Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: To ταξίδι του Ταμβακάκη ξεκίνησε!

Η Εθνική είναι τυχερή. Μετά τις πετυχημένες διοικήσεις Καρατζά και Αράπογλου, τα ηνία της αναλαμβάνει ένα δίδυμο που χαίρει εκτίμησης. Το στοίχημα είναι μεγάλο, ιδίως για τον κ. Ταμβακάκη που θα έχει το πηδάλιο.

ETE: To ταξίδι του Ταμβακάκη ξεκίνησε!
Η Εθνική θεωρείται ο ισχυρός πυλώνας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τους Έλληνες και ξένους αναλυτές.

Είναι μία από τις τράπεζες που φιγουράρουν στις λίστες των αγαπημένων επιλογών των ξένων οίκων για λόγους που είναι λίγο-πολύ γνωστοί.

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, καλές προοπτικές ανάπτυξης λόγω κυρίως της έξυπνης εξαγοράς της Finansbank στην Τουρκία πριν από λίγα χρόνια, που όμως επικρίθηκε σφόδρα από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, και ικανοποιητική ρευστότητα.

Ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης αναλαμβάνει την Εθνική Τράπεζα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, για να αφήσει το δικό του στίγμα και να την κάνει πιο μεγάλη και πιο ισχυρή.

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην ελληνική αγορά ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Άλλωστε έχει αφήσει το στίγμα του τόσο ως υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας στη διοίκηση Καρατζά όσο και κατόπιν ως επικεφαλής της Lamda Development.

Από τη θητεία του σε αυτές τις δύο θέσεις έχει το πλεονέκτημα να γνωρίζει εκ των έσω τόσο τις τράπεζες όσο και την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

Γνωρίζει επίσης αρκετά καλά την Εθνική, τη δομή και τη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της με τα οποία άλλωστε έχει συνεργαστεί στο παρελθόν.

Όμως, ο κ. Ταμβακάκης έχει επίσης να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια.

Η διοίκηση Αράπογλου θεωρείται πετυχημένη και ο πήχης έχει μπει ήδη ψηλά.

Με άλλα λόγια, οι προσδοκίες της αγοράς για την πορεία της Εθνικής δεν είναι χαμηλές ώστε να υπάρχουν τα περιθώρια εύκολης υπέρβασης για το νέο ηγετικό δίδυμο.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στις αγορές και πολύ περισσότερο οι ξένοι μέτοχοι της Εθνικής, που αντιπροσωπεύουν το 50% και πλέον του μετοχικού της κεφαλαίου, έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι οι αποφάσεις των διοικούντων την τράπεζα αποβλέπουν στη μεγιστοποίηση των κερδών της.

Όμως, η οικονομική συγκυρία δεν είναι εύκολη και ίσως η κυβέρνηση περιμένει από τη νέα διοίκηση της Εθνικής να είναι περισσότερο αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια.

Η βοήθεια θα μπορούσε πιθανόν να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη αύξηση δανείων και αγορές κρατικών ομολόγων.

Επομένως, ο κ. Ταμβακάκης καλείται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μετόχων της τράπεζας, ιδίως των ξένων, και να ενισχύσει τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η Εθνική στην ελληνική οικονομία.

Καλείται επίσης να αποκαταστήσει τις σχέσεις της διοίκησης με τον σύλλογο των υπαλλήλων της Εθνικής και να διαμεσολαβήσει μεταξύ των τραπεζιτών και της κυβέρνησης ώστε τα νομοσχέδια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τη ρευστότητα να κρατήσουν ισορροπίες.

Η ικανότητα στη διαχείριση αυτής της κατάστασης θα κρίνει το μέλλον της Εθνικής, της Σοφοκλέους και του διδύμου Ράπανου - Ταμβακάκη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι εύκολο, παρότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι τα καταφέρνει στις δύσκολες αποστολές.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v