεται στην απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχτεί κάποιους επαχθείς όρους του σχεδίου, όπως ακουγόταν χθες το βράδυ, ή σε διαφωνίες των εταίρων μεταξύ τους μένει να αποδειχτεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όλα είναι στον αέρα πηγαίνοντας προς την άτυπη συνάντηση κορυφής και επομένως το πιθανότερο είναι να υπάρξει μία ισχυρή δήλωση στήριξης της Ελλάδας από τους υπόλοιπους εταίρους, αφήνοντας τα υπόλοιπα για αργότερα.

Θα μπορούσε μια τέτοια ισχυρή δήλωση να ικανοποιήσει τις αγορές;

Είναι δύσκολο να το πει κανείς με δεδομένο ότι ο πήχης των προσδοκιών έχει τοποθετηθεί ψηλά.

Το χθεσινό ράλι σε μετοχές τις δύο προηγούμενες μέρες έχει σε κάποιον βαθμό προεξοφλήσει το καλό σενάριο, έχοντας την ευγενική χορηγία των σορτάκηδων που έσπευσαν να κλείσουν θέσεις.

Ας μη λησμονούμε ότι το spread (ασφάλιστρο) στο 5ετές ελληνικό CDS, με το οποίο αγοράζει κάποιος προστασία, "χτύπησε" ενδοσυνεδριακά το χαμηλό των 320 μονάδων βάσης χθες, αλλά ξανασκαρφάλωσε στις 350 μονάδες αργότερα το απόγευμα.

Αν μάλιστα δεν είχε μεσολαβήσει το "λάθος" του αναλυτή της Goldman Sachs, που μιλούσε για ανοδική αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος στο 16% του ΑΕΠ το 2009, το spread των 5ετών ελληνικών CDSs θα είχε σταθεροποιηθεί πιθανόν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, μία ισχυρή δήλωση υπέρ της Ελλάδας από τη σημερινή άτυπη συνάντηση κορυφής της Ε.Ε., που δεν θα συνοδεύεται από κάτι ακόμη, είναι πιθανόν να προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές.

Ίσως μάλιστα προκαλούσε "διχασμό" στην αγορά.

Από τη μία πλευρά είναι το Λονδίνο όπου οι περισσότεροι μας κοιτάζουν με μισό μάτι, διερωτώμενοι πότε θα βγούμε από το ευρώ ή πότε θα φαλιρίσουμε.

Από την άλλη βρίσκονται οι παίκτες της ηπειρωτικής Ευρώπης, που διερωτώνται μήπως η μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών και των ομολόγων τα έχει καταστήσει αρκετά φθηνά και επομένως αγοραστική ευκαιρία.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.



Dr.Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v