Ο «πραγματικός» υπουργός Οικονομικών!

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ο υπουργός Οικονομικών. Ο άνθρωπος που δέχεται φίλια πυρά την ώρα που παλεύει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά. Όμως, ο «πραγματικός» υπουργός Οικονομικών είναι άλλος.

Ο «πραγματικός» υπουργός Οικονομικών!
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει επιφορτιστεί με ένα πολύ δύσκολο έργο.

Να μειώσει δραστικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας, ικανοποιώντας τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα να εκπληρώσει μερικές από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Δεν είναι εύκολο εγχείρημα για όποιον κι αν βρισκόταν στη θέση του.

Γίνεται όμως δυσκολότερο γιατί βάλλεται από εσωκομματικούς αντιπάλους, είτε λόγω αντιπάθειας είτε λόγω διαφωνίας με τη γραμμή που ακολουθεί, καθότι αρκετοί αγνοούν ακόμη τη σοβαρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκινά επίσης με ένα ακόμη ντεσαβαντάζ.

Ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται στο 12,7% του ΑΕΠ το 2009, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί κοντά στο 10% του ΑΕΠ σύμφωνα με μερικούς ειδήμονες.

Αν οι τελευταίοι έχουν δίκιο, τότε εκ των υστέρων προκύπτει ότι έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος.

Η λογική του αποκαλούμενου «kitchen think», όπου το νέο μάνατζμεντ που αναλαμβάνει μια επιχείρηση βγάζει όλα τα άπλυτα στη φόρα για να επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα ώστε 6 ή 12 μήνες αργότερα να μπορεί να εμφανίσει πολύ καλύτερα, εφαρμόζεται σε ιδιωτικές εταιρίες.

Δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε κράτη.

Όμως, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο με τα δημοσιονομικά νούμερα της χώρας, που γίνονται ενίοτε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, οπότε θα παραμείνει άλυτο μυστήριο.

Το πιο σημαντικό είναι άλλο.

Τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος και ιδιαίτερα της χθεσινής μέρας έδειξαν ότι ο πραγματικός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος είναι πλέον οι αγορές.

Είναι αυτές στις οποίες θα πρέπει να «πάμε σαν επαίτες» τη νέα χρονιά για να δανειστούμε 55 δισ. ευρώ και πιθανόν περισσότερα προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει το κράτος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι πλέον αναγκασμένος όχι μόνο να παίρνει σοβαρά υπόψη του τα μηνύματα των αγορών αλλά και να υιοθετεί τα περισσότερα εξ αυτών.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα μέτρα θα αποδειχτούν πιθανόν ακόμη πιο δυσάρεστα για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το κεντρικό μήνυμα των αγορών είναι σαφές και ξεκάθαρο. Μειώστε ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, περιορίζοντας με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα τις δαπάνες.

Με δεδομένη τη διάρθρωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, το πάγωμα των μισθών των 500 χιλιάδων και πλέον δημοσίων υπαλλήλων της χώρας δεν αρκεί.

Είναι προφανές ότι οι αγορές επιθυμούν να δουν σημαντικές περικοπές προς αυτή την κατεύθυνση, που παραπέμπουν σε μειώσεις μισθών.

Αν η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πάει παραπέρα για πολιτικούς λόγους, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη λογική της ισορροπίας των δυνάμεων με την Τουρκία και να προχωρήσει σε δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Οι αγορές, ο «πραγματικός» υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας για το επόμενο διάστημα, θέλουν να δουν «αίμα».

Μόνο έτσι θα ηρεμήσουν και μαζί τους όλοι μας. Οι επιλογές είναι ελάχιστες.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v