Εκλογές: Ένας ΦΠΑ μας "σώζει"!

Τα δύο κόμματα εξουσίας μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Όμως, τους κανόνες του παιχνιδιού χαράσσουν οι αγορές και η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτές ενδιαφέρονται για μέτρα άμεσης και όχι μελλοντικής απόδοσης.

Εκλογές: Ένας ΦΠΑ μας σώζει!
Η ασυνέπεια της χώρας σε αυτά που υποσχόταν στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δεκαετία του 1990, για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την κατέστησε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και η ικανοποίηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, εκτός εκείνου για το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, και η είσοδος στην ευρωζώνη για να τον αποσείσουμε από πάνω μας.

Όμως, στον όμορφο κόσμο της ελληνικής πολιτικής σκοπιμότητας κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να διαρκέσει επί μακρόν. Φροντίσαμε λοιπόν να βγάλουμε μόνοι τα μάτια μας.

Αντί να περιοριστούμε στην καταγραφή εκείνων των δαπανών που είχαν μείνει αναιτίως εκτός προϋπολογισμού για να μην αυξηθεί πολύ το έλλειμμα, προχωρήσαμε το 2004 σε αλλαγή του τρόπου καταγραφής των στρατιωτικών δαπανών χωρίς κανείς να μας υποχρεώνει, εκτοξεύοντας το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ και αναπροσαρμόζοντας προς τα πάνω τα ελλείμματα των προηγούμενων ετών.

Δώσαμε λοιπόν το δικαίωμα στους εταίρους μας να πιστεύουν ότι μαγειρέψαμε τα στοιχεία κοροϊδεύοντάς τους για να μπούμε στην ΟΝΕ.

Γι’ αυτούς δεν είχε σημασία αν ήταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ που τα έκανε αλλά η Ελλάδα. Η αξιοπιστία της τελευταίας και φυσικά όλων μας πληγώθηκε.

Μας το ξαναθύμισε πρόσφατα ο Γερμανός αξιωματούχος της Deutsche Telekom (D.T.), ο οποίος υπενθύμισε σε εκείνους στο ΠΑΣΟΚ που έθεταν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για τον ΟΤΕ ότι η D.T. είχε υπογράψει συμφωνία με την Ελληνική Δημοκρατία και όχι με την κυβέρνηση της Ν.Δ. Τόσο απλά.

Eίναι πολύ πιθανόν, κι αν ασφαλώς προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καλέσει στο τηλέφωνο τον Γερμανό, τον Γάλλο και ίσως κάποιον άλλον συνάδελφό του από χώρες της ευρωζώνης για να τους πουλήσει το στόρι δημοσιονομικής εξυγίανσης που σχεδιάζει η κυβέρνησή του.

Αν κρίνουμε από τα λεγόμενα του πρώην σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, η υποδοχή των όποιων ελληνικών αιτημάτων για 3ετή παράταση στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας κάτω από το 3% του ΑΕΠ δεν θα είναι θερμή.

Το ίδιο θα αισθανθεί το πρόσωπο που θα αναλάβει το πόστο του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας όταν συναντήσει τον αρμόδιο επίτροπο κ. Αλμούνια.

Τυχόν εξυπνάδες που θέλουν η κυβέρνηση να τον φέρνει προ των ευθυνών του, επειδή έδωσε το πράσινο φως για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση το 2007, θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Τόσο ο κ. Αλμούνια όσο και οι άλλοι εταίροι μας θα θέλουν να δουν έργα και όχι λόγια από την ελληνική πλευρά, η οποία θεωρείται αναξιόπιστη.

Η επίκληση των συνηθισμένων επιχειρημάτων περί πάταξης της φοροδιαφυγής, καταπολέμησης της σπατάλης κτλ δεν θα βρει ανταπόκριση.

Μέτρα όπως η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών και η ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους τους μισθωτούς και για άλλους θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα μερικούς μήνες αργότερα.

Το ίδιο ισχύει με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αν οι συντελεστές ανέβουν σταδιακά στο 5 τοις χιλίοις και το αφορολόγητο αυξηθεί μεν αλλά όχι τόσο ώστε να αποφέρει λιγότερα έσοδα απ’ ό,τι το ΕΤΑΚ.

Ο κ. Αλμούνια και οι αγορές, οι οποίες μας δανείζουν τα λεφτά που χρειαζόμαστε για να χρηματοδοτούμε την τρύπα του προϋπολογισμού και να αποπληρώνουμε τους παλαιότερους δανειστές μας, θα ζητήσουν κάποιο πιο άμεσο και έμπρακτο μέτρο άμεσης απόδοσης.

Η αύξηση του ΦΠΑ είναι τέτοιο μέτρο.

Φυσικά, κανένας φόρος, πόσο μάλλον μια αύξηση του βασικού συντελεστή του ΦΠΑ στο 21% από 19%, δεν θα γινόταν αποδεκτή με ευαρέσκεια από κανέναν στη χώρα μας και είναι δεδομένο ότι έχει παρενέργειες.

Όταν όμως σου βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό, ίσως είναι καλύτερη επιλογή από άλλα μέτρα άμεσης απόδοσης.

Εξυπακούεται ότι η κατάργηση της δυνατότητας που δόθηκε πρόσφατα στις επιχειρήσεις για προκαταβολή του 30% του οφειλόμενου ΦΠΑ και του υπόλοιπου σε δόσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ, ακόμα κι αν υπάρχει οικονομική ύφεση.

Σε μια χώρα με τόσο μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα, όπου τα έσοδα από τον ΦΠΑ ξεπερνούν τα έσοδα από άλλους φόρους και αυτός είναι ο μοναδικός που οι περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούσαν να αποδώσουν στην ώρα τους, είναι λάθος να υποσκάπτεται.

Το λάθος με τις περαιώσεις δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

Κοντολογίς, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά την αύξηση του ΦΠΑ για να πείσει τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και στην αγορά ότι εννοεί business.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v