Το δημόσιο χρέος σώζει την Ελλάδα!

Το υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι θηλιά στον λαιμό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Προς το παρόν όμως λειτουργεί και σαν σωσίβιο.

Το δημόσιο χρέος σώζει την Ελλάδα!
Θα τους τρελάνουμε.

Αναφερόμαστε στους κοινοτικούς αξιωματούχους που είναι αναγκασμένοι, άσχετα αν το διαψεύδουν και βαθιά μέσα τους δεν το επιθυμούν, να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για τη δημιουργία ενός μηχανισμού σωτηρίας του πιο άτακτου και απείθαρχου μέλους της Ευρωζώνης.

Της Ελλάδας.

Θα πρέπει μάλιστα να τον προετοιμάσουν το συντομότερο δυνατόν.

Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να είναι σίγουροι ότι οι Έλληνες δεν θα κάνουν κανένα νέο λάθος ή απλώς θα συνεχίσουν να ζουν στον κόσμο τους, ενώ οι «βάρβαροι», σπεκουλαδόροι και παραδοσιακοί επενδυτές βαράνε την κεντρική πόρτα του σπιτιού, προσπαθώντας να την παραβιάσουν.

Ασφαλώς, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι σιχαίνονται αυτό που κάνουν γιατί έχουν αντιληφθεί ότι οι Έλληνες τους δουλεύουν ψιλό γαζί εδώ και πολλά χρόνια, λέγοντας ψέματα για την πραγματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας τους.

Αισθάνονται επίσης ότι οι Έλληνες τους έπιασαν κώτσους και μπήκαν στην ευρωζώνη με μαγειρεμένα στοιχεία.

Ακόμη, αντιλαμβάνονται ότι ενώ οι ίδιοι αναγκάστηκαν να γνωρίσουν την οικονομική ύφεση από την άσχημη πλευρά της με σωρευτική μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 5% ή περισσότερο τη διετία 2008 - 2009, οι Έλληνες εταίροι τους τα κατάφεραν πολύ καλύτερα.

Το ελληνικό ΑΕΠ κατέγραψε σωρευτικά μικρή άνοδο τη διετία 2008 - 2009.

Παρ’ όλα αυτά, οι κοινοτικοί γραφειοκράτες δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Οι Έλληνες κατάφεραν να μειώσουν την απόσταση που χώριζε το μέσο βιοτικό τους επίπεδο από το αντίστοιχο του μέσου όρου της ευρωζώνης την περίοδο 1996 - 2009, αλλά εν μέρει το πέτυχαν με δανεικά.

Όμως, τα δανεικά τούς τα χορήγησαν σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι των δικών τους χωρών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο χρέος να ανέρχεται στα 300 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 240 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων.

Αν μάλιστα οι ειδήμονες έχουν δίκιο, ομόλογα αξίας 100 δισ. ευρώ περίπου ανήκουν σε γαλλικές τράπεζες, άλλα 100 δισ. ευρώ σε γερμανικές και ολλανδικές και τα υπόλοιπα 40 δισ. σε όλους τους άλλους.

Το πράγμα μιλάει από μόνο του.

Αν η Ελλάδα αφεθεί στη τύχη της και καταρρεύσει, τότε το μάρμαρο θα το πληρώσουν όλες οι ανωτέρω τράπεζες, ταμεία και οι υπόλοιποι που τα κατέχουν.

Κι όχι μόνο αυτό αλλά, όπως ήδη διαφαίνεται, η ελληνική στάση πληρωμών θα «μολύνει» το χρέος άλλων χωρών της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, προκαλώντας αλυσιδωτά οικονομικά προβλήματα και πλήττοντας το ευρώ.

Ακόμη λοιπόν κι αν μερικοί θα ήθελαν πολύ να παραδειγματίσουν τις υπόλοιπες απείθαρχες χώρες, αφήνοντας την Ελλάδα στην τύχη της, αντιλαμβάνονται ότι τα κόστη είναι πολύ μεγαλύτερα από τα πιθανά οφέλη για να το κάνουν.

Ποιος είπε λοιπόν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μόνο βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας;

Αυτό είναι η μία δυσάρεστη όψη του νομίσματος.

Η άλλη όψη θέλει το χρέος να είναι επίσης σωσίβιο σωτηρίας για την πιο απείθαρχη ομάδα του κρουαζιερόπλοιου που ονομάζεται ευρωζώνη.

Την ελληνική.


Γι’ αυτό και δικαιολογημένα τρελαίνονται με όλα αυτά που συμβαίνουν.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v