Σοφοκλέους: Λόγοι για πτήση ψηλότερα!

Όταν το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές είναι καλό, οι ταύροι αναζητούν λόγους για να πάνε τις μετοχές ακόμη ψηλότερα. Η Σοφοκλέους μπορεί να τους προσφέρει κάμποσους. Ποιοι είναι αυτοί;

Σοφοκλέους: Λόγοι για πτήση ψηλότερα!
Ύστερα από μεγάλη άνοδο ακολουθεί μια ισχυρή διόρθωση που όμως ακόμη δεν έχουμε δει στις χρηματιστηριακές αγορές.

Γι’ αυτόν τον λόγο αρκετοί έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται, αν και οι χρηματιστηριακές διορθώσεις έρχονται όταν δεν τις περιμένει κανείς.

Είναι γνωστό ότι πολλοί συμμετέχοντες στις αγορές βλέπουν τα πράγματα μέσα από τις διόπτρες που φοράνε και αναζητούν λόγους ή δικαιολογίες για να αγοράσουν ή να πουλήσουν.

Κατά τη διάρκεια του πολυετούς ανοδικού ράλι, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003 και ιδιαίτερα στην τελευταία φάση του, αναλυτές, hedge fund μάνατζερ και άλλοι αναζητούσαν δικαιολογίες για να υποστηρίξουν τις συστάσεις για αγορά μετοχών και άλλα trades.

Όταν άρχισε η κάτω βόλτα, οι ίδιοι άνθρωποι έτειναν να αγνοούν τις θετικές ειδήσεις και να επικεντρώνονται στις αρνητικές, που ήταν σαφώς περισσότερες, για να δικαιολογήσουν τις επενδυτικές συστάσεις για μείωση θέσεων σε μετοχές και τα στοιχήματα (trades) για πτώση.

Ποιος δεν ξεχνά τη μεταχείριση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών με αφορμή τη νοτιοανατολική Ευρώπη, που μετατράπηκε από Ελντοράντο σε κόλαση εντός ολίγων μηνών;

Στην τωρινή φάση που χαρακτηρίζεται από το πολύμηνο χρηματιστηριακό ράλι, οι ταύροι έχουν πάρει το πάνω χέρι και αναζητούν προφάσεις για να δικαιολογήσουν τις προβλέψεις για μεγαλύτερη άνοδο, παρότι διανθίζονται από εκτιμήσεις για προσωρινή διόρθωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ρ/Ε των ευρωπαϊκών μετοχών έχει ανέβει στο 15 με βάση τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών από 7 τον περασμένο Μάρτιο και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή πρόφαση για μεγαλύτερη άνοδο.

Είναι λοιπόν ευκολότερο να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο Ρ/Ε που χρησιμοποιεί άλλα κέρδη και εμφανίζεται ελκυστικότερο για να υποστηριχτεί η ίδια θέση και αυτό ακριβώς κάνουν.

Όμως, η Σοφοκλέους δεν χρειάζεται τέτοια κόλπα για να αποδείξει ότι έχει τα φόντα να πάει ψηλότερα.

Ακόμη κι αν χρησιμοποιηθεί το Ρ/Ε που υπολογίζεται με βάση τα τρέχοντα κέρδη (trailing), το συμπέρασμα δεν αλλάζει αφού ο συγκεκριμένος πολλαπλασιαστής κερδών υπολογίζεται στο 8,6 για τις ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI - Ελλάδα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Για την ιστορία, το Ρ/Ε των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών αλλά και των αναδυόμενων παγκοσμίως διαμορφωνόταν κοντά στο 17,3 πρόσφατα.

Εξυπακούεται ότι το ελληνικό Ρ/Ε είναι αρκετά χαμηλότερο του εκτιμώμενου μέσου ευρωπαϊκού πολλαπλασιαστή για την τριετία 2009 - 2011.

Η Σοφοκλέους υστερεί στο μέτωπο των μερισματικών αποδόσεων με 2% έναντι 3,3% στην ανεπτυγμένη Ευρώπη, όμως αυτά περνάνε συνήθως σε δεύτερη μοίρα σε ανοδικές αγορές όπου ο κόσμος αναζητά την υψηλή απόδοση μέσω των υπεραξιών.

Επιπλέον, η προβλεπόμενη μερισματική απόδοση για φέτος, το 2010 και το 2011 ανέρχεται σε ποσοστά 3,6%, 4,4% και 5,2% αντίστοιχα ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3,1%, 3,55 και 4% αντίστοιχα για τις ίδιες χρονιές, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όμως, η Ελλάδα προσφέρει κι άλλους λόγους για να τη βάλουν οι ταύροι στο στόχαστρο.

Το ισοζύγιο των ανοδικών αναθεωρήσεων των κερδών ανα μετοχή σε σχέση με τις καθοδικές αναθεωρήσεις είναι το πιο θετικό στη χώρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Το ισοζύγιο γράφει 11,6 για την Ελλάδα έναντι 9,9 για το Βέλγιο και 9,3 για την Ολλανδία που ακολουθούν.

Στον τομέα των θετικών και των αρνητικών εκπλήξεων, με βάση τα κέρδη που ανακοίνωσαν 11 μεγάλες ελληνικές εταιρίες, ήταν 4 θετικές, 1 αρνητική και 7 ευθυγραμμισμένες σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Το ελληνικό ισοζύγιο των εκπλήξεων ήταν και εδώ θετικό και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί λόγοι που θα έκαναν τους ταύρους να κοιτάζουν με καλό μάτι την ελληνική αγορά στη σημερινή φάση της ευφορίας.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v