Διακοπές και ΕΚΤ μας… σώζουν;

Η αντίδραση της αγοράς ομολόγων στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα δείξει αν οι απαισιόδοξοι είχαν δίκιο. Ρόλο σε αυτό θα παίξουν δύο ακόμη παράγοντες, ενώ στο Χ.Α. μπορεί να παίξει και ο ΟΤΕ.

Διακοπές και ΕΚΤ μας… σώζουν;
Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για την ελληνική οικονομία ήταν άκρως πολιτική.

Όμως, όποιος την παρακολούθησε προσπαθώντας να μάθει περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και γνωρίζει τις κυβερνητικές διακηρύξεις του παρελθόντος δεν θα πρέπει να διαφωτίστηκε ιδιαίτερα για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί η ομιλία του πρωθυπουργού εμπεριείχε λίγες νέες ειδήσεις για τα δημοσιονομικά.

Ίσως, η πιο εντυπωσιακή είδηση να είναι το πυροτέχνημα για τη φορολόγηση του μπόνους των στελεχών ιδιωτικών τραπεζών με συντελεστή 90%.

Είναι το μέτρο που θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη προβολή αλλά και εκείνο που θα αποφέρει τα μικρότερα έσοδα σε σχέση με κάθε άλλο μέτρο στον προϋπολογισμό. Ίσως μάλιστα "πετύχει" να μην αποφέρει κανένα φορολογικό έσοδο.

Η δεύτερη πιθανόν πιο σημαντική επίπτωση, καθότι δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος για είδηση, αφού δεν υπήρξε ακριβής αναφορά του πρωθυπουργού.

Αφορά στις φήμες που κυκλοφόρησαν λίγο μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου και την αναφορά του σε ιδιωτικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις, οι οποίες ήθελαν η κυβέρνηση να προτίθεται να πουλήσει το εναπομείναν ποσοστό του κράτους στην Deutsche Telekom.

Δεύτερον, γιατί είναι δύσκολο να ποσοτικοποιήσει κάποιος τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αν και προσδιόρισε τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στα 8 δισ. ευρώ το 2010 σε σχέση με φέτος.

Ίσως όμως θα ήταν παρακινδυνευμένο να πει κάποιος ότι τα ίδια συμπεράσματα έβγαλε ένας που βρίσκεται στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη ή στο Παρίσι και δεν παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Σε αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων της αγοράς δεν αποκλείεται να υπήρχαν κάποιοι που να βρήκαν σημεία της χθεσινής ομιλίας του κ. Παπανδρέου διαφωτιστικά και ενδιαφέροντα.

Φυσικά, εκείνο που μετρά είναι πώς θα αντιδράσουν όλοι εκείνοι που έχουν ελληνικά ομόλογα και επιπλέον αυτοί που θα ήθελαν να σπεκουλάρουν εναντίον της Ελλάδας.

Αυτό θα το ανακαλύψουμε σήμερα.

Αξίζει όμως να έχουμε κάτι άλλο υπόψη μας:

Σπεκουλαδόροι και λοιποί κλείνουν τα βιβλία τους αυτήν την περίοδο και αποφεύγουν να ανοίξουν νέες θέσεις καθώς βαδίζουμε προς το τέλος της χρονιάς.

Το γεγονός ότι αρκετοί πηγαίνουν διακοπές αυτό το διάστημα τους δίνει ένα ακόμη κίνητρο να μην κάνουν κινήσεις στις αγορές.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι οι αγορές θα γίνουν πιο ρηχές και επομένως πιο ευάλωτες σε λίγες μεγάλες εντολές αγοράς ή πώλησης.

Σε γενικές γραμμές η εποχή δεν ευνοεί επιθετικές κινήσεις διαρκείας στα ομόλογα ή στις μετοχές μιας χώρας όπως η Ελλάδα.

Πολύ περισσότερο όταν το διεθνές περιβάλλον είναι καλό και η τρομάρα του Ντουμπάι δείχνει να έχει περάσει.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν έκπληξη να διαπιστώναμε σημαντική αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads χωρίς έξωθεν βοήθεια μετά τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού που είχε πολλές γενικές αναφορές.

Φυσικά, κάθε δήλωση υπέρ της Ελλάδας από κοινοτικούς αξιωματούχους και τους υπουργούς Οικονομικών των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης, π.χ. της Γερμανίας και της Γαλλίας, είναι ευπρόσδεκτη.

Όχι όμως τόσο αποτελεσματική όσο μια δήλωση από την ΕΚΤ, πιθανόν την Πέμπτη, όπως θέλει ένα σενάριο, που θα επισήμανε με εύσχημο τρόπο ότι τα ομόλογα των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρο για αναχρηματοδότηση ακόμη και μετά τον Δεκέμβριο του 2010.

Ως γνωστόν, η ΕΚΤ έχει κάνει σαφές ότι θα δέχεται χρεόγραφα με πιστοληπτική διαβάθμιση μέχρι και "ΒΒΒ-" μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά θα επανέλθει στο προ της κρίσης καθεστώς που όριζε το "Α-" ως τον κατώτερο αποδεκτό βαθμό.

Αν όντως το σενάριο που κυκλοφορούσε χθες σε τραπεζικούς κύκλους της Αθήνας αποδειχτεί σωστό, η κυβέρνηση θα έχει να λάβει μια σημαντική έξωθεν βοήθεια για την αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads, κερδίζοντας επιπλέον πολύτιμο χρόνο.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v