H Eλλάδα εκπέμπει σήμα κινδύνου... Οver!

H χθεσινή μέρα ήταν άσχημη για τα ομόλογα και τις μετοχές. Η σημερινή θα μπορούσε να είναι επίσης δύσκολη και μια ανοδική αντίδραση δεν θα έπρεπε να ξεγελάσει. Τα χειρότερα έπονται αν δεν γίνει κάτι.

H Eλλάδα εκπέμπει σήμα κινδύνου... Οver!
Είναι σαφές πλέον ότι οι αγορές μάς έχουν πάρει είδηση. Όλους.

Πρώτον, τη νέα κυβέρνηση.

Η τελευταία έχει μεν ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ώστε να μπορεί να λάβει τα απαραίτητα επίπονα οικονομικά μέτρα για να εξασφαλίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση και να ικανοποιήσει τις αγορές, αλλά διστάζει να το κάνει.

Ίσως γιατί είχε λάβει κάποιες προεκλογικές δεσμεύσεις από τις οποίες δεν μπορεί να απεμπλακεί.

Ίσως γιατί όλοι οι υπουργοί, και πολύ περισσότερο οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. Οι δηλώσεις του κ. Παπουτσή για τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι επόμενο λοιπόν όποιος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, είτε βρίσκεται στο Λονδίνο είτε σε άλλο μέρος του κόσμου, να έχει εντοπίσει την έλλειψη ομοψυχίας ως προς την υιοθέτηση αυστηρής πολιτικής λιτότητας στον δημόσιο τομέα.

Είναι προφανές ότι αυτό είχε κατά νου ο κ. Chris Pryce της Fitch όταν δήλωνε σε απογευματινή εφημερίδα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει πως στηρίζει την προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου για δημοσιονομική εξυγίανση.

Δεύτερον, το πολιτικό σύστημα.

Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός και τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην εφαρμογή αυστηρής πολιτικής λιτότητας, με μείωση των μισθών των 300.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων κατά 6,9% το 2009 κι άλλο το 2010, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση τη Ν.Δ. είναι αντίθετα στην εφαρμογή αυστηρής οικονομικής πολιτικής. Όμως, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά κάθε ενέργεια της κυβέρνησης.

Τρίτον, την ελληνική κοινωνία.

Αν και ένα κομμάτι της αντιλαμβάνεται ότι απαιτούνται γενναία μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, πολλοί αντιδρούν όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού.

Πρωτίστως τα συνδικάτα.

Δεν εκπλήσσει, λοιπόν, που οι αγορές μάς έχουν βάλει στο μάτι και ζητάνε την περικοπή των πρωτογενών δαπανών για τη μείωση του ελλείμματος καθώς δεν θεωρούν σίγουρη την αποδοτικότητα των φορολογικών μέτρων σε μια περίοδο όπου η οικονομία είναι σε ύφεση.

Είναι φυσιολογικό η νέα κυβέρνηση να επιθυμεί να έχει κάποια πίστωση χρόνου για να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει.

Το άσχημο είναι πως οι αγορές δεν δείχνουν διατεθειμένες να της δώσουν τον χρόνο που ζητά και βάζουν τη χώρα στην πρέσα πριν ακόμη βγει στις διεθνείς αγορές να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει την τρύπα του προϋπολογισμού του 2010.

Αφενός έχουν δει διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις να υπόσχονται πράγματα που δεν τήρησαν, οπότε έχουν πικρή εμπειρία, και αφετέρου γνωρίζουν ότι πετυχαίνουν την ελληνική οικονομία σε περίοδο ανάγκης.

Επιπλέον, έχουν το παράδειγμα της Ιρλανδίας, με το οποίο μπορούν να συγκρίνουν την ελληνική προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η σύγκριση δεν θα ήταν όμοια αν δεν είχε αφεθεί να ξεχειλίσει το έλλειμμα του 2009 στο 12,7% του ΑΕΠ, ώστε να μοιάζει με το αντίστοιχο της Ιρλανδίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει περιθώρια ούτε μαγκιών στις αγορές ούτε λάθους.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα των αγορών. Over;


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v