Την Παρασκευή τα σπουδαία!

Το βαρύ ιππικό της Ε.Ε. αφίχθη στην ώρα του και είναι έτοιμο να πετάξει το λάσο για να μας σώσει τη στιγμή που γλιστράμε στην άκρη του γκρεμού. Όμως, ούτε το πακέτο ούτε τους όρους σωτηρίας ξέρουμε ακόμη, οπότε…

Την Παρασκευή τα σπουδαία!
Δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς.

Μπορεί να ήθελαν να πάρουμε το μάθημά μας, όμως οι Αρχές της Ε.Ε. έκαναν το λάθος να αφήσουν το θέμα της επιβολής πειθαρχίας στις αγορές και το παιχνίδι τους ξέφυγε τελείως.

Από τη στιγμή που ο ελληνικός ιός μεταδόθηκε σε άλλα κράτη-μέλη, όπως η Πορτογαλία, και απειλούσε τη δομή της ευρωζώνης, οι μεγάλες χώρες -κυρίως η Γερμανία και δευτερευόντως η Γαλλία- θα έπρεπε να επέμβουν.

Αν μη τι άλλο, έχουν οι ίδιες συμφέροντα που υπαγορεύουν μια τέτοια εξέλιξη, υπό την έννοια ότι τράπεζες, ασφαλιστικές, Αμοιβαία και συνταξιοδοτικά ταμεία των χωρών τους διακρατούν ελληνικά χρεόγραφα και μετοχές στα βιβλία τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους φαίνονται διατεθειμένες να στηρίξουν την Ελλάδα παρότι κάποιες άλλες χώρες, π.χ. η Βρετανία, δείχνουν να μη συμφωνούν, δημιουργώντας θολούρα στην εικόνα της Ε.Ε. προς τα έξω.

Αυτή καθεαυτήν η διαφωνία ενισχύει σε πρώτη φάση την εντύπωση που υπάρχει ήδη για την Ε.Ε.
 και ο θυμόσοφος λαός έχει περιγράψει με τη φράση «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει», αλλά οι Βρετανοί είναι γνωστοί για τον ευρωσκεπτισμό τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, το ζητούμενο είναι το ύψος της δανειακής διευκόλυνσης ή των εγγυήσεων που θα δοθούν στην Ελλάδα και φυσικά οι προϋποθέσεις που θα το συνοδεύουν.

Οι αγορές τοποθέτησαν χθες τον πήχη των προσδοκιών ψηλά.

Το χθεσινό ράλι συμπίεσε το «δημοφιλές» spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων μέχρι τις 318 μονάδες πριν ισορροπήσει κοντά στις 330 μονάδες βάσης από 360 μονάδες προχθές.

Το spread των 5ετών ομολόγων υποχώρησε στις 393 μονάδες βάσης από 419 μονάδες τη Δευτέρα.

Η ταχεία συμπίεση των spreads οφείλεται εν μέρει στο κλείσιμο κάποιων ανοικτών θέσεων πώλησης για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Όμως, η ελληνική δευτερογενής αγορά ομολόγων μέχρι την ώρα που έκλεισε είχε κινηθεί περισσότερο με βάση τις φήμες και τις εκτιμήσεις και λιγότερο με τις ειδήσεις που ήρθαν αργότερα.

Επομένως, τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών που βλέπουν το ράλι να συνεχίζεται σήμερα μάλλον έχουν δίκιο.

Προς την ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, συνηγορούσε χθες το βράδυ η αγορά των ελληνικών συμβολαίων CDS.

To ασφάλιστρο (spread) των 5ετών ελληνικών CDS υποχώρησε 20 - 30 μονάδες βάσης επιπλέον αργά χθες που η ελληνική αγορά (ΗΔΑΤ) ήταν κλειστή, για να διαμορφωθεί κοντά στις 355 μονάδες βάσης.

Αναμφισβήτητα, η χθεσινή εξέλιξη είναι ευχάριστη για τη χώρα.

Όμως, δεν θα ήταν συνετό να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά με το πακέτο στήριξης από την Ε.Ε., γιατί αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζουμε, απλώς υποθέτουμε, τις βασικές παραμέτρους του.

Ούτε το ποσό γνωρίζουμε, ούτε τους όρους με τους οποίους θα δοθεί.

Mερικοί ισχυρίζονται ότι ένα δάνειο/-α ύψους 20 δισ. ευρώ αρκεί, ή τουλάχιστον εγγυήσεις από Γερμανία - Γαλλία για το ισόποσο.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η Ε.Ε. θα επιμείνει στην πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, επιβάλλοντας όμως αυστηρότερους κανόνες για την πιστή εφαρμογή του που ίσως κάνουν τον κ. Παπουτσή και τους συν αυτώ να εναντιωθούν, ενθυμούμενοι την αντίσταση στη γερμανική κατοχή.

Αναμφίβολα, το θέμα του πακέτου διάσωσης δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα.

Αφορά επίσης στην ευρωζώνη και στο μέλλον της.

Η έλλειψη πείρας από την Ε.Ε. στον χειρισμό παρόμοιων κρίσεων δεν είναι καλός οιωνός. Όμως, υπάρχουν έμπειροι άνθρωποι και ιδέες για να πάνε όλα καλά.

Υπό αυτήν την έννοια, η υποδοχή του πακέτου διάσωσης την Παρασκευή, που θα έχει λογικά σκιαγραφηθεί από τις αγορές την προηγουμένη, θα κρίνει πολλά.

Ελπίδα όλων είναι να μη διαψεύσει τις προσδοκίες των αγορών.

Ες την Παρασκευήν τα σπουδαία, λοιπόν...


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v