Προς γκουβέρνο: Το αίμα τους βράζει!

Η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού για τις πρώτες 100 μέρες της νέας διακυβέρνησης σημαδεύτηκε από το άνοιγμα των spreads. Δεν είναι η πρώτη φορά και ίσως ούτε η τελευταία αν κάποια πράγματα δεν αλλάξουν.

Προς γκουβέρνο: Το αίμα τους βράζει!
Η φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν υποτονική και έδινε την αίσθηση απογοητευμένου ανθρώπου.

Αυτό ακριβώς συνέβαινε με τον φίλο, στέλεχος της αγοράς, στον οποίο απευθυνθήκαμε για να πληροφορηθούμε την αντίδραση των ελληνικών ομολόγων στα λεγόμενα του πρωθυπουργού στο Ζάππειο χθες το απόγευμα.

"Τα spreads άνοιξαν όσο μιλούσε", τόνισε, ανασαίνοντας βαθιά. "Ανέφερε (Παπανδρέου) ότι οι αγορές είναι μερικές φορές irrational (μη λογικές) και τα γνωστά".

Το ελληνικό spread είχε ανέβει στις 255 μονάδες στο 10ετές ομόλογο πάνω από τη Γερμανία, από 232 μονάδες περίπου μία μέρα πριν, πρόσθεσε.

Δεν ήταν ό,τι το καλύτερο σε μια μέρα που ξεκίνησε με τη Moody's να προειδοποιεί για τον "αργό θάνατο" της ελληνικής οικονομίας, επικαλούμενη τις μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Κατά σύμπτωση τον όρο "αργό θάνατο" τον είχαμε χρησιμοποιήσει σε σχετικό κείμενο για την ελληνική οικονομία στις 17 Δεκεμβρίου 2009 που έφερε τον τίτλο "Ο αργός θάνατος και η S&P".

Το παράδοξο είναι ότι ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε δίκιο όταν έλεγε ότι οι αγορές ενεργούν μερικές φορές αψυχολόγητα.

Μόνο που το τάιμινγκ της δήλωσης δεν ήταν σωστό για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί στις αγορές δεν αρέσει γενικά να τους τη βγαίνουν εκείνες οι χώρες που είναι στριμωγμένες στη γωνία, και η Ελλάδα θεωρείται τέτοια χώρα.

Δεύτερον, και σημαντικότερο, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε συγκεκριμένα δημοσιονομικά και άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής για την τιθάσευση του ελλείμματος.

Λίγες ώρες αργότερα, στέλεχος μεγάλης διεθνούς εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων τρίτων (εκατοντάδων δισ. δολαρίων) επιβεβαίωνε την ανωτέρω εκτίμηση, μιλώντας με πολύ ωμό τρόπο.

"Ο Παπανδρέου χάνει ευκαιρίες γιατί δεν ανακοινώνει συγκεκριμένα μέτρα και όταν χάνεις ευκαιρίες ανοίγουν τα spreads γιατί κάποιοι πουλάνε ομόλογα, είναι απλό", συμπλήρωσε.
Τα λεγόμενα και γενικότερα η συμπεριφορά δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν.

Η πλειονότητά τους είναι 20άρηδες και 30άρηδες και το αίμα τους βράζει.

Αρκετοί από αυτούς κάθονται πάνω σε ελληνικά ομόλογα των οποίων η αξία υποχωρεί και χάνουν λεφτά, ενώ βλέπουν τον χρόνο να περνά χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να παίρνει μέτρα και η υπομονή τους λιγοστεύει.

Σε όλους σχεδόν αυτούς η διαφάνεια και η δημόσια διαβούλευση για τα διάφορα νομοσχέδια, που πολλοί καλωσορίζουν στην Ελλάδα, δεν έχουν καμία σημασία.

Εκείνο που μετρά είναι το αποτέλεσμα γιατί αυτό καθορίζει καριέρες και μπόνους.

Γι’ αυτό και δεν εντυπωσιάζονται από δηλώσεις του τύπου η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να προσφύγει στο ΔΝΤ ή να φύγει από το ευρώ.

Είναι καλό να τα γνωρίζουμε όλα αυτά και πολύ περισσότερο οι πέριξ του πρωθυπουργού, ώστε την επόμενη φορά που o τελευταίος θα απευθυνθεί σε ευρύτερο ακροατήριο για θέματα οικονομίας να ληφθούν υπόψη για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της διεύρυνσης των spreads.

Η κατάσταση είναι μεν δύσκολη για την οικονομία αλλά όχι ακόμα οριακή.

Όμως, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος όταν τα αίματα βράζουν.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v