Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση: Κάλλιο νωρίτερα παρά αργότερα!

Είναι φυσιολογικό να επιθυμούν οι επενδυτές να ανεβαίνουν οι μετοχές. Μερικές φορές όμως δεν θα πρέπει να παραπονιούνται ακόμη κι όταν πέφτουν. Μία από αυτές είναι η τωρινή.

Διόρθωση: Κάλλιο νωρίτερα παρά αργότερα!
Πού θα πάει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το επόμενο διάστημα;

Θα σκαρφαλώσει στις 3.000 μονάδες ή μήπως η χρηματιστηριακή διόρθωση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κατρακυλήσει προς τις 2.500 μονάδες;

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν πολλοί.

Η απάντηση θα πρέπει να είναι πρωτίστως συνάρτηση της διεθνούς τάσης των αγορών και δευτερευόντως των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων.

Πριν από λίγους μήνες είχαμε επισημάνει τη ραγδαία ανάκαμψη της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής από τον Φεβρουάριο και μετά, που αρκετοί θεωρούν καλό μπούσουλα για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανόδου της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής θα έφθανε στο υψηλότερο όριό του σε κάποιο σημείο μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο ήδη συμβαίνει και απομένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη όταν βγουν τα επίσημα νούμερα.

Εκτός από τις ενδείξεις, όμως, υπάρχουν και οι αποδείξεις:

Το γεγονός ότι τόσο οι μετοχές όσο και άλλες κινητές αξίες που ενέχουν ρίσκο ήταν υπεραγορασμένες λίγο πριν ξεκινήσει η πρόσφατη υποχώρηση.

Σε όλα αυτά προσθέστε την ημερομηνία της 15ης Νοεμβρίου που είναι σημαντική για πολλά hedge funds. Τα τελευταία ζητούν ειδοποίηση 45 ημερών από τους μεριδιούχους που θέλουν να ρευστοποιήσουν μέρος η όλη τη συμμετοχή τους.

Αυτά τα hedge funds περιμένουν αρκετές τέτοιες αιτήσεις γύρω στις 15 Νοεμβρίου και γι’ αυτό περιορίζουν αισθητά τις όποιες αγορές μετοχών.

Οι προαναφερθέντες τρεις παράγοντες δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Αυτή δεν είναι άλλη από μία ορισμένης χρονικής διάρκειας διόρθωση των χρηματιστηριακών αξιών και των βασικών εμπορευμάτων και πιθανόν ράλι των ομολόγων που συμβαδίζει με την πρόβλεψη για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Εξυπακούεται ότι οι τιμές των μετοχών και των βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν προεξοφλώντας ισχυρότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα.

Όμως, μια τέτοια εξέλιξη θα ανέβαλε για περισσότερο χρονικό διάστημα το αναπόφευκτο, δηλαδή τη διόρθωση.

Αν μάλιστα η τελευταία ερχόταν, θα ήταν πολύ πιο ισχυρή γιατί θα λάμβανε χώρα όταν οι μετοχές βρίσκονταν σε υψηλότερα επίπεδα.

Είναι πιθανόν μια τέτοια εξέλιξη να μην άφηνε αδιάφορες τις κεντρικές τράπεζες που θα ξεκινούσαν μια ώρα αρχύτερα να αντλούν την πλεονάζουσα ρευστότητα από το σύστημα, πυροδοτώντας τη διόρθωση.

Υπό αυτήν την οπτική γωνία είναι πιο θετικό που η χρηματιστηριακή διόρθωση ήρθε μια ώρα νωρίτερα παρά αργότερα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v