Το «γουρουνάκι» και η Σοφοκλέους!

Θα μπορούσε ένα «γουρουνάκι» να αποδειχτεί εμπόδιο στην ανάβαση της Σοφοκλέους; Υπό φυσιολογικές συνθήκες η απάντηση θα ήταν αρνητική. Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο σήμερα.

Το «γουρουνάκι» και η Σοφοκλέους!
Αν BRICS είναι η ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, που αναπτύσσονται ταχέως, PIGS είναι ακριβώς το αντίθετο.

PIGS, κοινώς γουρουνάκια, είναι το προσωνύμιο των οικονομιών της ευρωζώνης που αποτελούν πηγή προβλημάτων.

Η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία συνιστούν την ομάδα στην οποία μετέχει επίσης επαξίως η Ιρλανδία τα δύο τελευταία χρόνια.

Αν η ομάδα των BRICS πετάει, η ομάδα των PIGS σέρνεται.

Από την ομάδα των PIGS, η πιο δακτυλοδεικτούμενη οικονομία το τελευταίο διάστημα είναι η ελληνική για τους γνωστούς λόγους.

Όπως λοιπόν το Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας πέρασε τα πάνδεινα όταν η οικονομία της χώρας των Κελτών ήταν δακτυλοδεικτούμενη, έτσι σήμερα στη θέση του βρίσκεται η Σοφοκλέους.

Aν φυσικά οι συγκριτικές αποτιμήσεις είχαν τον πρώτο λόγο, η Σοφοκλέους θα έπρεπε να βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα τωρινά.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών πληρώνει πολύ ακριβά την προβληματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό ανεπτυγμένο χρηματιστήριο που κατέγραψε απώλειες και μάλιστα σημαντικές τον τελευταίο μήνα και τρίμηνο του 2009.

Οι συγκεκριμένες απώλειες το έφεραν να διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι των περισσότερων άλλων ευρωπαϊκών αγορών και του μέσου όρου του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI.

Σε όρους Ρ/Ε με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2010, το discount διαμορφωνόταν στο επίπεδο του 27% έναντι του μέσου του δείκτη MSCI Europe. Το δεύτερο μεγαλύτερο discount ανήκε στην Ισπανία με 9%.

Παρόμοια εικόνα διαμόρφωνε κάποιος αν συνέκρινε την τιμή προς τη λογιστική αξία (P/BV) της Σοφοκλέους με την αντίστοιχη του πανευρωπαϊκού δείκτη ή την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση του Χ.Α. που ήταν πολύ υψηλότερη.

Με τέτοιες διαφορές δεν προκαλεί εντύπωση που κάποια ξένα χαρτοφυλάκια έσπευσαν να τοποθετηθούν στις πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς, θεωρώντας ότι ήταν σχετικά ασφαλές παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει για την πορεία των δημοσιονομικών στην Ελλάδα.

Υπό αυτήν την έννοια θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι έχει δημιουργηθεί μια απόσταση ασφαλείας στις αποτιμήσεις που επιτρέπει στη Σοφοκλέους να παρακολουθεί την πορεία των διεθνών αγορών από εδώ και πέρα.

Εκτός φυσικά κι αν μερικά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια θεωρήσουν ότι η απόσταση ασφαλείας θα μπορούσε να μικρύνει ακόμη περισσότερο ή να μεγαλώσει ανάλογα με τις προσδοκίες που διαμορφώνονται για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και τον ρυθμό ανάπτυξης.

Το ερώτημα είναι απλό, αλλά η απάντηση δεν είναι εύκολη.

Θα καταφέρει η κυβέρνηση πρώτα να πείσει τις αγορές και την Ε.Ε. ότι θα μπορέσει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010 και τα επόμενα δύο χρόνια σε μόνιμη βάση και εν συνεχεία να το κάνει πράξη χωρίς να πέσει η οικονομία σε βαθιά ύφεση, ώστε να δώσει το έναυσμα για να κλείσει το χάσμα των αποτιμήσεων, ή όχι;

Ελπίζουμε όπως όλοι ότι θα τα καταφέρει.

Όμως, θα περιμέναμε πολύ περισσότερα, κυρίως αποφασιστικότητα, από μια κυβέρνηση με 160 βουλευτές και ισχυρή νωπή λαϊκή εντολή, απ’ όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτό και θα αποφεύγαμε σ’ αυτήν τη φάση να ποντάρουμε ότι το «γουρουνάκι» δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ανάβαση της Σοφοκλέους, παρότι κάποιοι οικονομολόγοι είναι πρόθυμοι να ποντάρουν ότι η μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 είναι εφικτή και σχετικά εύκολη υπόθεση.

Μακάρι να έχουν δίκιο.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v