Σωτηρία από τον πατριωτισμό;

Θα μπορούσε ο πατριωτισμός να δώσει διέξοδο στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας και οι αγορές της; Μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν να συμβεί.

Σωτηρία από τον πατριωτισμό;
Η είδηση ότι η S&P βάζει την Ελλάδα στον προθάλαμο της υποβάθμισης
οδήγησε το ελληνικό spread στη 10ετία πάνω από τις 200 μονάδες βάσης, αλλά δεν εξέπληξε όσους γνωρίζουν πώς σκέφτονται και ενεργούν τα στελέχη τέτοιων οργανισμών.

Είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός του 2010 δεν έχει ικανοποιήσει ούτε τις Βρυξέλλες ούτε τη Φρανκφούρτη, που ζητάνε νέα αυστηρότερα μέτρα για να εγκρίνουν το πρόγραμμα σταθερότητας που θα υποβληθεί στις αρχές του 2010.

Είναι λοιπόν επόμενο οι αναλυτές της S&P να λάβουν υπόψη τους αυτά τα δεδομένα και να προσπαθήσουν να "προφυλάξουν" τους εαυτούς τους σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά απογοητεύσει ακόμα μία φορά.

Δεν είναι μυστικό ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας είναι απόρροια τόσο της σημαντικής αύξησης των πρωτογενών δαπανών και των δαπανών για τόκους του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης όσο και της μεγάλης υστέρησης των εσόδων σε μια εκλογική χρονιά όπως το 2009.

Υπό αυτήν την έννοια, η επαναφορά της χώρας σε μια νορμάλ περίοδο, χωρίς έκτακτες δαπάνες και πλήρη παράλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, θα μειώσει το έλλειμμα αλλά όχι στα επιθυμητά επίπεδα για τους εταίρους μας, τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές.

Ποια ακριβώς μέτρα θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών για να τους ικανοποιήσει θα πρέπει να περιμένουμε για να τα δούμε.

Υπάρχουν όμως ορισμένοι στην αγορά που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί σε δύο διαδοχικά επίπεδα:

Πρώτον, να διαπαιδαγωγήσει τη μεγάλη μάζα του κόσμου για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και να εξηγήσει πού βλέπει να πηγαίνουμε τα επόμενα δύο - τρία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε και θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εκστρατεία ενημέρωσης, κάνοντας ο ίδιος αυτοκριτική και ακυρώνοντας ορισμένες από τις υποσχέσεις της προεκλογικής περιόδου που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, γιατί πολύ απλά τα λεφτά δεν επαρκούν.

Δεύτερον, να κάνει έκκληση στον πατριωτισμό των Ελλήνων για την αντιμετώπιση της έκτακτης οικονομικής κατάστασης.

Η έκκληση στον πατριωτισμό θα πρέπει να συνοδεύεται από ορισμένα προτεινόμενα μέτρα:

Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι η δωρεάν εργασία των δημοσίων υπαλλήλων λίγες μέρες τον χρόνο για δύο ή τρία χρόνια στο πλαίσιο της μείωσης των πρωτογενών δαπανών του πληθωρισμού.

Το μέτρο έχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες.

Ένα άλλο μέτρο θα μπορούσε να είναι η επιμήκυνση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων ή και προσωρινή κατάργηση μιας ή δύο εβδομάδων διακοπών για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Στόχος θα ήταν να εργαστούν περισσότερες ώρες με τις ίδιες αμοιβές, ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες για νέες προσλήψεις σε τομείς του Δημοσίου που θα οδηγούσαν σε διόγκωση των κρατικών δαπανών.

Φυσικά, στον πατριωτισμό των Ελλήνων θα μπορούσε επίσης να απευθυνθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πληγή της μη έκδοσης αποδείξεων από διάφορους ελεύθερους επαγγελματίες, σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων.

Κοινώς, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σε έκτακτες καταστάσεις απαιτούνται έκτακτα μέτρα, λέει η λογική.

Η διαπαιδαγώγηση του λαού για τους λόγους για τους οποίους λαμβάνονται τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητά τους.

Η επίκληση του πατριωτισμού για την εφαρμογή τους αποτελεί το επόμενο και κρίσιμο στάδιο όταν διεξάγεται "οικονομικός πόλεμος".


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v