Το Χ.Α., η οικοδομή και οι αντικειμενικές!

Όλα τα είχαν η οικοδομή και η κτηματαγορά, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών τους έλειπε. Το ίδιο ισχύει για τη Σοφοκλέους, που δεν μένει στο απυρόβλητο.

Το Χ.Α., η οικοδομή και οι αντικειμενικές!
Η υποαπόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έναντι των άλλων μεγάλων ανεπτυγμένων αγορών το τελευταίο διάστημα δεν είναι τυχαία αν πιστέψουμε τους επαΐοντες.

Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι ειδικοί λόγοι, όπως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, όμως ο κυριότερος λόγος είναι άλλος.

Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα βγει αργότερα από το τούνελ της ύφεσης σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενώ οι περισσότερες μεγάλες ξένες τράπεζες θεωρούν επίσης πως οι οικονομίες της ΝΑ. Ευρώπης θα είναι από τις τελευταίες που θα ανακάμψουν ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές παγκοσμίως.

Οι "αρκούδες" στη Σοφοκλέους έχουν πλέον έναν ακόμη λόγο για να αισθάνονται πιο σίγουρες για την άποψή τους.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αυξήσει αρκετά τις αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες υπολογίζονται διάφοροι φόροι και επιβαρύνσεις σε ακίνητα, προκειμένου να αντλήσει περισσότερα έσοδα για τον προϋπολογισμό του 2010.

Είναι αλήθεια ότι η διαφορά των πραγματικών από τις αντικειμενικές τιμές στα ακίνητα πολλών περιοχών ήταν σημαντική στο παρελθόν, αν και έπαιζε ανάλογα με την περιοχή.

Αποτελεί επίσης ελληνική ιδιαιτερότητα, που δεν είναι εύκολα κατανοητή από τους ξένους, ότι οι αναγραφόμενες τιμές στα συμβόλαια αγοραπωλησιών είναι διαφορετικές από αυτές που πραγματικά καταβάλλονται.

Επομένως, είναι λογικό οι δύο τιμές να συγκλίνουν από κάποιο σημείο και μετά.

Η σύγκλιση έχει ήδη ξεκινήσει από τη στιγμή που οι πραγματικές τιμές (έπειτα από τις εκπτώσεις σε χρήμα ή σε είδος) έχουν παραμείνει στάσιμες ή έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Το πιθανότερο είναι ότι θα συγκλίνουν κι άλλο από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία έχει μπει σε ύφεση με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,6% το γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Ήδη, στελέχη της κτηματαγοράς αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκλιση τιμών σε ορισμένες περιοχές και σε μερικές οι αντικειμενικές ξεπερνούν τις εμπορικές.

Αν ληφθεί υπόψη ότι δεν υφίστανται αξιόπιστες βάσεις δεδομένων για τις τιμές των ακινήτων και κυρίως των κατοικιών, γεννάται το ερώτημα ποιος θα είναι ο μπούσουλας σύμφωνα με τον οποίο θα προσδιοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Όποιος κι αν είναι ο μπούσουλας, ένα είναι σίγουρο:

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών -ακόμη κι αν είναι μικρότερη σε κάποιες περιοχές- θα επιβαρύνει το ήδη βεβαρημένο κλίμα στην κτηματαγορά, καθυστερώντας την απορρόφηση του στοκ των αδιάθετων νεόδμητων και πληγώνοντας ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις σε κατοικίες και στην οικοδομή.

Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είναι από τους πλέον σημαντικούς για την πορεία της οικονομίας, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τις "αρκούδες" στη Σοφοκλέους για να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Οι φορολογικές, π.χ. το ΤΑΠ στον λογαριασμό της ΔΕΗ, και οι άλλες επιβαρύνσεις δεν ευνοούν την ιδιωτική κατανάλωση την ίδια στιγμή που οι πιθανότητες για ανάκαμψη των επενδύσεων σε κατοικίες θα είναι ελάχιστες.

Με άλλα λόγια, άλλο ένα βαρίδι προστίθεται στην ελληνική οικονομία για χάρη του περιορισμού του ελλείμματος και η χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί παρά να το λάβει υπόψη.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v