H άλλη όψη της «κρίσης του ούζου»!

Κάθε νόμισμα έχει πάντοτε δύο όψεις. Το ίδιο και η τωρινή κρίση του ούζου, όπως κάποιοι στο εξωτερικό ήδη την αποκαλούν. Μόνο που ίσως η άλλη όψη δεν αρέσει στους Έλληνες κυβερνώντες.

H άλλη όψη της «κρίσης του ούζου»!
Η φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) είχε σκάσει στα γέλια.

Το ελληνικής καταγωγής στέλεχος μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας στο Λονδίνο είχε μόλις ακούσει στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC τους σχολιαστές να λένε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που έχει μεγάλο δημόσιο χρέος και έλλειμμα, αλλά μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, έχουν επίσης μεγάλα ελλείμματα και πάνε για χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα, το ασφάλιστρο των συμβολαίων CDS που προσφέρουν προστασία στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είχε ανέβει στο υψηλότερο σημείο από τον προηγούμενο Απρίλιο.

Η Wall Street βουτούσε και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούσαν για κρίση χρέους που ξεκίνησε από την Ελλάδα.

«Έχουμε καταφέρει να μεταδώσουμε την αρρώστια μας σε πολλές χώρες που σε καμία περίπτωση δεν έχουν το ίδιο χάλι με μας στα δημόσια οικονομικά και στον δημόσιο τομέα» τόνισε σχετικά.

Φυσικά, ο ίδιος γνώριζε πολύ καλά το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά θεωρούσε παράδοξο κάποιοι να τις τοποθετούν στο ίδιο στρατόπεδο με την Ελλάδα.

Δεν είχε την ίδια άποψη για την Πορτογαλία, που έχει σαφώς μικρότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αιτία; Οι εντυπώσεις που αποκόμισε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας το τελευταίο διάστημα.

«Αυτοί (οι Πορτογάλοι) θα πάνε άκλαυτοι. Άκουσες τη φοβερή δήλωση του υπουργού των Οικονομικών που είπε ότι το δικό τους πρόγραμμα είναι τουλάχιστον τόσο αυστηρό όσο της Ελλάδας; Αν είχα fund θα τους σορτάριζα» τόνισε, υπονοώντας έμμεσα ότι δεν εμπιστεύεται το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Είναι ασφαλώς μια άποψη που μπορεί να είναι σωστή, αλλά μπορεί και λάθος.

Όπως άποψη είναι και αυτή που εξέφρασε μερικές ώρες νωρίτερα χθες υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου ξένου fund.

«Δείχνει σαν να μην υπάρχει συντονισμός στην ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τη μία μέρα μέτρα που περιλαμβάνουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και ο υπουργός Οικονομικών βγαίνει την άλλη και δηλώνει ότι όλα αυτά είναι ακόμη σκέψεις και θα δούμε τι θα κάνουμε» ανέφερε, προσθέτοντας πως οι αγορές θέλουν να δουν μέτρα να εφαρμόζονται και να αποδίδουν.

Όπως μπορεί να κατανοήσει ο καθένας από τα λεγόμενα των προλαλησάντων, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οι κερδοσκόποι που όντως αλωνίζουν, βάζοντας πλέον στο στόχαστρο κι άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα μ’ αυτήν τη λογική, οι κερδοσκόποι απλώς βρίσκουν και κάνουν, εκμεταλλευόμενοι τις καθυστερήσεις και τα λάθη οικονομικής και επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών.

Το επιχείρημα έχει βάση αν λάβει κανείς υπόψη ότι αυτοί που χάνουν από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που κερδίζουν.

Θα ήταν λοιπόν οξύμωρο να μη θέλουν να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους και να τερματίσουν την κρίση του ούζου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στους σπεκουλαδόρους.

Όμως, δεν το κάνουν μέχρι στιγμής.

Γιατί;

«Μ’ όλα αυτά που κάνουν οι Έλληνες υπουργοί δεν σε αφήνουν να έχεις άλλη άποψη και να ματώσεις τους κερδοσκόπους», τόνισε το στέλεχος της μεγάλης ξένης τράπεζας.

Με άλλα λόγια, οι κερδοσκοπικές επιθέσεις είναι απόρροια της δικής μας αδράνειας και των λαθών.

Είναι μια άποψη που θα μπορούσε να θεωρηθεί σωστή μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Όμως, φοβόμαστε ότι τώρα πλέον τα πράγματα έχουν πάρει άλλη δυναμική που ξεπερνά τα ελληνικά δεδομένα.

Άλλη μια άποψη φυσικά. Του γράφοντος αυτήν την φορά.


Dr. Money


[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v