Tα 40 δισ., τα hedge funds και ο ΓΑΠ!

Σ’ αυτό το παιχνίδι οι αντίπαλοι δεν παίρνουν αιχμαλώτους. Ο πρωθυπουργός θα το αντιληφθεί σήμερα που οι σύμμαχοι στις Βρυξέλλες θα εγκρίνουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας, επικροτώντας τα νέα μέτρα.

Tα 40 δισ., τα hedge funds και ο ΓΑΠ!
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η αναμενόμενη έγκριση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας από την Κομισιόν, σε συνδυασμό με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου και τις δηλώσεις στήριξης που θα γίνουν από Ευρωπαίους αξιωματούχους, θα έπρεπε να οδηγήσει σήμερα σε ράλι των ελληνικών ομολόγων και συμπίεση των spreads.

Όμως, οι σημερινές συνθήκες δεν είναι καθόλου φυσιολογικές και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου σίγουρο.

Όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στα χθεσινά γεγονότα.

Τα spreads στα ελληνικά CDSs (credit default swaps) έδειχναν τάσεις αποκλιμάκωσης, αλλά από κάποιο σημείο και μετά ξαναπήραν την ανηφόρα. Τα CDSs αγοράζονται για να προφυλαχτεί κάποιος σε περίπτωση στάσης πληρωμών της χώρας.

Κάποιο σημαντικό νέο δεν υπήρχε που να δικαιολογεί την κίνηση, εκτός κι αν μερικοί είχαν πληροφορηθεί τα μέτρα που θα ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός και έσπευσαν να τα προεξοφλήσουν, πράγμα μάλλον απίθανο.

Εκ των υστέρων φαίνεται ότι ρόλο έπαιξε αναφορά πρωινής ελληνικής εφημερίδας σε υποτιθέμενο κρυφό ελληνικό χρέος 40 δισ. ευρώ που οι έξω πληροφορήθηκαν είτε μέσω του αγγλόφωνου site της είτε κατόπιν μετάφρασης από το ελληνικό site.

Η εκτίμηση για το χρέος προφανώς στηρίχτηκε στο πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών με στόχο να εξετάσει και να προτείνει τρόπους για τη βελτίωση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της χώρας.

Το νέο για το υποτιθέμενο κρυφό ελληνικό χρέος των 40 δισ. ευρώ κυκλοφόρησε από την Ουάσινγκτον μέχρι το Παρίσι και την Άπω Ανατολή.

Μερικοί σε ξένα οικονομικά sites το χρησιμοποίησαν για να γράψουν κάποιο υποτιμητικό σχόλιο ή άρθρο για την κατάσταση της χώρας με αφορμή το άνοιγμα των spreads στα ελληνικά CDSs.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να καταλάβει κάποιος ότι τέτοιες αρνητικές ειδήσεις επιβαρύνουν το κλίμα και ευνοούν εκείνους που έχουν ποντάρει σε περαιτέρω διεύρυνση των ελληνικών spreads.

Είναι ενδεικτικό του πόσο ευάλωτη είναι η χώρα και φυσικά τα ομόλογά της σε υπαρκτά ή ανύπαρκτα σενάρια ή αρνητικές ειδήσεις αυτήν την περίοδο.

Θα ήταν λοιπόν πρόωρο να θεωρήσει κάποιος ότι τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου και το πιθανό μπαράζ δηλώσεων υπέρ της Ελλάδας από Ευρωπαίους αξιωματούχους θα είναι αρκετά για να ομαλοποιηθεί η αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Τα hedge funds και οι άλλοι που πόνταραν στη διεύρυνση των ελληνικών spreads, διαπιστώνοντας τα αργά αντανακλαστικά και τη βραδυπορία της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v