Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα μάθημα για το γκουβέρνο!

Η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων για να κατευνάσει τις αγορές που είναι εξοργισμένες μαζί μας. Το ζητούμενο είναι να μάθει το μάθημά της.

Ένα μάθημα για το γκουβέρνο!
Λίγο πριν από τις εκλογές, στις 2 Οκτωβρίου, σε άρθρο που έφερε τον τίτλο "Ένας ΦΠΑ μας σώζει" η στήλη είχε επιχειρηματολογήσει ότι οι κοινοτικοί εταίροι μας "θα θέλουν να δουν έργα και όχι λόγια από την ελληνική πλευρά, η οποία θεωρείται αναξιόπιστη".

Επιπλέον, είχε τονίσει: "Η επίκληση των συνηθισμένων επιχειρημάτων περί πάταξης της φοροδιαφυγής, καταπολέμησης της σπατάλης κτλ δεν θα βρει ανταπόκριση", καταλήγοντας ότι χρειαζόταν κάποιο μέτρο άμεσης απόδοσης.

αύξηση του ΦΠΑ είναι τέτοιο μέτρο", πρόσθετε τότε η στήλη.

Έναν μήνα περίπου αργότερα, κι αφού η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων, π.χ. καυσίμων, δεν ήταν στις προτεραιότητές της, ενώ απέκλειε αύξηση του ΦΠΑ, η στήλη επανήλθε στο ίδιο θέμα.

Σε άρθρο τις 6ης Νοεμβρίου, που είχε τίτλο "Μην πυροβολείτε τους έμμεσους φόρους", επιχειρηματολογήσαμε ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ανθεί η φοροδιαφυγή, δεν έχει την ίδια ισχύ το βασικό επιχείρημα εναντίον των έμμεσων φόρων.

"Σε μια χώρα όπου ανθεί η φοροδιαφυγή, η τρύπα του προϋπολογισμού ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ και τα "υποζύγια" υποφέρουν, η σημαντική αύξηση των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, συνιστά ίσως αποτελεσματικότερη και λιγότερο άδικη οικονομική πολιτική από αυτήν που τα στερεότυπα μας υποδεικνύουν", υποστήριξε η στήλη.

Πριν από λίγο καιρό, την 1η Δεκεμβρίου, η στήλη είχε επιχειρηματολογήσει σε άρθρο που έφερε τον τίτλο "Ακουμπήστε τις ιερές αγελάδες" ότι ήταν πλέον καιρός να μειωθούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.

Είχαμε αναφέρει πως δεν μιλούσαμε για τους βασικούς μισθούς αλλά για λεφτά από ανύπαρκτη εργασία, π.χ. πλασματικές υπερωρίες κτλ.

Δεν τα αναφέρουμε όλα αυτά για να ευλογήσουμε τα γένια μας. Άλλωστε απόψεις εκφράσαμε.

Τα αναφέρουμε γιατί όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει να πάρει επιπρόσθετα μέτρα που θα περιλαμβάνουν αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και περικοπές σε επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων ή τουλάχιστον κάποιων κατηγοριών.

Αυτά μαζί με μερικά ακόμη θα μειώσουν το προβλεπόμενο έλλειμμα του 2010 κατά μερικά δισ. ευρώ, αλλά ίσως δεν θα ικανοποιήσουν απολύτως τις αγορές αν δεν συνοδευτούν από άλλα π.χ. πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο για μερικά χρόνια, μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κτλ.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κάποιος:

Γιατί δεν πήραμε τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα πριν από έναν - ενάμιση μήνα για να μειωθεί το έλλειμμα του 2010 περισσότερο και δεν κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να συγκρατηθεί το έλλειμμα του 2009 κάτω από το 10% του ΑΕΠ ώστε να μη μας συγκρίνουν σήμερα με την Ιρλανδία;

Πολύ πιθανόν γιατί οι κυβερνώντες λειτούργησαν με βάση την πολιτική λογική και το ένστικτο και υποτίμησαν είτε αγνοώντας είτε μη λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις απόψεις των αγορών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Τις συνέπειες τις βιώσαμε και τις βιώνουμε με τη βουτιά της Σοφοκλέους, τη διεύρυνση των spreads στα ελληνικά ομόλογα πριν καν βγούμε στην αγορά για τα 55 δισ. ευρώ του 2010 και με τη δαμόκλειο σπάθη νέων υποτιμήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας να επικρέμαται πάνω από το κεφάλι μας.

Το ζητούμενο είναι να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν η κυβέρνηση αφενός δεν αφουγκράζεται τις αγορές και αφετέρου δεν φροντίζει να εξηγεί τη δική της οικονομική πολιτική στο εξωτερικό με άσκηση συστηματικής οικονομικής διπλωματίας, όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν.

Υπό αυτήν την έννοια, το οδοιπορικό παρουσιάσεων της ελληνικής οικονομίας από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνιστά θετική εξέλιξη.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v