Ράλι: Το τέλος του πρώτου ανοδικού κύκλου

Οι εκτιμήσεις για μια πιθανή επερχόμενη διόρθωση των χρηματιστηριακών αγορών έχουν διαψευστεί αρκετές φορές μέχρι στιγμής. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα διαψεύδονται για πάντα.

Ράλι: Το τέλος του πρώτου ανοδικού κύκλου
Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι η υπερβολική ευφορία στις αγορές είναι συνήθως προάγγελος πανικού ή/και απλώς σημαντικής πτώσης.

Στη Σοφοκλέους της παλιάς καλής περιόδου, δείγμα ευφορίας ήταν οι αγορές από τους μικροεπενδυτές, την αποκαλούμενη μαρίδα στην αργκό της εποχής.

Ήταν η εποχή όπου πρώτοι αγόραζαν μετοχές ελληνικών εταιριών οι ξένοι επενδυτές για να ακολουθήσουν οι εγχώριοι θεσμικοί και μυημένοι ιδιώτες με τους μικροεπενδυτές να έπονται τελευταίοι και καταϊδρωμένοι.

Όμως, οι εποχές έχουν αλλάξει.

Ο αριθμός των μικροεπενδυτών έχει περιοριστεί δραματικά στη Σοφοκλέους, οι εγχώριοι θεσμικοί έχουν αποδυναμωθεί και έχουν περιθωριοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα οι ξένοι να παίζουν μπάλα σχεδόν μόνοι τους στις δεικτοβαρείς μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Πλέον, βαρόμετρο της χρηματιστηριακής ευφορίας δεν αποτελούν οι Έλληνες μικροεπενδυτές αλλά οι ξένοι επενδυτές και κερδοσκόποι.

Για να υπολογίσει κανείς τον βαθμό ευφορία θα πρέπει να βασιστεί σε δείκτες που τη μετράνε και διαχρονικά έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι.

Όμως, άλλες οι συνέπειες τής υπέρ το δέον ευφορίας όταν υπάρχει φούσκα στην αγορά κι άλλο όταν οι μετοχές προέρχονται από παρατεταμένη περίοδο μεγάλης πτώσης.

Αν υπάρχει φούσκα στις αποτιμήσεις, όπως τον Μάρτιο του 2000 στο εξωτερικό, η υπερβολική ευφορία φέρνει τον πανικό και την παρατεταμένη βουτιά των μετοχών.

Αν η υπερβολική ευφορία παρατηρείται στην πρώτη φάση ενός ανοδικού κύκλου, φέρνει απλώς μια υγιή διόρθωση που συνήθως εξαντλείται έπειτα από υποχώρηση των τιμών κατά 10% περίπου.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Ο δείκτης μέτρησης της όρεξης των επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, αγοράζοντας μετοχές που έχει κατασκευάσει η Credit Suisse και πάει πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1980, βρίσκεται ήδη στην επονομαζόμενη ζώνη ευφορίας.

Σε σημαντικό βαθμό αυτό οφείλεται στις συγκριτικά ανώτερες αποδόσεις των αναδυόμενων αγορών που αποτελούν το ήμισυ της Σοφοκλέους. Το άλλο μισό είναι οι ανεπτυγμένες.

Στην περιοχή της ευφορίας έχει ήδη περάσει ο δείκτης που δείχνει τη διάθεση των επενδυτών να αγοράζουν εταιρικά ομόλογα, π.χ. τραπεζών, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Οι δύο δείκτες μπορούν να παραμείνουν στη ζώνη ευφορίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όμως η Ιστορία δείχνει ότι όσο περισσότερο παραμένουν και συνεχίζουν να ανεβαίνουν τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση που θα ακολουθήσει.

Υπάρχει λοιπόν προειδοποιητικό σήμα από τους ανωτέρω δείκτες ότι έρχεται διόρθωση, αλλά είναι δύσκολο, όπως πάντα, να προσδιοριστεί χρονικά.

Μερικοί θεωρούν πως η διόρθωση θα συμπέσει χρονικά με την κορύφωση του ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής.

Η τελευταία αναμένεται να λάβει χώρα το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

Αν έχουν δίκιο, τότε η χρηματιστηριακή διόρθωση θα συμβεί μέσα στις επόμενες 3 - 6 εβδομάδες και θα συνοδεύεται από πτώση στην τιμή του πετρελαίου και από άνοδο των τιμών των ομολόγων.

Όσο μάλιστα περισσότερο αργεί η διόρθωση, τόσο πιο βαθιά θα είναι, σηματοδοτώντας το τέλος της πρώτης φάσης του ανοδικού κύκλου που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v