Northern Rock και ελληνικές τράπεζες!

H μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών δεν είναι τυχαία. Οι φτωχές προοπτικές κερδοφορίας το 2010 και ίσως το 2011 τη δικαιολογούν. Όμως, εκείνο που ίσως τρομάζει τους επενδυτές είναι κάτι άλλο.

Northern Rock και ελληνικές τράπεζες!
Μερικές φορές είναι καλό να μην ξεχνάμε ορισμένα πράγματα.

Η βρετανική τράπεζα Northern Rock δεν έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας επειδή δεν είχε κέρδη ή επειδή δεν είχε ικανοποιητικό βαθμό κεφαλαιακής επάρκειας.

Η Northern Rock έφθασε στο απροχώρητο με αποτέλεσμα την κρατικοποίησή της στις αρχές του 2008 για τον ίδιο λόγο για τον οποίο οι τράπεζες συνήθως φαλιρίζουν εδώ και δεκαετίες.

Κοινώς, η τράπεζα δεν είχε επαρκή ρευστότητα για να αντιμετωπίσει το κύμα ανάληψης καταθέσεων που προέκυψε.

Ασφαλώς δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ της Northern Rock και των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Ούτε ασφαλώς υπάρχει θέμα κύματος αναλήψεων από τους Έλληνες καταθέτες αυτήν τη στιγμή.

Όμως, ο διαχειριστής που κάθεται στο γραφείο του στο Λονδίνο ή σε άλλες πόλεις του κόσμου και πληροφορείται μέσω των διεθνών ΜΜΕ και των διάφορων εκθέσεων που βγαίνουν κατά καιρούς τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα είναι εύλογο να προβληματίζεται.

Αν μάλιστα έχει θέσεις στη Σοφοκλέους, είναι εύλογο να ανησυχεί.

Οι τράπεζες είναι μακροοικονομικά plays, όπως λέμε στην αγορά, και είναι επόμενο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία να προεξοφλούνται στις τιμές των μετοχών τους.

Η μεγάλη πτώση των μετοχών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, που κυμαίνεται από 45% μέχρι 38% περίπου τους 3 τελευταίους μήνες, προεξοφλεί σημαντική υποχώρηση των κερδών τους σε ένα οικονομικό περιβάλλον στασιμότητας των δανείων, αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των συναφών προβλέψεων.

Όμως, η συμπεριφορά των μετοχών, όπως π.χ. των χθεσινών επιθετικών ρευστοποιήσεων σε πολλές, με προεξάρχουσα την Alpha Bank που είδε τη μετοχή της να υποχωρεί πάνω από 7%, ίσως παραπέμπει σε κάτι άλλο.

Τι θα μπορούσε να είναι;

Με δεδομένο ότι το ελληνικό κράτος δείχνει αδυναμία να δανειστεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, εκδίδοντας ομόλογα που λήγουν σε 3 χρόνια ή παραπάνω, είναι επόμενο να μην μπορούν ούτε οι τράπεζες.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επρόκειτο να αποτελέσει το διαβατήριο για τον δανεισμό της χώρας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη.

Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Juncker ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά όχι επαρκή δεν πρόκειται να αλλάξουν τη συγκεκριμένη εικόνα.

Ούτε ασφαλώς οι πιο συμπαθητικές σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble χθες ότι η Ελλάδα δικαιούται την υποστήριξη των εταίρων, αλλά θα πρέπει να λύσει μόνη τα προβλήματά της.

Όμως, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας όσο οι αγορές κρατάνε τη χώρα σε καραντίνα.

Κι αυτό είναι κάτι που οι διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων με ελληνικές τραπεζικές μετοχές γνωρίζουν πολύ καλά.

Άλλωστε "ατυχήματα" δεν συμβαίνουν μόνο σε χώρες αλλά και σε τράπεζες αν η ρευστότητα που διαθέτουν δεν επαρκεί για να αποπληρώσουν κάποια λήξη ομολόγου τους.

Μερικοί λοιπόν που ίσως έχουν καεί στον χυλό φυσάνε και το γιαούρτι.

Ας ελπίσουμε ότι κάνουν λάθος.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v