Xορεύοντας με τους λύκους των αγορών!

Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ξέρει τσάμικο ή καλαματιανό. Θα πρέπει όμως να μάθει καλά τα βήματα του "χορού" των διεθνών αγορών για να μη γίνει η χώρα το επόμενο θύμα τους.

Xορεύοντας με τους λύκους των αγορών!
Όποιος πραγματικά πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2012, όπως ευαγγελίζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), θα πρέπει να είναι είτε πολύ φιλέλληνας είτε πολύ αισιόδοξος.

Αν κρίνει κανείς από την υποδοχή που επιφύλαξαν στο ΠΣΑ, πριν καλά-καλά το διαβάσουν, οι αγορές, δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Δεν μπορεί να τις αδικήσει κανείς.

Όπως σωστά επισημαίνει στέλεχος της αγοράς που ανήκει στο κυβερνητικό στρατόπεδο:

«Ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2012 είναι πολύ φιλόδοξος. Τα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος εξαντλούνται στο 2010 και, τέλος, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές στο ΠΣΑ, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, παρά γενικόλογες αναφορές».

Κατόπιν τούτου, η αντίδραση των αγορών, που ανέβασαν χθες το ελληνικό spread στη 10ετία πάνω από τις 280 μονάδες βάσης έναντι της Γερμανίας, δεν εκπλήσσει.

Η Ελλάδα συνεχίζει να δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει τι ζητάνε οι αγορές, επικεντρωνόμενη στις πολιτικές εντυπώσεις που δημιουργούνται στο εσωτερικό.

Αυτό έχει εκνευρίσει τις τελευταίες που ζητάνε όλο και περισσότερο αίμα.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος σε τέτοιες περιπτώσεις και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει σπαταλήσει ένα μεγάλο μέρος του αρνούμενη εδώ και καιρό να λάβει μέτρα, όπως η αύξηση των εμμέσων φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, που θα βοηθούσαν στην εκτόνωση της πίεσης των αγορών.

Δεν έχει σημασία μόνο αν το φαγητό είναι γευστικό και νόστιμο, αλλά και πώς και πότε το σερβίρεις.

Δυστυχώς, βάζοντας το χέρι στην καρδιά, το ΠΣΑ δεν είναι ούτε νόστιμο ούτε καλοσερβιρισμένο.

Μπορεί ίσως να γίνει πιο εύπεπτο για τις αγορές αν η Κομισιόν ζητήσει κάποιες αλλαγές, όπως αναμένεται, στο πρόγραμμα και εμείς τις αποδεχτούμε.

Αν όμως η Κομισιόν μας επιστρέψει το ΠΣΑ, τότε οι αγορές θα αποτολμήσουν να μας αποτελειώσουν, ανεβάζοντας τα ελληνικά spreads σε οριακά επίπεδα.

Το καλό είναι ότι οι της Κομισιόν γνωρίζουν όλα αυτά και δεν έχουν λόγο να προκαλέσουν πρόβλημα ούτε σε μας ούτε στον εαυτό τους, αφού φέρουν μέρος της ευθύνης για τη διαχρονική ασυνέπεια και τη δημοσιονομική απειθαρχία μας.

Επομένως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου έχει ένα καλό επιχείρημα να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η Κομισιόν θα εγκρίνει τελικά το ελληνικό ΠΣΑ.

Όμως, ο δρόμος του προγράμματος προς το Ecofin της 18ης - 19ης Φεβρουαρίου όπου θα ληφθεί η τελική έγκριση περνά από τη γερμανοκρατούμενη Νομισματική Επιτροπή κι εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Έστω κι αν η Κομισιόν έχει ζητήσει τη γνώμη των Γερμανών για το ελληνικό ΠΣΑ νωρίτερα.

Όλα αυτά είναι καλά και ωραία.

Όμως, έχουμε καταφέρει να κάνουμε τις αγορές να ξεθάψουν το τσεκούρι του πολέμου παρά να τις αφήσουμε να καπνίζουν την πίπα της ειρήνης.

Θα πρέπει λοιπόν να μάθουμε να χορεύουμε στον πολεμικό ρυθμό τους ενώ περιμένουμε την ετυμηγορία των κοινοτικών εταίρων μας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη στην οικονομική και επικοινωνιακή πολιτική μας.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v