Κίτρινος πυρετός και πετρελαϊκή παγίδα!

Οι ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση το 2008-2009 συνδέονται με το πετρέλαιο. Η διαφαινόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας απειλεί να επαναφέρει το φαύλο κύκλο στο προσκήνιο.

Κίτρινος πυρετός και πετρελαϊκή παγίδα!
Για πολλούς οι παγκόσμιες ανισορροπίες που προκάλεσαν την πιστωτική κρίση και εν συνεχεία τη χρηματοοικονομική κρίση της διετίας 2008 - 2009 έχουν ισχυρούς δεσμούς με την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Σύμφωνα με αυτούς, η σχέση της πιστωτικής κρίσης με την πετρελαϊκή πάει πίσω αρκετά χρόνια.

Συνδετικός κρίκος είναι η μεταφορά των αποταμιεύσεων από τον ενεργειακό κλάδο, κοινώς τα πετροδολάρια, σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και κυρίως την αγορά real estate που από ένα σημείο και μετά μετατράπηκε σε φούσκα, σπέρνοντας τους σπόρους της πιστωτικής κρίσης.

Με την παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα πετρελαίου που δεν χρησιμοποιείται να αντιστοιχεί στο 5% της σημερινής ζήτησης και τους περισσότερους μεγάλους ξένους οίκους να προβλέπουν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη διετία, οι πιθανότητες να συνεχίσει το πετρέλαιο την ανοδική του πορεία είναι μεγάλες.

Μια γεύση πήραμε πάλι χθες.

Η τιμή σποτ του αργού ξανάπιασε τα 80 δολάρια το βαρέλι, επωφελούμενη από τα νέα για αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 3,5% το γ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση.

Στο επίκεντρο των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών, που θα πρέπει να αποκατασταθούν εν μέρει, βρίσκονται το μεγάλο πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας ύψους 97 δισ. δολαρίων από τη μία πλευρά και από την άλλη το τεράστιο έλλειμμα του αμερικανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που ανέρχεται στα 160 δισ. δολάρια.

Μια λύση για να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη ανισορροπία είναι, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η υιοθέτηση οικονομικών πολιτικών τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης σε αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, όπως η Κίνα, ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από τις εξαγωγές των προϊόντων τους προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σε κάποιον βαθμό αυτό συνέβη λόγω της μεγάλης ύφεσης στην οποία περιήλθε η αμερικανική οικονομία τα τελευταία χρόνια και της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

Όμως, οι προβλέψεις θέλουν η αμερικανική και οι άλλες οικονομίες της Δύσης να βγαίνουν σιγά-σιγά από την κρίση και να ανακάμπτουν.

Με δεδομένο ότι η ζήτηση για πετρέλαιο στις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες είναι ήδη ισχυρή, η επιπλέον ζήτηση που θα προέλθει από τους Αμερικανούς και από άλλους καταναλωτές της Δύσης θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην τιμή του "μαύρου χρυσού".

Οι μόνοι τρόποι για να μη συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι είτε να ανακαλυφθούν νέες μεγάλες ποσότητες κοιτασμάτων πετρελαίου είτε να μειώσουν οι χώρες της Δύσης την κατανάλωση ώστε να εξισορροπήσουν την αύξηση από την Ασία.

Είναι σαφές πως τα δύο ανωτέρω σενάρια δεν συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες.

Επιπλέον, ο συγκριτικά υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης των ασιατικών οικονομιών είναι πιθανόν να οδηγήσει σε ανατίμηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου, που θα καταστήσει το πετρέλαιο φθηνότερο στο εγχώριο νόμισμα, ενθαρρύνοντας περισσότερο την κατανάλωση πετρελαίου.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην τιμή του πετρελαίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η τιμή του "μαύρου χρυσού" θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του 2010, υπονομεύοντας την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόκειται για την παγίδα.

Δεν είναι ασφαλώς ένα άγνωστο σενάριο.

Μια ματιά στα γεγονότα του α΄ εξαμήνου του 2008 το επιβεβαιώνει.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v