To δίλημμα των κερδοσκόπων!

Η χθεσινή πετυχημένη έκδοση των 5ετών ομολόγων δίνει μια βαθιά ανάσα στη χώρα αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Οι σπεκουλαδόροι που ποντάρουν στη διεύρυνση των ελληνικών spreads το γνωρίζουν καλά.

To δίλημμα των κερδοσκόπων!
Όταν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και βλέπει τα spreads με τα οποία δανείζεται να ανοίγουν μέρα με τη μέρα, καταφέρνει να δανειστεί 8 δισ. ευρώ ενώ θα ήταν ικανοποιημένη με 5 δισ. και τις συνολικές προσφορές να φθάνουν τα 25 δισ., θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη.

Ακόμη κι αν χρειάζεται να πληρώσει πολύ υψηλό επιτόκιο, άνω του 6%, για χώρα της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να αντλήσουν λιγότερα δισ., π.χ. 5 δισ. ευρώ, και να χαμηλώσουν το κόστος του δανεισμού στο 5,90% - 6% αν το επιθυμούσαν.

Θα μπορούσαν επίσης να αντλήσουν περισσότερα δισ. ικανοποιώντας ένα μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων δανειακών αναγκών της χώρας.

Όμως, αφενός θα πλήρωναν ακόμη υψηλότερο επιτόκιο και αφετέρου θα έστελναν μήνυμα στην αγορά ότι είναι απελπισμένες να βρουν λεφτά.

Επομένως, η μέση οδός που επιλέχθηκε ίσως αποτελεί την καλύτερη λύση, ακόμη κι αν είναι πολύ ακριβή.

Μετά το χθεσινό τεστ, το σενάριο που ήθελε η Ελλάδα να μη βρίσκει τα λεφτά που χρειάζεται για να καλύψει το φετινό πρόγραμμα δημόσιου δανεισμού αρχικού, ύψους 54 δισ. ευρώ, έχει μπει στην άκρη.

Ως εκ τούτου, η χώρα θα βγει, προσωρινά τουλάχιστον, από το περισκόπιο κάθε αναλυτή, δημοσιογράφου και άλλων που ερμηνεύουν ενίοτε με απίθανο τρόπο την κατάσταση.

Για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια κάποιου τραπεζίτη, "δεν θα είναι πλέον τόσο hot trade".

Όλα αυτά δεν έχουν φυσικά διαφύγει της προσοχής των ανθρώπων που ποντάρουν εδώ και καιρό εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως είναι γνωστή η χώρα στην αγορά των ομολόγων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλοι αυτοί, οι επονομαζόμενοι κερδοσκόποι, που πόνταραν στη διεύρυνση των ελληνικών spreads, έχουν βγάλει πολλά λεφτά.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι.

Για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια υψηλόβαθμου τραπεζίτη, "είναι σχεδόν όλο το Λονδίνο".

Ακόμη κι αν μερικοί αγόρασαν 5ετή ομόλογα στη χθεσινή έκδοση, κλείνοντας τις θέσεις τους με κέρδος, υπάρχουν πολύ περισσότεροι που τις κρατάνε ακόμη ανοιχτές, έχοντας αγοράσει CDSs η/και έχοντας σορτάρει ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι η αγορά των CDSs προσφέρει προστασία έναντι του ενδεχομένου στάσης πληρωμών από τον εκδότη. Χθες, η αγορά ενός ελληνικού CDS, που πρόσφερε προστασία για 5ετή ομόλογα ονομαστικής αξίας 10 εκατ. ευρώ, κόστιζε 315.000 ευρώ.

Όλοι αυτοί δεν είναι ηλίθιοι. Λεφτά, και μάλιστα πολλά, θέλουν να βγάλουν, έχοντας κάποια εκτίμηση για τη σχέση απόδοσης - ρίσκου της θέσης που τρέχουν σε ελληνικά CDSs και σε ομόλογα.

Αναμφίβολα, πολλοί από αυτούς έχουν ένα δίλημμα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν μετά τη χθεσινή εξέλιξη με την έκδοση του 5ετούς και συνοψίζεται στο εξής πολύ απλό:

Κλείνω τις θέσεις μου και φεύγω, "κλειδώνοντας" τα κέρδη και περιμένοντας ίσως να ξαναμπώ σε χαμηλότερα επίπεδα spreads, ή συνεχίζω το παίγνιο;

Αναμφίβολα, μερικοί ίσως θελήσουν να "κλειδώσουν" τα κέρδη τους αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα και πουλώντας CDSs.

Κάποιοι το έκαναν ήδη χθες.

Όμως, οι περισσότεροι πιθανόν δεν θα το κάνουν γιατί γνωρίζουν πολύ καλά δύο πράγματα:

Πρώτον, η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί μερικές δεκάδες δισ. ευρώ.

Δεύτερον, και σημαντικότερο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει δείγματα γραφής στο δημοσιονομικό μέτωπο, υλοποιώντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας σε μια χώρα της οποίας τα στατιστικά στοιχεία αμφισβητούνται και η κοινωνική συναίνεση είναι μάλλον άγνωστη λέξη.

Τα τελευταία θα πάρουν κάποιο χρόνο, δηλαδή μήνα ή μήνες, και επομένως δεν χρειάζεται να τρέξουν τώρα στην πόρτα εξόδου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να δούμε κάποια αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads το επόμενο διάστημα.

Όμως, θα ήταν μάλλον έκπληξη αν οι περισσότεροι σπεκουλαδόροι έριχναν λευκή πετσέτα χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθεί το 40% - 50% του φετινού δανεισμού του Δημοσίου, να εγκριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας από την Ε.Ε. και να υπάρχουν κάποια καλά δείγματα γραφής της ελληνικής πλευράς.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v