Πόσο ακόμη αντέχει η Ελλάδα;

Αν κανείς μιλούσε για χρεοκοπία πριν από έναν μήνα, θα θεωρούνταν ανθέλληνας ή φαντασιόπληκτος. Δυστυχώς, μερικοί ακόμη και στην Ελλάδα δεν θεωρούν πλέον απίθανο ένα τέτοιο σενάριο.

Πόσο ακόμη αντέχει η Ελλάδα;
Αν πιστέψουμε την δήλωση του επίτροπου κ. Αλμούνια στο Νταβός ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει, στην ευρωζώνη δεν υπάρχει χρεοκοπία", θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι κίνδυνος χρεοκοπίας δεν υπάρχει.

Το ίδιο ισχύει αν πιστέψουμε τις επίσημες τουλάχιστον διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων και τις διαρροές από τις Βρυξέλλες και αλλού που θέλουν τους κοινοτικούς αξιωματούχους να καταστρώνουν σχέδιο βοήθειας προς τη χώρα μας.

Την ίδια άποψη έχουν επίσης Έλληνες τραπεζίτες που πιστεύουν ότι οι Βρυξέλλες, η Βόννη και το Παρίσι δεν θα μας αφήσουν να "σκάσουμε" λόγω των συνεπειών που θα είχε μια χρεοκοπία μας σε άλλες χώρες.

Είτε σε εκείνες που έχουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, είτε στις ίδιες αφού τράπεζες και τα ταμεία έχουν στα βιβλία τους ελληνικά ομόλογα αξίας άνω των 200 δισ. ευρώ, όπως επισημάναμε την Παρασκευή.

Αν όμως ρίξουμε μια ματιά στα ελληνικά CDSs (Credit Default Swaps) που αγοράζουν όσοι θέλουν να προστατευτούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, προκύπτει κάτι άλλο.

Οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που είναι πιο πιθανό να αθετήσει τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της την επόμενη 5ετία αμέσως μετά την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα, την Ισλανδία, την Αργεντινή και το Ντουμπάι.

Οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας το ίδιο διάστημα ξεπερνούσαν σωρευτικά το 25%, με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης Τετάρτης, και ασφαλώς έχουν ανέβει από τότε.

Φυσικά, η αγορά των CDSs είναι μια αγορά με μικρό βάθος και επομένως μπορεί να κινηθεί πιο εύκολα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Δεν είναι όμως μόνο η αγορά των κρατικών CDSs που δίνει πιθανότητες σε ένα τέτοιο μακάβριο γεγονός για την Ελλάδα.

Στο ίδιο στρατόπεδο θα έπρεπε να κατατάξει κανείς εκείνους, π.χ. ξένους τραπεζίτες, fund managers, οι οποίοι, αν και δεν συμμετέχουν στην αγορά των CDSs, θεωρούν ότι η διστακτικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση στη λήψη των μέτρων που φαίνεται να ζητά η αγορά ενισχύει τις πιθανότητες τεχνικής χρεοκοπίας (technical default).

Μάλιστα, μετά τα ακραία φαινόμενα που παρατηρήθηκαν προς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ένας αριθμός Eλλήνων τραπεζιτών θεωρεί επίσης ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει γρήγορα, παρουσιάζοντας ένα συμπληρωματικό πακέτο μέτρων που θα καθησυχάζει τις αγορές για την επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος και θα βασίζεται κυρίως στη μείωση των δαπανών.

Αν δεν το κάνει, επιχειρηματολογούν, η κατάσταση θα χειροτερεύσει και ίσως γίνει ανεξέλεγκτη τόσο γρήγορα που δεν θα μπορούμε πλέον εξ ιδίας να κάνουμε οτιδήποτε.

Μερικοί από αυτούς θεωρούν ότι ίσως δεν θα βγάλουμε ούτε την εβδομάδα που έρχεται.

Οι ίδιοι περιμένουν ότι το πόρισμα της Κομισιόν για το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας θα είναι μεν θετικό για να μη δώσει τροφή στους σπεκουλαδόρους και πιθανόν θα ζητά τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων.

Όμως, εξίσου σημαντικό είναι, λένε, πώς οι αγορές θα κρίνουν τις νέες εξελίξεις και αυτές έχουν προφανώς αφτιά και μάτια στις Βρυξέλλες που τους πληροφορούν τι λένε οι κοινοτικοί γραφειοκράτες ανεπισήμως σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους για το ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε πλευρά έχει κάποια ισχυρά επιχειρήματα.

Όσο πειστικό ακούγεται ότι η Ε.Ε. δεν θα μας αφήσει να "σκάσουμε" για τους συγκεκριμένους λόγους και άρα μπορούμε να παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι με τις αγορές, άλλο τόσο ρεαλιστικό ακούγεται ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Αν λοιπόν οι απαισιόδοξοι έχουν δίκιο -που δεν το ευχόμαστε-, μιλάμε για εβδομάδες.

Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε τα μηνύματα από το Νταβός, θα ενεργήσουν ώστε να αποδειχθεί ότι οι πεσιμιστές έχουν λάθος.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v