H πολιορκία της οικονομίας δεν έληξε!

Όσοι νομίζουν ότι η «ευγενική» υποβάθμιση της χώρας από τη Moody’s και η συμπίεση των spreads σηματοδοτούν το τέλος της πολιορκίας θα έπρεπε να ρίξουν μια ματιά στην πολιορκία της δραχμής.

H πολιορκία της οικονομίας δεν έληξε!
Για όσους την έζησαν, η περίοδος της πολιορκίας της δραχμής θα πρέπει να τους έχει μείνει αξέχαστη.

Η πολιορκία ξεκίνησε κάπου στα μέσα του 1997 και έληξε τον Μάρτιο του 1998 με την υποτίμηση της δραχμής και την είσοδό της στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM-II) του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος.

H είσοδος της δραχμής στο ERM-II και η απρόσκοπτη παρουσία της εκεί κάποιο διάστημα, πιθανόν δύο χρόνια αν δεν μας απατά η μνήμη μας, ήταν προαπαιτούμενη για τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, μαζί φυσικά με την ικανοποίηση των άλλων κριτηρίων του Μάαστριχτ.

Όσοι είχαν την προνοητικότητα να διαβάσουν σωστά και έγκαιρα την όλη εικόνα και επιπλέον πήραν το ρίσκο ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα.

Όσοι πήγαν κόντρα στην οικονομική λογική και άνοιξαν θέσεις υπέρ του ελληνικού νομίσματος το α΄ τρίμηνο του 2008 ή στα τέλη του 2007 την πάτησαν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιορκία της δραχμής δεν μοιάζει με τη σημερινή.

Από τη στιγμή που υπάρχει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, η πολιορκία γίνεται σήμερα μέσω της αγοράς των ομολόγων και λογικά δεν θα έχει τη διάρκεια εκείνης του 1997 - 1998 για συγκεκριμένους λόγους, π.χ. δανειακές ανάγκες του Δημοσίου που θα πρέπει να καλυφθούν, μηχανισμοί εποπτείας.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντλήσουμε κάποια συμπεράσματα από το επεισόδιο της δραχμής που είναι χρήσιμα και σήμερα.

Ένα απ’ αυτά είναι ότι η πίεση την οποία ασκούν οι αγορές σε περιόδους πολιορκίας δεν έχει πάντοτε την ίδια ένταση καθώς παρουσιάζει αυξομειώσεις.

Το ίδιο θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα γίνει στο τωρινό επεισόδιο.

Η συνεχής πίεση που ασκούνταν στα ελληνικά ομόλογα υποχώρησε μετά την ήπια υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s, βοηθώντας στην αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads από τα υψηλά όπου είχαν βρεθεί το βράδυ της Δευτέρας πριν από την ανακοίνωση του ξένου οίκου.

Τo spread στα 10ετή ομόλογα υποχώρησε κάπου 37 μονάδες βάσης, λίγο λιγότερες στα 5ετή και ακόμη λιγότερες στα 2ετή ομόλογα.

Αρκετοί περιμένουν ότι η αποκλιμάκωση στα ελληνικά spreads θα συνεχιστεί. Ίσως έχουν δίκιο. Ίσως όμως όχι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Moody’s βοήθησε να μετακινηθεί προς τα κάτω η μπάντα απ’ όπου ξεκινά η πίεση. Αν είναι οι 200 ή οι 240 μονάδες ή κάτι άλλο στη 10ετία απομένει να το διαπιστώσουμε προσεχώς.

Ένα άλλο συμπέρασμα από το επεισόδιο της δραχμής την περίοδο 1997 - 1998 είναι ότι για να λυθούν οι πολιορκίες θα πρέπει να γίνουν αυτά που ζητάνε οι αγορές ή τουλάχιστον κάτι ισοδύναμο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγορές κάνουν ενίοτε λάθη και μάλιστα μεγάλα στις εκτιμήσεις τους.

Για να το καταλάβουν όμως θα πρέπει να τους το δείξεις με πράξεις.

Αν λοιπόν κάποιοι θεωρούν ότι οι αγορές κάνουν λάθος στη δική μας περίπτωση μπορούν να τους το αποδείξουν έχοντας εξασφαλίσει ένα ισχυρό χαρτί, κοινώς την έξωθεν καλή μαρτυρία από την Ε.Ε.

Αν λοιπόν η ελληνική πλευρά δεν λάβει την ευλογία της Ε.Ε. για το νέο πρόγραμμα σταθερότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε νέα μέτρα, και επιπλέον δεν αποδείξει τους δύο - τρεις πρώτους μήνες του 2010 ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, η πολιορκία δεν θα λυθεί.

Όμως, η σημερινή πολιορκία δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ -καθότι χρειαζόμαστε δανεικά από το εξωτερικό.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα διαλέξουμε την έξοδο του Μεσολογγίου ή την αποδοχή των όρων των βαρβάρων του Βορρά.

Υπό αυτήν την έννοια, η πολιορκία της δραχμής προσφέρει ένα χρήσιμο μάθημα.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v