Η Ελλάδα (πάλι) στο μάτι του κυκλώνα!

Η χθεσινή δημοπρασία των εντόκων έδειξε ότι η ελληνική οικονομία περπατά πάνω σε ένα λεπτό σχοινί και τα χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά μας αν οι ιθύνοντες συνεχίσουν να μην παίρνουν τα μηνύματα.

Η Ελλάδα (πάλι) στο μάτι του κυκλώνα!
Δυστυχώς, η νηνεμία κράτησε μόνο λίγες μέρες. Όσο περίπου και οι γιορτές.

Αν η προηγούμενη εβδομάδα ανήκε στους κοινοτικούς ελεγκτές και στις παρατηρήσεις τους για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η τωρινή ανήκει στη Eurostat, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά και στις αγορές.

Όλα δείχνουν ότι ο φάκελος που έχουν ανοίξει διάφορα ξένα ΜΜΕ και φέρει τον τίτλο «κρίση ελληνικού χρέους» θα φιλοξενήσει περισσότερα στόρι το επόμενο διάστημα.

Αν μάλιστα κρίνουμε από τα χθεσινά, τα πιο πολλά δεν θα είναι ευχάριστα.

Από τη μια πλευρά οι αγορές περιμένουν το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για να διαμορφώσουν άποψη και από την άλλη η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα γίνει ευμενώς αποδεκτό για να μπορέσει να βγει το Δημόσιο να δανειστεί.

Όμως, η έκθεση της Κομισιόν - Eurostat για την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της χώρας διαχρονικά ανέδειξε ξανά το γνωστό θέμα, ρίχνοντας πάλι λάδι στη φωτιά που σιγόκαιγε.

Οι επιπτώσεις έγιναν μονομιάς ορατές αν κρίνει κανείς από τη χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων και εν μέρει από τη βουτιά της Σοφοκλέους.

Το Δημόσιο μπορεί να μάζεψε 2 δισ. ευρώ από την πώληση των 6μηνων και 12μηνων εντόκων μέσω δημοπρασίας, όμως τα πλήρωσε πολύ ακριβά αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα.

Το premium που πλήρωσε το Δημόσιο στα έντοκα δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει πίεση και επομένως είναι άμεση ανάγκη να δείξει η χώρα καλό πρόσωπο στις αγορές.

Το μπαλάκι είναι στο δικό μα γήπεδο, αλλά δυστυχώς ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ μας, ούτε είναι πλέον αρκετός.

Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία 160 εδρών στο Κοινοβούλιο.

Όμως, συνεχίζει να δείχνει αναποφασιστικότητα και ενίοτε προχειρότητα στην αντιμετώπιση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης, όπως αποδεικνύουν τα μπρος - πίσω με τις γονικές παροχές, τους φόρους στα τσιγάρα, τα τέλη των αυτοκινήτων κ.λπ.

Θα πρέπει όμως να αναγνωριστεί ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου εκπέμπει τα σωστά μηνύματα προς τις αγορές και τους εταίρους μας.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει επί μακρόν, γιατί από ένα σημείο και μετά οι αγορές θα κουραστούν να τον ακούνε.

Κι αν κουραστούν να τον ακούνε θα σταματήσουν και να μας δανείζουν.

Δυστυχώς, παίζουμε με τη φωτιά, αν και ακόμη δεν έχουμε καεί.

Αν όμως η κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πείθουν τις αγορές, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το Πρόγραμμα Σταθερότητας να αποδειχτεί άσκηση επί χάρτου γιατί πολύ απλά κανείς δεν θα μας πιστεύει.

Αναμφισβήτητα, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να κάνει διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό κ.λπ.

Είναι όμως παράδοξο που έχει αφήσει να περάσει τόσος καιρός χωρίς να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα και μέχρι πρότινος στα τσιγάρα και στα ποτά, παρότι προβλέπεται και έχει την ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα είχε στείλει μήνυμα στις αγορές για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010, θα καθιστούσε πιο αξιόπιστο το Πρόγραμμα Σταθερότητας όπου το 2010 μετρά περισσότερο και θα κέρδιζε χρόνο για τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους κ.λπ.

Δεν είναι φυσικά οι μόνες κινήσεις που θα μπορούσαν να έχουν γίνει ή σφάλματα όπως η ιστορία με το πόθεν έσχες των καταθέσεων που θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί.

Κάποιος ίσως ισχυριστεί ότι ποτέ δεν είναι αργά και ίσως έχει δίκιο.

Όμως, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ολοένα και περισσότερο, ενώ το όποιο απόθεμα καλής πίστης των αγορών απέναντί μας βαίνει μειούμενο.

Δεν μας συμφέρει να δοκιμάσουμε τις ανοχές των αγορών περισσότερο καθότι βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα.

Γι’ αυτό απαιτείται δράση από την κυβέρνηση, που προς το παρόν τουλάχιστον έχει το μαχαίρι και το πεπόνι.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v