Η μεγάλη αλλαγή της χρονιάς του τίγρη!

Σύμφωνα με το κινέζικο ωροσκόπιο, το 2010 είναι η χρονιά του τίγρη που συνδέεται με μεγάλες αλλαγές. Μία από τις τελευταίες φαίνεται σίγουρη. Ποια είναι και ποιες οι επιπτώσεις της.

Η μεγάλη αλλαγή της χρονιάς του τίγρη!
Σύμφωνα με το κινέζικο ωροσκόπιο, το 2010 είναι η χρονιά του τίγρη που υποδηλώνει μεγάλες αλλαγές.

Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, όταν μια οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα, η κεντρική τράπεζα της χώρας αρχίζει από ένα σημείο και μετά να αυξάνει τα παρεμβατικά της επιτόκια, συμπαρασύροντας τα επιτόκια της χρηματαγοράς στο διάβα της για να βάλει φρένο στις πληθωριστικές προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αυτό το σκηνικό είναι πιθανό να ζήσουμε το 2010.

Όμως, οι αλλαγές δεν θα έρθουν με τον απλοϊκό τρόπο που περιγράφει η οικονομική θεωρία.

Μετά τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική ύφεση από τη δεκαετία του 1930 είναι επόμενο οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα προτιμήσουν να κάνουν λάθος στο τάιμινγκ της αύξησης των βασικών επιτοκίων τους για να μη ρισκάρουν το τορπίλισμα της ανάπτυξης παρά το αντίθετο.

Όλα δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η Fed, η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας, θα προχωρήσει σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων πριν από το 2ο εξάμηνο του 2010.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Το πιθανότερο είναι ότι θα επιλέξει να απέχει από αγορές κρατικών χρεογράφων σε αντίθεση με την πολιτική του 2009, αφήνοντας αυτό το έργο στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αγόρασε χρεόγραφα του θείου Σαμ αξίας 1,6 τρισ. δολαρίων το 2009.

Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει το 2010, ή τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό με πέρυσι, είναι επόμενο οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών χρεογράφων να πάρουν την ανηφόρα και κάτι τέτοιο ήδη έχει γίνει.

Η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας σε συνδυασμό με τη στάση της Fed θα επιταχύνει αργά ή γρήγορα τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, καθότι αρκετοί διαχειριστές θα σπεύσουν να μειώσουν θέσεις σε ομόλογα.

Κάτι αντίστοιχο είναι πιθανόν να παρατηρηθεί επίσης στην ευρωζώνη, με την ΕΚΤ να αποσύρει σε πρώτη φάση τμηματικά τα μη ορθόδοξα μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ έχει ήδη βάλει τέρμα στις 12μηνες δημοπρασίες σταθερού επιτοκίου και έχει κάνει πιο αυστηρά τα κριτήρια για τα ενέχυρα που θα δίνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τον Μάρτιο και μετά.

Πιθανόν σε κάποιο σημείο αργότερα, κι εφόσον η οικονομία της ευρωζώνης δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης, η ΕΚΤ να προχωρήσει στην αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου της που σήμερα βρίσκεται στο 1%.

Το συμπέρασμα είναι απλό.

Οι νομισματικές συνθήκες στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη θα γίνουν πιο περιοριστικές το 2010, έστω κι αν οι αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων καθυστερήσουν.

Με δεδομένα τα σημερινά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων είναι επόμενο οι συμμετέχοντες στην αγορά των ομολόγων να σπεύσουν να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις, οδηγώντας τις αποδόσεις των χρεογράφων σε υψηλότερα επίπεδα.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες στην αγορά των μετοχών που χορεύει εδώ και μήνες στον ρυθμό της ανάκαμψης των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, προεξοφλώντας σημαντική αύξηση των κερδών ανά μετοχή των επιχειρήσεων.

To ερώτημα λοιπόν είναι αν η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στις μεγάλες χώρες μπορεί να βάλει φρένο ή και να αντιστρέψει την άνοδο που φέρνουν ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Η σωστή απάντηση αξίζει εκατομμύρια στη χρονιά του τίγρη.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v