Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H έκτακτη, η ΑΕΚ και τα παρατράγουδα!

Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά ζητήματα. Η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση είναι το ζητούμενο.

H  έκτακτη, η ΑΕΚ  και τα παρατράγουδα!
Η ΑΕΚ μπορεί να είναι ιδέα για τους πιστούς οπαδούς της και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που πριν από μερικά χρόνια δήλωσε ότι "η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν αποθνήσκουν".

Όμως, η ΠΑΕ ΑΕΚ είναι μια ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία και δυστυχώς διαθέτει όλα τα... φόντα για να πάει κατευθείαν στα κυπαρίσσια, κοινώς να πεθάνει ως οντότητα της Σούπερ Λίγκας, αν ο "θείος" Bob από το Σικάγο ή κάποιος άλλος δεν βάλει το χέρι στην τσέπη.

Με συσσωρευμένο χρέος που φθάνει ή ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και μια τρύπα εξόδων - εσόδων που μπορεί να φθάσει τα 9 εκατ. ευρώ κατά τη φετινή αγωνιστική περίοδο, κάτι τέτοιο δεν είναι αδύνατο ακόμη και για ένα μαγαζί γωνία, όπως το χαρακτηρίζουν κάποιοι.

Κι όμως αυτή η εταιρία (ΠΑΕ) βρίσκεται στην 155η θέση της λίστας της ICAP με τις 300 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις για το 2008, κι αν κάτι δεν αλλάξει στο τελικό κείμενο του σχετικού προσχεδίου νόμου, θα κληθεί να πληρώσει έκτακτη εισφορά.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 12 εκατ. ευρώ περίπου το 2008 έναντι ζημιών 58.000 ευρώ περίπου το 2007 σύμφωνα με την ICAP.

Πρόκειται προφανώς για λογιστικά και όχι για πραγματικά κέρδη που πιθανόν προέκυψαν από την καταγραφή των απαιτήσεων της εταιρίας από την πρώην διοίκηση Ψωμιάδη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την τότε Alpha Digital που έκαναν φτερά.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιαίτερη και δεν θα πρέπει να γενικεύουμε. Πιθανόν έχει δίκιο.

Ακόμη κι έτσι, όμως, το παράδειγμα αποκαλύπτει ότι αρκετές εταιρίες θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά για κέρδη που στην ουσία ποτέ δεν πραγματοποίησαν.

Οι εταιρίες ακινήτων ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Κι αν μεν οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα και το ταμείο για να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά, έστω σε δόσεις, μικρό το κακό.

Αν όμως πρόκειται για εταιρίες που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, οι συνέπειες θα είναι αναπόφευκτα πιο δυσάρεστες.

Για τους περισσότερους αν όχι για όλους η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι πιο δίκαιη σε σχέση με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ιδιώτες που έτυχε να βγάλουν πάνω από 60.000 ευρώ πριν από δύο χρόνια, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Φυσικά, η κίνηση της τωρινής κυβέρνησης έχει τη δική της λογική, αν και κάποιοι κυνικοί(;) ίσως ισχυριστούν ότι το επίδομα αλληλεγγύης που χρηματοδοτεί η έκτακτη εισφορά είναι πιθανόν να λάβουν ακόμη και άτομα που εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα επειδή φοροδιαφεύγουν.

Όπως κι αν το δει κανείς, η έκτακτη εισφορά φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά θέματα όπως η έλλειψη σταθερών κανόνων, η "τιμωρία" των πιο αποτελεσματικών επιχειρήσεων αλλά και άλλων εταιριών που δίνουν μάχη για να επιβιώσουν.

Δεν γνωρίζουμε τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να περιοριστούν οι πιθανές παράπλευρες απώλειες από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Εκείνο όμως που ξέρουμε είναι ότι θα μπορούσαν να περιοριστούν οι φήμες για τις επιπτώσεις στα φετινά κέρδη των εισηγμένων από την έκτακτη εισφορά αν οι ίδιες οι εταιρίες ή οι αρμόδιες Αρχές το επιδίωκαν.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v